- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 210.753
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir davanın görevli ve yetkili yargı yerince görülmeye başlamasına ne denir?
İdari yargıda da dava açılmakla dava konusu uyuşmazlık, bir yargı yeri önünde görülmeye başlanmış olur; yani derdest hâle gelir.19 Kanuna uygun şekilde açılmış idari davaların görülmesine, yargılamaya son veren hâller ortaya çıkana dek devam edilir.Görev bir davanın hangi mahkemede görüleceği konusudur?
HMK’nunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir. hukuk hâkimini görevlendirdiği davaları görürler. düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.Kayyım atanması çekişmesiz yargı işi mi?
Kayyım atanması çekişmesiz yargı işi mi?Somut olaya gelince, kayyım atanmasına ilişkin kararın çekişmesiz yargı işi olduğu ve çekişmesiz yargı kararlarının maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmeyeceği düzenlemesi karşısında kararın kesinleştirilmemiş olması nedeniyle kayyımla idare süresinin başlamayacağı sonucuna varılması doğru değildir.
Yetkili ve görevli mahkeme ne demektir?
Yetkili ve görevli mahkeme ne demektir?Dava, iş, ihtilafın niteliği ya da dava tarafının özelliklerine göre o dava ile ilgili görevli mahkemenin hangi mahkeme olabileceği ayrıca tespit edilmek zorundadır. Dolayısıyla, görev kamu düzenindendir ve bir dava şartıdır. Yetki ise, bir davaya hangi yerde bulunan hukuk mahkemesinin bakabileceğini düzenlemektedir.
Görevli ve yetkili mahkeme nasıl belirlenir?
(2) İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.Bir davaya aynı yerde bulunan hukuk mahkemelerinden hangisinin bakacağını belirleyen kurallara ne denir?
Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.Çekişmesiz yargı işleri nerede görülür?
Çekişmesiz yargı işleri nerede görülür?B. ÇEKİŞMESİZ YARGI İŞLERİNDE GÖREVLİ MAHKEME: I. HMK.NUN 383 ÜNCÜ MADDESİNDE BELİRTİLEN ÇEKİŞMESİZ YARI İŞLERİ: Bu maddeye göre; “ Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.”
Çekişmesiz yargı hangi konulara bakar?
Çekişmesiz yargı hangi konulara bakar?MADDE 382- (1) Çekişmesiz yargı, hukukun, mahkemelerce, aşağıdaki üç ölçütten birine veya birkaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanmasıdır: a) İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan hâller. b) İlgililerin, ileri sürülebileceği herhangi bir hakkının bulunmadığı hâller. c) Hâkimin resen harekete geçtiği hâller.