- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Bir çocuk karanlıktan neden korkar?
Bu dönem doğru yönetilmediğinde ‘Karanlık korkulacak bir şeydir’ düşüncesi çocukların zihinlerine tamamen yerleşiyor. Çocuklar karanlık odalara girmekten bile çekiniyor. Gece lambasının yarattığı gölgelere farklı anlamlar yükleyebiliyor ya da uyurken anne-babalarının yanında olmasını isteyebiliyor.Karanlıkta kalma korkusu nasıl yenilir?
Karanlık korkusu en sağlıklı olarak aşamalı olarak ortadan kaldırılabilir. Işıkta uyumak isteyen çocuğa gece lambası alarak onun ışığında uyumasını sağlamak çocuğun yavaş yavaş karanlıkla barışmasına yardımcı olacaktır. Çocuk bir sonraki aşamaya geçmeyi kendisi de istemeli, buna asla zorlanmamalıdır.
Çocukların karanlık korkusunu yenmesi için ne yapılmalı?
Öncelikle yapmanız gereken çocukların yatacağı odanın ışık seviyesini loş olarak ayarlamaktır. Işığın seviyesini yavaş yavaş azaltmak, korkunun kaynağını çocuğun anlayacağı şekilde anlatmak çocuğunuz karanlıkla ilgili korkularını azaltacaktır. Unutmayın, bu geçici bir korkudur, doğru tekniklerle yok edilmesi mümkündür.
Karanlık korkusu neden olur?
İnsanlar içinde bulundukları savunma içgüdüsü ile hareket ettiklerinden dolayı onları engelleyen karanlığa karşı tedirgin, mesafeli yaklaşmakta ya da korkmaktadır. İnsanlar doğası gereği gece uyuyup gündüz yaşamına devam eden canlılardır. Yani insanlar karanlıktan çok gün ışığına maruz kalırlar.Bebekler karanlıktan ne zaman korkar?
Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol; çocuklarda 2 yaşından itibaren korkuların oluşmaya başladığının altını çiziyor. Mestçioğlu, 2 yaşında annesinden ayrılmaktan ve yüksek sesten korkan çocuğun 3 – 5 yaş arasında karanlıktan korktuğunu, bu korkunun doğal olarak gelişen korkulardan biri olduğunu ifade ediyor.
Insan gece uyurken neden korkar?
Uykudan korkma hastalığı birçok farklı nedenden kaynaklı gelişebilir. Kesin nedeni tam olarak bilinemese de hipnofobinin gelişiminde rol oynadığı düşünülen en önemli iki faktör uyku felci ve kabuslardır. Bir uyku bozukluğu olan uyku felci, uykudan uyanma esnasında ortaya çıkarak hareket etmeyi zorlaştıran durumdur.
Çocukluk dönemlerinde yaşanan ve ileri yaşlara kadar sürebilen karanlık korkusu, eski zamanlarda(teknoloji döneminden önce) yırtıcı hayvanların avlanmaları gece vakti gerçekleştiğinde insanlardaki ‘kendini koruma’ ihtiyacı zamanla içgüdüsel bir hale dönüşerek karanlıktan korkma durumuyla kalıcı bir hal almıştır.
Karanlıktan korkan ne yapmalı?
İşte çocuğunuzun biraz cesaret kazanmasına ve karanlıktan korkmayı bırakmasına yardımcı olmak için yapabilecekleriniz.
- Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun korkusunu ciddiye alın ve onları dinleyin.
- Takdir edin.
- Eğlenceli gece ışıkları alın.
- Karanlığı oyuna çevirin.
- 10 saniye oyunu oynayın.
Karanlıktan korkmak normal mi?
Karanlık korkusu çocuklarda sık görülür ve gelişim döneminde normal bir yanıt olarak kabul edilir (Meltzer ve ark., 2008). Karanlık, beyinde kaygıyı artıran bir irkilme tepkisini kolaylaştırır (Grillon ve ark., 1997). Beyin “önce titremeye ve sonra soru sormaya” bağlanmıştır (Begley, 2007).
Yetişkinlerde gece korkusu neden olur?
Gece korkularının sebebi olarak ateş, yorgunluk, stres, uykusuzluk, kullanılan ilaçlar, aile içi huzursuzluk, kafa travmaları olarak gösterilebilir. Yetişkinlerde çocuklara göre daha az gece korkuları yaşanır. Yetişkinlerde uyku düzeninden kaynaklı gece korkuları yaşanır.Gece korkan insan ne yapmalı?
Yatağın yanında yerde ya da bir minderin üstünde oturarak saçlarını okşayın ve elinden tutarak onu rahatlatın. Eğer çocuğunuz gece uyanıp yanınıza gelir ve sizin yatağınızda yatmak isterse, onu kendi odasına götürüp, tekrar uykuya geçmesini sağlayın.
Bebekler karanlıktan korkar mı?
Özlem Mestçioğlu Gökmoğol; çocuklarda 2 yaşından itibaren korkuların oluşmaya başladığının altını çiziyor. Mestçioğlu, 2 yaşında annesinden ayrılmaktan ve yüksek sesten korkan çocuğun 3 – 5 yaş arasında karanlıktan korktuğunu, bu korkunun doğal olarak gelişen korkulardan biri olduğunu ifade ediyor.