AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir davanin derdest olmasi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir davanın derdest olması ne demektir?​

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK’da artık bir dava şartı olarak belirtilir. Derdest dava ise hakuksal anlam ifade içerecek şekilde bir davanın görülmekte olması yani bir diğer anlatımla davanın devam ediyor olması olarak tanımlanmaktadır.
Davayı geri çekmek ne demek?
Davanın geri alınması, ileride tekrar dava açabilme hakkını saklı tutarak davanın geri alınmasıdır. Burada, davacı talep ettiği haktan feragat etmemektedir. Davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır (HMK m.123).

Davanın usulden reddi ne anlama gelir?​

“Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.

Derdest dava, daha önce aynı taraf ve konuda açılan davanın kesinleşmeden aynı ya da bir başka mahkemede tekrar açılması olarak ifade edilir. Bu durumda ikinci davanın usulden reddedilmesine karar verilecektir.
Derdestlik itirazı ne zaman yapılır?
Derdestlik ilk itirazının kabulü için; 1- Aynı davanın iki kere açılmış olması, 2-Birinci davanın görülmekte olması, 3-Birinci dava ile ikinci davanın taraflarının, konusunun, müddeabihlerinin ve dava sebeplerinin aynı olması ve derdestlik itirazının ikinci açılan davada ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.

Derdest itirazı ne demek?​

Derdestlik itirazı, öğretide çeşitli yazarlar tarafından tanımlanmıştır1. Bu tanımlardan hareketle derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın,aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.
Derdest dava açılırsa ne olur?
Derdestlik, dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden 3 aylık süre ile sınırlıdır ve bu süre hak düşürücü niteliktedir. Ancak bu hükümler, davanın açılmamış sayılmasını gerektiren şartların salt doğumu ile kendiliğinden ortadan kalkar ve dava derdest olmaktan çıkar. Zamanaşımını kesme etkisi dahi sona erer.

Idari yargıda Derdestlik nedir?​

Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re’sen dikkate alınabilir. Bize göre, kesin hüküm gibi derdestlik de ilk incelemede bakılacak hususlardandır.
Icrada derdestlik itirazı nereye yapılır?
Yukarıda belirtilen kural uyarınca derdestlik dava (takip) şartı haline geldiğinden kamu düzenine ilişkin olup şikayet niteliğinde olduğundan ilamsız icra takibinde icra mahkemesinde ileri sürülebilir.

Derdestlik nasıl olur?​

Bunlar: 1- Bu davanın daha önce aynı veya başka bir mahkemede açılmış olması; 2-Davanın görülmekte ( derdest ) olması; 3- Daha önce açılmış ve görülmekte olan o dava ile ikinci davanın yani bu davanın aynı olması koşullarıdır.
Derdest raporu nedir?
Durumlarına göre derdest dava dosya adetlerini listeleyebilmek amacıyla kullanılan ekrandır. Bu raporu alma işlemi, sadece HUKUK bakış açısında yapılmaktadır.

HMK Derdestlik nedir?​

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK’da artık bir dava şartı olarak belirtilir. Aynı dava ise tarafları, sebebi ve konusu aynı olan davaları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Yabancı Derdestlik hangi durumlarda dikkate alınır?
Buna göre, yabancı mahkeme yetkisizlik kararı vermeden önce, yani yabancı ülke mahkemesince yargılamanın görülmekte olması durumunda, Türk mahkemelerinde aynı davanın açılması durumunda, Türk hakiminin milletlerarası derdestlik sebebiyle davayı reddetmesi gerekmektedir. Yargıtay da bu yönde karar vermiştir.

Derdestlik resen dikkate alınır mı?​

Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re’sen dikkate alınabilir.
Derdestlik ne zaman olur?
1- Bu davanın daha önce aynı veya başka bir mahkemede açılmış olması; 2-Davanın görülmekte ( derdest ) olması; 3- Daha önce açılmış ve görülmekte olan o dava ile ikinci davanın yani bu davanın aynı olması koşullarıdır.

Derdestlik itirazı re’sen dikkate alınır mi?​

 
Geri
Üst