AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir cumle hem sirali hem bagli olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir cümle hem sıralı hem bağlı olabilir mi?​

Bir cümle, yapı bakımından basit, birleşik, bağlı, sıralı cümlelerden ancak birine dahil olabilir. Birleşik, bağlı ve sıralı cümleleri oluşturan cümleler de ayrı ayrı basit, birleşik, sıralı veya bağlı olabilir.

Içinde bağlaç bulunan her cümle bağlı cümle midir?​

Bağlı cümlelerde en az iki yargı olmak zorundadır ve yüklemler “çünkü, ama, fakat, yalnız, ne … Fakat sıralı cümlelerde yüklemler virgül veya noktalı virgüllerle ayrılarak gösteriliyorken; bağlı cümlelerde iki cümle mutlaka birbirine bir bağlaç ile bağlanmalıdır. İçerisinde bağlaç olmayan bir bağlı cümle yoktur.

Bağlı cümle nedir örnekleri?​

Bağlı cümle nedir örnekleri?
Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne … hem …, halbuki gibi bağlaçlarla bağlanır. Erkenden kalktım ve yola çıktım.

Bağımsız sıralı cümle nedir?​

Bağımsız sıralı cümle nedir?
Sıralı cümleler, yüklemleri ayrı olmasına rağmen aralarında bir anlam bağı bulunan cümlelerdir. Bu bilgilerden hareketle “En az bir ögesi ortak olan sıralı cümlelere bağımlı sıralı cümle; ögeleri arasında bir ortaklık olmayan sıralı cümlelere ise bağımsız sıralı cümle denir.” şeklinde bir tanım yapabiliriz.

Bağımlı sıralı cümle nedir örnek?​

Açıklamalı Bağımlı Sıralı Cümle Örnekleri Örnek: “Kalktı gitti.” cümlesinde “kalktı” ve “gitti” yüklemleri birbirinin öğesi durumunda bulunmayan ayrı yüklemlerdir ve sıralı cümle oluşturmuşlardır. Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir.

Bağlı ve sıralı cümle nedir?​

Sıralı cümlelerde en az iki farklı yüklem bulunmak zorundadır. Bu yükleme bağlı ögeler, sıralı cümledeki diğer yüklemle ortak olabilir. Ortak olamayacak tek öge yüklemdir. En az bir öge ortaksa bağımlı sıralı cümle, hiçbir ortak öge yoksa bağımsız sıralı cümle kabul edilir.

Yüklemine göre cümle ne demek?​

Yüklemine göre cümle ne demek?
Yüklemin Türüne Göre Cümleler: Fiil (eylem) cümlesi ve isim (ad) cümlesi. Yüklemi çekimli bir fiil olan cümlelerdir. Türkçede (başka dillerde de) fiil cümlesi isim cümlesinden daha çok kullanılır.

Eksiltili cümle nedir ve örnekleri?​

Eksiltili cümle nedir ve örnekleri?
Bu tür cümleler bir çekimli fiil veya ek fiil almış bir isim içermezler. “Toprağı taşlı yerden, kızı kardaşlı yerden…” cümlesinde de yine aynı durum söz konusudur. Cümlenin sonundaki yüklem söylenmemiş, bu kısmı okuyucunun tamamlaması istenmiştir. Yüklemi söylenmediği için bu cümle de eksiltili cümledir.

Bağımlı ve bağımsız sıralı cümle nedir?​

Bu bilgilerden hareketle “En az bir ögesi ortak olan sıralı cümlelere bağımlı sıralı cümle; ögeleri arasında bir ortaklık olmayan sıralı cümlelere ise bağımsız sıralı cümle denir.” şeklinde bir tanım yapabiliriz.
 
Geri
Üst