AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir dilin tehlike altinda oldugunu nasil anlariz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir dilin tehlike altında olduğunu nasıl anlarız?​

UNESCO bir dilin ne derece tehlike altında olduğunu sınıflandırmak için dokuz ölçüt kullanıyor: Dilin kuşaktan kuşağa aktarılması Dili konuşan kişi sayısı Dili konuşanların toplam nüfusa oranı
Bir dilde sözcük ölümü neden gerçekleşir?
Bu, olağan gelişimi sırasında bir dil aşamalı biçimde ayrı olarak tanımlandığı farklı bir dil olarak bilinen bir şeye dönüştüğünde, ana dili konuşucusu kalmamış eski biçimin terk edilmesiyle gerçekleşir.

Dil ne zaman ölür?​

Dillerin Ölüm Süreci ve Nedenleri O dili kullanan konuşmacı sayısı az olan toplumlarda, herhangi bir savaş, soykırım, toplu katliam ya da felaket durumlarında o halkın tamamı kayıp verilmiş ise o dil hızlı olarak ölür.
Tehlike altında olan diller var mıdır?
UNESCO’ya göre Türkiye’de tehlike altında olan diller; Kapadokya Yunancası, Gagavuzca, Zazaca, Hertevince, Hemşince, Ladino, Lazca, Abhazca, Abazaca, Adığece, Kabardey Şivesi, Mlahso batı Süryanice, Pontus Yunancası, Romanca, Süryanice, Turoyo, Ubıhça, Ermenice.

Bir dilin tehlike altında bulunduğuna karar vermek için en az ne kadar Konuşura sahip olması gerekir?​

10 binden daha az konuşanı olan diller, kaybolma tehlikesi altındaki dillerin büyük bölümünü oluşturuyor. Bu sebeple Türk dili ailesine ait çok sayıda topluluğun dilinin yok olacak diller arasında olması özel dikkat gerektiriyor.”
Ibranice ölü bir dil midir?
Sümerce, Hunca, Elamca, Hatti, Hititçe ve Trakça bu dillere örnek gösterilebilir.Bazı dillerin anadil olarak kullanımı bırakılmış olsa da bazı amaçlarla kullanılmaya devam edebilmekte.Bu dillere ölü dil diyebiliriz ve ölü dillere örnek olarak Latince ve İbranice verilebilir.

Türkçe çekimli bir dil midir?​

Köklerin önüne veya sonuna birtakım ekler getirilerek sözcük yapımı veya çekimi gerçekleştirilir. Türkçe, Moğolca, Mançuca, Tunguzca, Macarca, Fince bu gruba girer. Türkçemiz bu grubun en belirgin örneğidir ve sondan eklemeli bir dildir: kitap-lık, sev-gi, insan-lar…
Dil değişir mi?
Dilin sadece sözcükleri değil her parçası değişir. Dilbilgisi değişir, telaffuz değişir, birbirimizle konuşma şeklimiz değişir, hatta yazım ve noktalama bile değişir. Ama her şey aynı hızda değişmez. Dile yeni bir sözcük dahil olduğunda birkaç gün içinde herkes tarafından öğrenilip kullanılabilir.

Diller nasıl yok oldu?​

Dilin ölümüne yol açan dış etkiler, dilin dışında meydana gelen savaşlar, soykırımlar, baskılar, göçler ve sürgünlerdir.
Diller nasıl yok olmuştur?
Dillerin ölmesinin farklı farklı sebepleri olabilir, başlıca sebepleri şöyle sıralayabiliriz: Savaş ve Soykırımlar: Bir toplum, kendisinden daha güçlü bir toplum tarafından savaşla mağlup edilir ve güçlü olan kendi dilini kabul ettirirse yenik toplum kendi ana dilini kullanamaz olur, unutur ve bu dil ölür.

Dünyada kaç dil yok oldu?​

Dünya genelinde yaklaşık 6 bin dil unutuldu. 2100 yılına kadar, var olan 7 bin dilin yarısının daha yok olması bekleniyor.
 
Geri
Üst