- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir bilgisayarın şarjı bitmalı mı?
Ya da şarjını evde tam olarak doldurdu, ofisinde çalışmaya devam ederken yine bilgisayarını prize takmalı mı yoksa şarjının bitmesini mi beklemeli? Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.Ne kadar uzun süreli bilgisayarlar var?
Sıra bilgisayarlarda. Dizüstü bilgisayarlar eskiden birkaç saatlik bataryada kullanım süresi sunuyordu, bugün bu süreler 10 saati bulabiliyor. Bu durumda çoğu kullanıcı priz aramadan uzun süreler kullanabileceği bilgisayarları seçmeye çalışıyor.
Peki, beş yıl sonrası bir bilgisayar bataryası var mı?
Peki, beş yıl sonrası? Çoğu zaman bilgisayarınızı ‘bataryası yokmuş gibi’ prize takılı kullanmaya başlıyorsunuz. Hepimiz için durum böyle. Dizüstü bilgisayar bataryalarının bir batarya kullanım ömrü var ve bu ömür sözlük anlamında olduğu gibi yılla ifade edilmiyor. Kullanım biçimine bağlı olarak bu ömür üç yılda da altı yılda da sona erebilir.
Bir bilgisayarın şarj döngüsü var mı?
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor. Gelelim asıl mevzuya. Bilgisayar bataryalarının bir ‘şarj döngüsü’ var ve bu bataryanın ömrünü tanımlıyor.Bir şarj döngüsü var mı?
Bilgisayar bataryalarının bir ‘şarj döngüsü’ var ve bu bataryanın ömrünü tanımlıyor. Bu döngü bilgisayarın şarjının bitimi ve dolumuyla hesaplanıyor. Bataryaların ömrü istisnalar olmakla beraber en iyi ihtimalle 1000 döngü olarak düşünülebilir.
Şarj akımı nasıl hesaplanabilir?
Şarj akımı olarak pil başına 300mA hesapladım, şarj gerilimi olarakta 1,45V değerini buldum. Buraya kadar problem yok ama internetteki şarj devrelerine bakıyorum hepsinde osilatör var yani pillere doğru akım uygulanmıyor darbeli akım uygulanıyor.
Dizüstü bilgisayarınızın pili, en az işlemci veya sabit disk kadar önemli bir bileşen.Gelişen pil teknolojileriyle beraber, işlemcilerin daha az enerji tüketmesi ve işletim sistemlerinin, yüklü olduğu donanımı daha verimli kullanması için yapılan iyileştirmeler, cihazınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlıyor.
Peki, dizüstü bilgisayarın pilinin tamamı?
Öyle ki; firma tarafından Windows ‘a yüklü olarak gelen bu araç, bu dizüstü bilgisayarın pilinin uzun süre kullanılmasını isteyenlere pilin tamamının değil sadece %80 ‘inin doldurulmasını öneriyor. Sahip olduğunuz dizüstü bilgisayarla uzun süren bir ilişki içinde olacaksanız, siz de bu tür bir araç le tanışsanız fena olmaz.
Ne kadar uzun süre hizmet veren bir pil var?
Belki ilk kez duyuyor ve şaşırmış olabilirsiniz ama bu bir gerçek. Pilinizin tam dolu olması durumunda, bu yapının size sağlıklı bir şekilde uzun süre hizmet vermesi, pek mümkün değil gibi görünüyor.