Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir borc iliskisini doguracak olan durumlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.737
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir borç ilişkisini doğuracak olan durumlar nelerdir?​

Borcun unsurları, borç ilişkisinin doğabilmesi için bulunması zorunlu olan temel öğelerdir. Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir.

Sözleşmeden dönmek ne demek?​

Sözleşmeden dönmek ne demek?
Sözleşmeden dönme, alacak- lının borçlu ile aralarında bulunan sözleşme ilişkisini “ex tunc” yani geçmişe etkili olarak kaldırması anlamına gelir. Alacaklı sözleşmeden döndüğünü beyan ederse, borç geçmişe etkili olarak ortadan kalkar ve böylelikle hem alacaklı hem de borçlunun borcu sona erer.

Türk Borçlar Kanunu kaç maddeden oluşur?​

Türk Borçlar Kanunu kaç maddeden oluşur?
Genel Hükümler kısmındaki toplam (206) madde, toplam (181) maddeden ibaret olan eski Borçlar Kanunundan yeni hüküm olarak (20) maddelik farlılık göstermektedir. Diğer (5) madde, eski kanundaki bazı hükümlerin yeni kanunda birleştirilerek düzenlenmiş olmasından kaynaklanmıştır.

Borç ilişkisinin özellikleri nelerdir?​

Borç ilişkisi, alacaklı ile borçlu arasındaki hukuki ilişki gereğince borçlunun alacaklıya karşı bir davranışta bulunma (yapma), bir şeyi verme ve bir davranışta bulunmaktan kaçınma (yapmama) yükümlülüğünü ifade etmektedir.

Takas şartları nelerdir?​

Takas şartları nelerdir?
Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Sözleşmeden dönmede hangi zarar?​

Sözleşmeden dönmede hangi zarar?
Dönme üzerine borçlunun ödeyeceği tazminata konu zarar ise alacaklının uğramış olduğu menfi zarardır. Bir başka deyişle, borçlunun menfi zararı tazmini için kusuru bulunmalıdır. Menfi zarar, alacaklının fiili zararı ile yoksun kaldığı kârı kapsar.
Sözleşmeden dönme halinde cezai şart talep edilebilir mi?​
Böylece borçlu alacaklı ile yaptığı anlaşmada dilerse sözleşmeden dönmeyi ve alacaklıya sadece cezai şart ödemeyi kararlaştırabilir. Bu tür cezai şartta borçlu cezayı ödemek suretiyle sözleşmeden dönebileceği gibi, alacaklı da sadece cezai şartın ödenmesini talep edebilir.

Sözleşmeden doğan borçlarda borcun ifa edilmemesi şekilleri nelerdir?​

Sözleşmeden doğan borçlarda borcun ifa edilmemesi şekilleri nelerdir?
Tüm bu açıklamalara baktığımızda TBK’nın “Borcun İfa Edilmemesi” başlığı altına giren kavramları genel itibariyle borçlu temerrüdü, imkansızlık, kötü ifa, sözleşmenin müspet ihlali, gereği gibi ifa etmeme, culpa in contrahendo sorumluluğu gibi pek çok kavramın girdiği rahatça görülebilmektedir.

Türk Borçlar Kanunu kaç kısma ayrılır?​

Türk Borçlar Kanunu kaç kısma ayrılır?
Türk Borçlar Kanunu Özellikleri Kanun; Genel hükümler ve özel borç ilişkileri olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Her kısım da kendi içinde bölümlere ayrılıyor. Toplamda 649 madde bulunuyor.

TBK 52 amacı nedir?​

MADDE 52- Zarar gören, zararı doğuran fiile razı olmuş veya zararın doğmasında ya da artmasında etkili olmuş yahut tazminat yükümlüsünün durumunu ağırlaştırmış ise hâkim, tazminatı indirebilir veya tamamen kaldırabilir.

Edimin özellikleri nelerdir?​

Edimin özellikleri nelerdir?
Edimin Özellikleri
- Hukuken korunan bir menfaat olmalıdır.
- İmkânsız olmamalıdır.
- Hukuka aykırı olmamalıdır.
- Genel ahlâka ve kişilik haklarına aykırı olmamalıdır.
- Edimin mutlaka belirli olmasına gerek yoktur.
- Belirlenebilir edimler de borcun konusunu oluşturabilir.

Birlikte ifa kuralı nedir?​

Birlikte ifa kuralı nedir?
Aynı anda ifa ve ödemezlik defi hakkında Türk Borçlar Kanununun 97. Maddesine göre: Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir.

Takasın özellikleri nelerdir?​

Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.

TBK 116 nedir?​

TBK 116 nedir?
Madde 116 – Borçlu, borcun ifasını veya bir borç ilişkisinden doğan hakkın kullanılmasını, birlikte yaşadığı kişiler ya da yanında çalışanlar gibi yardımcılarına kanuna uygun surette bırakmış olsa bile, onların işi yürüttükleri sırada diğer tarafa verdikleri zararı gidermekle yükümlüdür.

Borç ilişkisinden doğan sorumluluk nedir?​

Borç ilişkisinden doğan sorumluluk nedir?
Bir borç ilişkisinde borçlu, alacaklı olan tarafa karşı belli bir taahhütte bulunmuştur. Kendiliğinden bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde hukuk düzeni, alacaklının bu borç ilişkisinden doğan haklarını, borçlunun mal varlığına yönelerek karşılamasını sağlayacaktır. Buna hukuk düzeninde sorumluluk denilmektedir.
Alacakli ne demek?​
Alacak hakkına sahip olan gerçek veya tüzel kişi.

Alacaklı borcunu nasıl alır?​

Alacaklı borcunu nasıl alır?
Türk Hukuku’na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.

Yardımcısının kusurundan kaynaklanan zararlardan kim sorumludur?​

Yardımcısının kusurundan kaynaklanan zararlardan kim sorumludur?
Sorumsuzluk anlaşması yardımcı kişinin borca aykırı her türlü kusurlu davranışına ilişkin olabilir. Ancak sorumsuzluk anlaşması kanun veya yetkili makamlar tarafından verilen izne dayalı bir iş ile ilgili ise geçersizdir. Alacaklının uğramış olduğu zararlardan dolayı borçlu sorumludur.

Borçlar kanununa göre zaman aşımı kaç yıldır?​

Madde 146 – Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.

Sorumluluk nedir türleri nelerdir?​

Sorumluluk nedir türleri nelerdir?
Sorumluğun Çeşitleri Şahısla Sorumluluk – Malvarlığıyla Sorumluluk. Akdi Sorumluluk – Akit Dışı Sorumluk. Kusurlu Sorumluluk – Kusursuz Sorumluluk.

Bir borç ilişkisinden nasıl bir hak doğar?​

Bir borç ilişkisinden nasıl bir hak doğar?
Asli hak, borç ilişkisinden doğan alacak haklarına denir. Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz. Herhangi bir borç ilişkisinde her zaman asli hak doğar.

Ingilizcede alacaklı ne demek?​

“alacaklı” teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 21 sonuç creditor i. payee i. encumbrancer i.

Borçlu kelimesinin anlamı nedir?​

Borçlu kelimesinin anlamı nedir?
Borçlu kelimesi, borcu olan kişiler için kullanılıyor. Borçlu kelimesinin tam zıt anlamına sahip olan kelimeler arasında, alacaklı kelimesi bulunuyor. Alacaklı kelimesi borçlu sözcüğünün zıt anlamlısıdır.

Alacağını alamayan ne yapmalı?​

Alacağını alamayan ne yapmalı?
 
Alacağını alamayan bir kişi için takip edebileceği bazı yollar şunlar olabilir:

1. **Dostane Çözüm Yollarına Başvurmak:** İlk olarak alacağı olan kişi, alacağını ödeyemeyen borçlusuyla dostane bir şekilde iletişime geçebilir, taksitlendirme gibi alternatif ödeme seçenekleri üzerine anlaşmaya çalışabilir.

2. **Avukat Tutarak Yasal Yollara Başvurmak:** Alacağı olan kişi, durumu yasal bir süreç olarak ele alarak bir avukat tutabilir ve borçlu hakkında yasal takip süreci başlatabilir.

3. **İcra Takibi Başlatmak:** Alacağını alamayan kişi icra takibi başlatarak, alacağını hukuki yollardan talep edebilir. Bu süreçte icra dairesinden yardım alabilir.

4. **Arabuluculuk:** Taraflar anlaşmazlıklarını çözmek için arabuluculuk hizmetlerinden faydalanabilir. Arabuluculuk yoluyla uzlaşma sağlanabilir.

5. **Yasal Haklarını Kullanmak:** Alacağını alamayan kişi Türk Borçlar Kanunu'nda belirtilen haklarını kullanarak alacağını tahsil edebilir. Yasalara uygun şekilde başvuruda bulunabilir.

6. **Alternatif Çözüm Yolları:** Alacağını alamayan kişi, mahkemeye gitmeden önce alternatif çözüm yollarını araştırabilir. Örneğin, arabuluculuk, uzlaştırma gibi yöntemlerle sorunu çözmeye çalışabilir.

Alacağını alamayan kişiler durumlarını detaylı bir şekilde inceleyerek, kendileri için en uygun çözüm yollarını belirleyebilirler. İlgili durumlarda hukuki danışmanlık almak da faydalı olabilir.
 
Geri
Üst