AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir canlinin sahip oldugu genlerin tamami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir canlının sahip olduğu genlerin tamamı nedir?​

Bir organizmanın üzerinde durulan özellikler bakımından sahip olduğu genler topluluğuna Genotip denilir.

Bir karakteri belirleyen genlerin farklı olmasına ne denir?​

Monohibrit: Bir canlının tek bir karaktere etki eden genlerinin heterozigot olması durumudur (Aa, Bb gibi) Dihibrit: Bir canlının iki karaktere etki eden genlerinin heterozigot olması durumudur (AaBb gibi), Polihibrit: Çok karakter bakımından farklı olan melezlere polihibrit denir.
Bir canlının sahip olduğu genlerin tümüne ne denir?
Genotip: Karakter için etkili olan genlerin tümüne verilen isimdir. Fenotip: Canlıların hem genetik hem de çevresel faktörler yardımıyla gen sahibi olabilir. Bu sebeple canlının dış görüntüsüne ait olan genlere fenotip denir.
Bir karaktere ait genlerin aynı olması durumudur nedir?
Belirli bir özelliğin allellerinin aynı olduğu organizmaya o özellikçe homozigot denir. Allleller farklı ise, organizmaya heterozigot denir. Homozigot ve heterozigot sırasıyla, saf ve melez demektir.

Canlılarda bir karakterin açığa çıkarılmasından sorumlu kaç gen bulunur bu genlere ne ad verilir?​

Buna lokus denir. Homolog (eş) kromozomların aynı lokuslarında yer alan, iki veya bazen daha çok sayıda alternatif karakterin genleri alel genler olarak bulunurlar. Genlerde aynı karakteristik özelliği kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir.

Canlıların sahip olduğu genlerin toplamına GENOTİP denir.

Bağlı genler arasındaki mesafe nasıl ölçülür?​

A-B ve a-b genleri arasındaki uzaklığı bulmak için , bu genlerin birbirinden ayrıldığını gösteren tüm yeni bileşenler toplanarak , toplama göre yüzdeleri hesaplanır: aBC =10, Abc = 11, aBc = 1 ve AbC =2 . toplam olarak 24 eder bu durumda A- B ya da a – b genleri arasındaki uzaklık 24 cM ya da $ krossing-over dır.
Bir karakter bakımından farklı özellikteki genlerin bir araya gelmesi ile hangi genotip ortaya çıkar?
Gen çiftlerini benzer aleler şeklinde taşıyan bireylerde homozigot genotip, gen çiftlerini farklı aleler şeklinde taşıyan bireylerde ise, heterozigot genotip bulunur.
Mesafe arttıkça krossing-over ihtimali artar mı?
Krossing-over değeri genler arasındaki mesafe ile doğru orantılıdır,ve krossing-over oluşum sıklığı genler arasındaki mesafenin bir ölçüsüdür.Bağlantının derecesi; iki gen arası yüzde 1 lik bir krossover frekansına eşittir.

Genler arası uzaklık arttıkça krossing over artar mı?​

Bu durum bağlantının kuvveti ile genler arasında bir ters orantının olduğuna işaret eder.bağlantının çözülmesi ve kombinasyonların meydana gelmesi krossing-over sayesinde meydana gelmektedir.İki gen arasında krossing-over meydana gelmesi ihtimali iki gen birbirinden ne kadar uzaktaysa o kadar fazla , ne kadar yakın ise …

Bağımsız gen ne demek?​

Bağımsız Gen Biyoloji Terimi Olarak Bağımsız Gen: Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde bir genin olması durumuna, yani karakterlere etki eden alellerin farklı kromozomlar üzerinde olmasına bağımsız gen denir.
Ölü gen nedir?
Letal gen, canlılarda öldürücü özelliğe sahip genlerin genel adıdır. Baskın, çekinik ya da eşbaskın olabilir. Örneğin, Akdeniz anemisi (Thalassemia) çekinik halde ise hastalık hızlı bir şekilde ölüme neden olur. Heterozigot halde ise ileri yaşlarda ölüme neden olur.
Kümülatif gen nedir?
ETKİSİ KÜMÜLATİF OLAN (ÜST ÜSTE EKLENEN) POLİMERİK GENLER İnsanlara ait birçok özellik, uzunluk (boy), vücut iriliği, vücut şekli, deri rengi, zekilik, bitki ve hayvanlarda birçok ticari özellikler, süt verimi, tavuklarda yumurta verimi, meyvelerde büyüklük v.s. kümülatif genler tarafından kontrol edilir.
 
Geri
Üst