AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir davanin ticari dava olmasinin sonuclari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
106.916
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir davanın ticari dava olmasının sonuçları nelerdir?​

Bir davanın ticari dava olmasının muhakeme usulü açısından sonucu sadece özel yetkili mahkemede görülmesidir. TTK ticari davaların görülmesi için özel bir muhakeme usulü belirlemediğinden yargılama usulü açısından diğer davalarla herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.

Hangi davalar ticari dava?​

TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi hem de iki tarafın tacir olması gereklidir.

Ticari dava nerede görülür?​

Ticari dava nerede görülür?
Ticari Davalar Asliye Ticaret Mahkemesinde Görülür.

Mutlak ticari davalar nelerdir örnek?​

Mutlak ticari davalar nelerdir örnek?
Özel kanun hükümleri gereğince mutlak ticari sayılan davalar;
- Kooperatifler K.
- Finansal kiralama sözleşmesinden doğan davalar.
- İflas davası da borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesinde açılır.
- Oda ve borsa üyelerine verilen disiplin cezaları

Ticaret hukuku ve Borçlar Hukuku arasındaki farklar nelerdir?​

Ticaret hukuku bireyler arasındaki ticari ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bireyler arasındaki borç ilişkileri şayet ticari nitelikte değilse borçlar hukuku kapsamında değerlendirilir. Bireyler arasında hiçbir ticari nitelik taşımayan borç ilişkilerini borçlar hukuku düzenler.

Tacir olmanın hüküm ve sonuçları nedir?​

Tacir olmanın hükümlerini ve sonuçlarını ise; iflâsa tâbi olma, ticaret unvanı seçme ve kullanma, ticaret siciline ve odalara kaydolma ile ticari defterleri tutma zorunluluğu, ticari örf ve âdete tâbi olma, ticari iş karinesine tâbi olma, ücret ve faiz isteme, ücretin ve cezanın indirilmesini isteyememe, basiretli bir …

Nispi ticari dava hangi mahkemede görülür?​

Nispi ticari dava hangi mahkemede görülür?
Bir başka ifade ile bu davalar ya bir ticari işletmeyi ilgilendirmeli ya da iki taraf için de ticari sayılan hususlardan doğmaları halinde ticari dava olarak nitelendirilebilirler. Gerek mutlak ve gerekse nispi ticari davaların Asliye Ticaret Mahkemelerinde görüleceği açıktır.

Bir davanın ticari dava olarak kabul edilmesi için hangi kıstaslar kullanılır?​

Bir davanın ticari dava olarak kabul edilmesi için hangi kıstaslar kullanılır?
Aynı Kanunun 5.maddesine göre ise:“Ticari davalara bakma görevi ticaret mahkemelerine aittir.” 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4.maddesi, bir davanın ticari dava niteliği taşıyıp taşımadığının belirlenmesinde üç ayrı kıstas öngörmektedir: Bunlardan ilki, anılan Kanun’un saydığı belirli hükümlerde düzenlenen …

Nisbi dava ne demek?​

Nispi ticari davalar, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması halinde ticari nitelikte sayılan davalardır. TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır.

Ticari davalar hangi mahkemede görülür?​

Türkiye’de asliye ticaret mahkemeleri, kanunlarda aksi belirtilmedikçe tüm ticari davalara, dava konusu şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın bakmakla görevli mahkemelerdir.

Nispi ticari dava nedir örnek?​

Nispi ticari dava nedir örnek?
BK. m. 520 deki adi ortaklığın ortakları arasındaki davalar nispi ticari davalara örnek gösterilebilir. Bu örnekte de görüldüğü üzere ortaklık tacir olmayıp, adi ortaklığın ortakları tacirdir ve aralarında ortaklıktan doğan dava nispi ticari davadır. Tüzel kişi tacirlerin bütün işleri ticari niteliktedir.
 
Ticari dava kavramı, tacirler arasındaki hukuki ihtilafları ifade eder ve genellikle ticari işletmelerle ilgili konuları içerir. Ticari dava olması durumunda belirli sonuçlar ve özellikler ortaya çıkar. İşte bir davanın ticari dava olmasının sonuçları ve detayları:

1. **Muhakeme Usulü:** Ticari dava olması durumunda, bu davalara özel yetkili mahkemelerde görülür. Asliye Ticaret Mahkemeleri, ticari davalara bakmakla görevlidir.

2. **Hangi Davalar Ticari Dava Sayılır:** Türk Ticaret Kanunu'nun 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava olarak kabul edilir. Bu nedenle, iki tarafın ticari işletmesiyle bağlantılı ve tacir olması durumunda dava ticari dava olarak görülebilir.

3. **Nerede Görülür:** Ticari davalara Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde bakılır.

4. **Mutlak Ticari Davalar:** Özel kanun hükümleri gereği mutlak ticari sayılan davalar arasında, kooperatifler, finansal kiralama sözleşmesinden doğan davalar, iflas davaları, oda ve borsa üyelerine verilen disiplin cezaları gibi konular yer alır.

5. **Nispi Ticari Dava:** Nispi ticari davalar ise, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması halinde ticari nitelikte sayılan davalardır. Bu tür davalara da Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde bakılır.

6. **Ticaret Hukuku ve Borçlar Hukuku Farkı:** Ticaret Hukuku, bireyler arasındaki ticari ilişkileri düzenlerken, Borçlar Hukuku daha genel borç ilişkilerini kapsar. Ticari nitelik taşıyan davalar Ticaret Hukuku'na girerken, diğer davalarda Borçlar Hukuku uygulanabilir.

Hukuki süreçlerde bir davanın ticari dava olması durumunda yargılama, yetki ve uygulama açısından belirli farklılıklar ve özellikler gösterir. Ticari davaların detaylı bir şekilde incelenmesi ve doğru muhakeme usulünün takip edilmesi büyük önem taşır.
 
Geri
Üst