AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir davaya hangi yerdeki mahkeme tarafindan bakacagini belirleyen kurallara ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir davaya hangi yerdeki mahkeme tarafından bakacağını belirleyen kurallara ne denir?​

hukuk mahkemelerinden hangisi tarafından bakılacağını belirtir. Öncelikle, bu uyuşmazlığın adlî yargı koluna dâhil olması ve bu yargı kolu içinde de medenî yargıyı ilgilendirmesi gerekir. Bir davaya hangi yargı kolundaki mahkeme tarafından bakılacağı konusu, yargı yolu ilişkisidir.

Hukukta görev ne demek?​

Medeni usul hukukunda görev, medeni yargı koluna giren bir davanın, uyuşmazlığın konusu ve taraflarına göre bu yargı kolunda kurulmuş bulunan ilk derece mahkemelerinden hangisi tarafından görüleceğini ifade eder.

Yetki sözleşmesi ne demek?​

Yetki sözleşmesi ne demek?
Yetki sözleşmeleri, taraflar arasında bir uyuşmazlık meydana gelmesi halinde, bu uyuşmazlığın giderilmesi için kanunen yetkisiz olan bir veya birden çok mahkeme ve icra müdürlüklerini yetkili kılmak adına akdedilen sözleşmelerdir.

Kesin yetki nasıl anlaşılır?​

Kesin yetki nasıl anlaşılır?
Kesin yetki diğer tüm yetki kurallarını ortadan kaldırır ve dava mutlaka o mahkemede açılır bir dava şartıdır, görev gibidir, kamu düzenine ilişkindir, davanın her aşamasında taraflarca ve hakim tarafından resen dikkate alınmak zorundadır. Kesin olmayan yetki ilk itirazdır.

Iş mahkemesi kesin yetkili mi?​

İş mahkemelerinin yetkisi kamu düzenine ilişkindir. Yetki hususu taraflarca ileri sürülmese de yargılamanın her aşamasında Mahkeme tarafından resen dikkate alınmalıdır.

Gorev kuralları nelerdir?​

Görev kuralları kamu düzenine ilişkin kurallardır bu sebeple dava şartıdır. Dava şartı olduğu için taraflarca her zaman ileri sürülebilir aynı zamanda hakim de yargılamanın her aşamasında görevli olup olmadığını kendiliğinden inceler.

Taraflar anlaşarak görevli mahkemeyi belirleyebilir mi?​

Taraflar anlaşarak görevli mahkemeyi belirleyebilir mi?
Görev kuralları kamu düzenine ilişkin olduğundan taraflar sözleşme ile görevli mahkemeyi değiştiremezler.11 Görev kurallarının kamu düzenine ilişkin olmasının doğal sonucu olarak idari yargıda, adli yargıda olduğu gibi, görevsizlik itirazı yapılmadan da mahkeme kendiliğinden görev konusunu inceleyerek gerektiğinde …

Görev kuralları ne demek?​

Görev kuralları ne demek?

Yetki sözleşmesinin amacı nedir?​

Yetki sözleşmesi ile taraflar belirli somut bir uyuşmazlık hakkında yetkili olmayan bir mahkemeyi yetkili kılabilirler[1]. Milletlerarası özel hukuk mevzuatı da şartları oluştuğunda yine bu şekilde yabancı ülke mahkemelerinin de yetkili kılınabilmesine izin vermektedir.

Yetki sözleşmesi kimler yapar?​

YETKİ SÖZLEŞMELERİ Mahkemelerin yetkileri ve görevleri kanunla düzenlenir. Bunu düşündüğümüzde, aslında yetki sözleşmelerine yer olmaması gerekir. Kesin yetki hallerinde yetki sözleşmesi yapılması yasaktır. Oysa, genel yetki ve özel yetki hallerinde taraflar iradelerine göre yetki sözleşmeleri yapabilirler.

Kesin olmayan yetki ne demek?​

Kesin olmayan yetki ne demek?
Kesin olmayan yetki ilk itirazdır. Sadece taraflar tarafından cevap dilekçesinde ileri sürülebilir. Cevap dilekçesi verildiği andan itibaren bir daha ileri sürülemez. Bu dilekçede o mahkemenin yetkisiz olduğunu iddia etmeli ve kendi kanısına göre doğru ve yetkili olan mahkemeyi belirtmelidir.

Kesin yetki dava şartı mı?​

Kesin yetki dava şartı mı?
Bilindiği üzere, kesin yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114/1-ç maddesi uyarınca dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında istek olmaksızın gözetilir.

Yetki kamu düzeninden midir?​

Yetki kuralları kamu düzenine ilişkin değildir ancak istisnai olarak kanunda kamu düzenine ilişkin kesin yetki halleri öngörülmüştür bunlar dava şartıdır. Yetki Kurallarına Göre Nerede Dava Açılmalıdır? –Gerçek bir kişiye dava açılmak isteniyorsa kural olarak davalının yerleşim yeridir.
 
Görev kuralları, yargı alanında hangi mahkemenin hangi davaya bakacağını belirleyen kurallardır. Bir davanın hangi mahkemeye ait olduğunu netleştiren görev kuralları, dava türü, tarafların niteliği ve davanın konusuna göre belirlenir. Bu kurallar, adli yargı kolunda hangi mahkemenin yetkili olduğunu belirler ve yargılamanın hangi mahkemede yapılacağını belirler. Görev kuralları, kamu düzenine ilişkin olup dava şartı olarak kabul edilir. Mahkemeler, görev konusunu davanın taraflarından gelen talepler doğrultusunda değil, re'sen (kendiliğinden) inceleme yaparak belirler.

Yetki sözleşmesi, taraflar arasında bir uyuşmazlık durumunda hangi mahkemenin yetkili olacağını belirlemek için yapılan sözleşmedir. Bu sözleşmeler, kanunen yetkili olmayan bir veya birkaç mahkemeyi yetkili kılma amacı güder. Özetle, yetki sözleşmesi, tarafların uyuşmazlığın çözümü için yetkili kılacakları mahkemeleri belirlemelerine olanak sağlar.

Kesin yetki, diğer tüm yetki kurallarını ortadan kaldırarak dava açılması gereken belirli bir mahkemeyi belirler. İlk itiraz olarak da bilinen kesin yetki, davanın sadece o belirli mahkemede açılması gerektiğini gösterir. Kamu düzenine ilişkin olan kesin yetki, taraflarca ve hakim tarafından resen dikkate alınmalıdır.

İş mahkemeleri kesin yetkilidir ve yetki hususu kamu düzenine ilişkindir. Taraflarca ileri sürülmesi gerekmese de yargılamanın her aşamasında mahkeme tarafından resen dikkate alınmalıdır. Görev kuralları da kamu düzenine ilişkin olup dava şartıdır; taraflarca dava sürecinde her zaman ileri sürülebilir ve hakim tarafından incelenir. Taraflar, görevli mahkemeyi anlaşarak değiştiremezler, çünkü görev kuralları kamu düzenine ilişkindir. Yargılama sürecinde mahkemeler, görev konusunu re'sen inceleme yükümlülüğüne sahiptirler.
 
Geri
Üst