AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir ceza davasi ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir ceza davası ne kadar sürer?​

Durumu ne olursa olsun ceza dava dosyaları bir kamu davası olarak öne çıkar. Bunun nedeni ise savcılık şartları doğrultusunda mecburi bir dava olarak açılacak olmasıdır. Açılan ve gerçekleştirilen ceza dava dosyaları, genel olarak 300 ile 390 gün arasında bir süre içerisinde tamamlanır.

Bir olaydan sonra mahkeme ne zaman olur?​

Bir olaydan sonra mahkeme ne zaman olur?
15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

Iddianamede neler yer alır?​

Iddianamede neler yer alır?
İddianamede Yer Alması Gereken Hususlar Nelerdir?
- Şüphelinin kimliği.
- Müdafi (avukatı)
- Maktul, mağdur veya suçtan zarar gören kişilerin kimliği.
- Mağdurun veya suçtan zarar görenin vekili veya kanuni temsilcisi.
- İhbarda bulunan kişinin kimliği (açıklanmasında mahsur yoksa)
- Şikayette bulunan kişinin kimliği.
- Şikayet tarihi.

Bir davanın sonuçlanması ne kadar sürer?​

Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Ceza dava dosyası kaç yılda düşer?​

Ceza dava dosyası kaç yılda düşer?
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 4 yıl.

Ceza davası ne demek?​

Ceza davası ne demek?
Bir suçla ilgili savcılığın soruşturma yapmasından sonra dava açılması için yeterli şüphe bularak iddianame hazırlaması ve bu iddianameyi ceza mahkemesinin kabul etmesi durumunda başlayan sürece ceza davası denir.

Mahkemede ilk açılış ne demek?​

Cevap: İddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış, UYAP veya e-devlet sisteminde ceza davaları için görünen bir ibaredir. Hakkınızda iddianameyle bir ceza davası açılmış görünüyor. İddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş bu aşamadan sonra duruşmaya hazırlık işlemleri yapılır.

Bir dava ne kadar sürede açılır?​

Bir dava ne kadar sürede açılır?
İdari Dava Açma Süresi Kaç Gündür? Kanunda aksi düzenleme olmadıkça idare mahkemelerinde ve Danıştay’da idari dava açma süresi 60 gündür. Vergi mahkemelerinde ise bu süre 30 gündür. İdari dava açma süreleri, idare tarafından gönderilen tebligatın size ulaştığı gün itibari ile başlar.
 
Ceza davalarının genel olarak 300 ile 390 gün arasında tamamlandığını belirtmek doğru olacaktır. Ceza dava dosyalarının açılması zorunlu bir süreç olduğundan, savcılık tarafından belirli bir süre içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Mahkeme süreci ise olayın ardından iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesiyle başlar. Bu süreçte iddianamenin kabul edilmesi durumunda mahkeme hükmünü verene kadar olan süreç kovuşturma olarak adlandırılır.

Iddianamede yer alması gereken hususlar arasında şüphelinin kimliği, müdafi (avukatı), mağdur veya suçtan zarar gören kişilerin kimliği, mağdurun veya suçtan zarar görenin vekili veya kanuni temsilcisi, ihbarda bulunan kişinin kimliği, şikayette bulunan kişinin kimliği ve şikayet tarihi gibi bilgiler bulunmaktadır.

Bir davanın sonuçlanma süresi hukuk davaları için ortalama olarak 341 gün olarak görülmektedir. Temyiz edilen hukuk davaları için ise sürecin yaklaşık 2 yıl sürebileceği belirtilmektedir.

Ceza dava dosyalarının düşme süresi ise suçun ağırlığına göre değişmektedir. Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda ise 4 yıl olarak belirtilmektedir.

Ceza davası, savcılığın yeterli şüphe bulması ve iddianamenin kabul edilerek ceza mahkemesinin sürecin başlaması olarak tanımlanmaktadır.

Mahkemede ilk açılış ise iddianamenin kabul edilmesi sonrası yapılan duruşmaya hazırlık sürecini ifade etmektedir.

Bir dava açma süresi ise idari dava açma süresi kanunda aksi belirtilmedikçe 60 gün olduğu ifade edilmektedir. Vergi mahkemelerinde ise bu sürenin 30 gün olduğu belirtilmektedir. İdari dava açma süreleri, idare tarafından yapılan tebligatın size ulaştığı gün itibariyle başlar.
 
Geri
Üst