AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir davaya yer itibariyle hangi mahkemenin bakacagini ifade eden?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.765
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir davaya yer itibariyle hangi mahkemenin bakacağını ifade eden?​

Bu husus açıklığa kavuşturulduktan sonra davanın hangi yerdeki mahkemede açılacağı sorusu ise yetki konusunu ilgilendirir. Buna göre görev; uyuşmazlığı bir yerdeki mahkemelerden hangisinin çözümleyeceğini belirtirken yetki ise hangi yerdeki mahkemenin uyuşmazlığa bakacağını belirtmektedir.

Mecburi dava arkadaşlığı dava şartı mı?​

Dava konusu olan hak, birden fazla kişi arasında ortak olup da bu hukuki ilişki hakkında mahkemece bütün ilgililer için aynı şekilde ve tek bir karar verilmesi gereken hallerde dava arkadaşlığının maddi bakımdan mecburi olduğunun kabulü gerekir.

Toplu dava açılır mı?​

Toplu dava açılır mı?
Davanın birden fazla kişi hakkında aynı veya benzer sebepten doğması haline gelince; aynı sebepten maksat yalnız hukuki sebep olmayıp bir olaya, yani aynı vakıaya ve fakat farklı hukuki sebeplere dayanılarak da birden fazla kişinin dava açması veya dava edilmesi olanaklıdır.

Davaların birleştirilmesi ne zamana kadar istenebilir?​

Davaların birleştirilmesi ne zamana kadar istenebilir?
HMK Madde 166 Gerekçesi Bu durumda aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış olan davalarda birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilecektir.

Davacı davanın ihbarını talep edebilir mi?​

Davanın ihbarının düzenlediği 6100 sayılı HMK’nun 61’inci maddesinde “Taraflardan biri davayı kaybettiği takdirde, üçüncü kişiye veya üçüncü kişinin kendisine rücu edeceğini düşünüyorsa, tahkikat sonuçlanıncaya kadar davayı üçüncü kişiye ihbar edebilir.” hükmü getirilmiştir.

Mirasçılar zorunlu dava arkadaşı mıdır?​

Mirasçılar murisin borçlarından dolayı üçüncü kişilere karşı müteselsilen sorumludur. Bunun sonucu olarak da alacaklı mirasçılardan birine, bir kısmına veya tamamına karşı dava açabilir. Eldeki davanın niteliği itibariyle mirasçılar arasında mecburi dava arkadaşlığı değil, ihtiyari dava arkadaşlığı vardır.
 
**Bir davaya yer itibariyle hangi mahkemenin bakacağını ifade eden?**

Davanın yerine karar verirken yetki konusu ile görev konusu arasındaki farkı açıklamak önemlidir. Görev, uyuşmazlığı hangi mahkemenin çözeceğini belirtirken; yetki ise hangi mahkemenin uyuşmazlığa baktığını belirtir. Yani, yetki konusu ile davanın hangi yerdeki mahkemede açılacağı sorusu arasında bir fark bulunmaktadır.

**Mecburi dava arkadaşlığı dava şartı mı?**

Mecburi dava arkadaşlığı, dava konusu olan hak birden fazla kişi arasında ortak olduğunda ve bu hukuki ilişki hakkında mahkemece bütün ilgililer için aynı şekilde ve tek bir karar verilmesi gerektiğinde ortaya çıkar. Bu durumda, maddi bakımdan mecburi dava arkadaşlığının kabul edilmesi gerekebilir.

**Toplu dava açılır mı?**

Davanın birden fazla kişi hakkında aynı veya benzer sebepten doğması durumunda toplu dava açılabilir. Aynı sebepten maksat sadece hukuki sebep olmayıp, bir olaya dayanması ve farklı hukuki sebeplerle birden fazla kişinin dava açması veya dava edilmesi durumuna denir.

**Davaların birleştirilmesi ne zamana kadar istenebilir?**

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 166. maddesine göre, aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış olan davalarda birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilir.

**Davacı davanın ihbarını talep edebilir mi?**

Davacı, davanın ihbarını talep edebilir. 6100 sayılı HMK'nın 61. maddesi gereğince, davayı kaybeden taraf, üçüncü kişiye veya kendisine rücu edeceğini düşünüyorsa, davayı üçüncü kişiye ihbar edebilir. Bu durum, hukuki sürecin şeffaflığını ve taraflar arasındaki hakların korunmasını sağlar.

**Mirasçılar zorunlu dava arkadaşı mıdır?**

Mirasçılar, murisin borçlarından dolayı üçüncü kişilere karşı müteselsilen sorumludur. Bu nedenle alacaklı, mirasçılardan birine, birkaçına veya tamamına karşı dava açabilir. Mecburi dava arkadaşlığı, davanın niteliği ve mirasçılar arasındaki ilişkiye göre değişebilir. Ancak genel olarak mirasçılar arasında mecburi dava arkadaşlığı değil, ihtiyari dava arkadaşlığı söz konusu olabilir.
 
Geri
Üst