AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir bono nasil duzenlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir bono nasıl düzenlenir?​

Bono yalnızca emre ve nama düzenlenebilir. Kural olarak emre yazılı senet niteliğindeki bononun nama yazılabilmesi için bono üzerinde emre olmadığına ilişkin bir kaydın bulunması gerekir, bu durum senet üzerine “ciro edilemez” veya “emre değildir” ifadesi yazılarak sağlanabilir.

Seneti kim doldurmalı?​

Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir. Senetli satış gerçekleştikten sonra vade tarihi geldiği zaman borçlu taraf senette yazan miktarı ödemekle yükümlüdür. Senet ödenmediği zaman alacaklı taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir.
Bono nasıl devredilir?
Bononun bir başkasına devredilmesi mümkün olup, ciro ve teslim yoluyla yapılabilir. Ciro, kambiyo senedinin arka yüzüne yapılır ve senet üzerindeki hakların bir başkasına kayıtsız ve şartsız devredilmesini sağlar.
Bono nedir örnek?
Bono emre yazılı bir ödeme taahhüdüdür. Ödeme kolaylığı sağlayan ve nakit yerine geçen emre yazılı kambiyo senetlerine de, sermaye piyasaları aracılığıyla finansman sağlamak için ihraç edilen sabit getirili menkul kıymetlere de bono denir.

Bir senet nasıl geçersiz olur?​

Keşide tarihi yani düzenleme tarihi yazılmamış ise senet direk geçersiz hale gelir. Bu senedin geçerli olabilmesi için, hiçbir yerinde kazıntı, silinti olmaması gerekir. Eğer bir senedin üzerinde kazıntı silinti var ise bu senet geçersiz hale gelir, düzenleme tarihi belirtilmemiş ise bu senette geçersizdir.

Ödenen senet ne yapılmalı?​

Kural olarak, alacaklı bedeli ödenen senedi borçluya iade etmelidir. Alacaklı, ödenmiş senedi iade etmese bile senedi kullanmadığı takdirde bedelsiz senedi kullanma suçu oluşmaz. Suçun maddi unsuru, “kullanma” fiilinin icra edilmesiyle tamamlanır.
Senet hangi durumlarda geçersiz olur?
Bu senedin geçerli olabilmesi için, hiçbir yerinde kazıntı, silinti olmaması gerekir. Eğer bir senedin üzerinde kazıntı silinti var ise bu senet geçersiz hale gelir, düzenleme tarihi belirtilmemiş ise bu senet’te geçersizdir. Diğer yandan bazen senetlerin altında kefil adlarını görürüz.
Bono ciro ile devredilir mi?
BONODA “CİRO EDİLEMEZ” KAYDI Türk hukukunda kambiyo senedi üç tanedir. Bunlar poliçe, bono ve çektir. Bkz.
Uygulamada sıkça rastlanan kıymetli evratlar olan çek, bono, poliçe kanunen emre yazılı senetlerden olduğundan bunlarda “emre” kaydı bulunmasa bile emre yazılı senet sayılırlar. Emre yazılı olan bir senedin devri için ciro (tahsil, temlik, rehin) ve senedin zilyedliğinin devri yeterlidir.
Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit veya değişken faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını gösteren bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az veya 12 aydan fazla olamaz. Şirketler ya da devlet tarafından çıkarılırlar.
 
Geri
Üst