- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 163.118
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir dava ne zaman zamanaşımına uğrar?
Haksız Fiil Zamanaşımı Süresi Zararın ve haksız fiili icra eden kişinin öğrenildiği tarihten itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar. Öğrenmenin sonradan gerçekleştiği hallerde ise 10 yıllık sürenin ve ceza kanunlarında daha uzun süre öngörülmesi halinde buna ilişkin sürenin dolmasıyla zamanaşımına uğraması mümkündür.Her alacak kaç yıllık zamanaşımına tabidir?
Alacak zamanaşımı: Kanunkoyucu, bazı alacaklar için beş yıllık zamanaşımı süresi öngörmüş olup bunlar 6098/TBK m.147’de tek tek sayılmıştır. Bir de genel zamanaşımı süresi vardır, bu süre 6098/TBK m.146’da şöyle düzenlenmiştir: “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.”
Kefillik zaman aşımına uğrar mi?
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.Ne kadar süre sonra dava düşer?
TCK md. 66’ya göre, en hafif suçlarda olağan zamanaşımı süresi 8 yıl, aynı suçlara ilişkin uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Makalemizde sırasıyla önce dava zamanaşımı ve sonuçları, daha sonra ceza zamanaşımı ve sonuçları ayrıntılarıyla açıklanmıştır.
Kefillik süresi ne kadardır?
Türk Borçlar Kanunu’nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.Kefillikten çekilme nasıl olur?
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Borçlar kaç yıl sonra zaman aşımına uğrar?
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez.Sebepsiz zenginleşmeden doğan alacak hangi süre içerisinde zaman aşımına uğrar?
TBK m. 82 uyarınca, sebepsiz zenginleşmeden doğan taleplerde zamanaşımı süresi, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren on yıldır.