- Konu Yazar
- #1
Bir canlı bir hastalık etkeninin taşıyıcısı olup başka bir canlıya bu hastalık etkenin bulaştırıyor ise ne olarak adlandırılır?
Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu canlılara portör veya taşıyıcı denilir. Bu canlılardaki enfeksiyon genellikle subklinik seyreder.Enfeksiyon etkenini bir konaktan diğerine aktaran genellikle eklem bacaklı omurgalı ve omurgasız taşıyıcı canlılara ne denir?
Enfeksiyon etkenini bir konaktan diğerine aktaran genellikle eklem bacaklı omurgalı ve omurgasız taşıyıcı canlılara ne denir?Vektörler birçok hastalığın bulaşmasında çok önemli rol oynarlar. Vektörlerin çoğu kan emici haşarattır; bu böcekler enfekte olmuş bir canlının (hayvan ya da insan) kanını emerken hastalık yapan bir mikroorganizma da kaparlar ve daha sonra başka bir canlıdan kan emerken bu mikroorganizmayı o canlıya bulaştırırlar.
Vektörel hastalık ne demek?
Son konaklarına vektör adı verilen keneler, sinekler, pireler, salyangozlar gibi canlılar vasıtasıyla ulaşan hastalık etkenlerinin sebep olduğu hastalıklara vektörel hastalıklar denir.Aşağıdaki hangi vektör kaynağı veba hastalığını bulaştırır?
Aşağıdaki hangi vektör kaynağı veba hastalığını bulaştırır?Pireler vektör olarak vebayı tüm dünyada zoonotik bir hastalık olarak taşımaktadır. Vebanın doğal enfeksiyon Page 4 kaynakları; kemirgenler, fareler, şebekler ve sincaplardır. Pireler veba dışında tularemi ve endemik tifüs etkenlerini de taşır ve bulaştırabilir.
Hastalık yapan mikroorganizmaları insanlara taşıyan eklem bacaklılar ve Kemiricilere ne denir?
Canlılar arasında hastalıkların yayılmasını sağlayan etmenler böcek ve kemirici- ler vektör olarak tanımlanmaktadır.Vektörlerle bulaşan hastalıklar nelerdir?
Vektörlerle bulaşan hastalıklar nelerdir?Vektörel hastalıklar
- Sıtma.
- Layşmanyaz.
- Kırım-kongo kanamalı ateşi.
- Hantavirüs.
- Tatarcık ateşi.
- Batı nil ateşi.
- Mavi dil.
- Babesiosis.
Amip olan bebeğin kakası nasıl olur?
Bütün DİZANTERİLER, kalın barsak ishali olduğundan, su gibi, bol kaka görülmez. Amip ishalleri; ıkıntılı-sancılı bir dönemin arkasından, güvercin pisliği kadar, jöle gibi cıvık kıvamda, içinde mukuslu, sümüksü ifrazat olan ve bazen kan görülen kaka şeklinde olur. Kusma olmaz.Amipli ishal kaç gün sürer?
Amipli ishal kaç gün sürer?Şu belirtiler ile ortaya çıkabilir, karında kramplar ve ağrı, kanlı mukuslu ishal (günlük 8-10), kilo kaybı, dehidratasyon. Tedavi edilmez ise hastalık 10 ila 20 gün veya daha fazla sürebilir.