AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir bilesigin formulu nasil bulunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir bileşiğin formülü nasıl bulunur?​

Bir bileşiğin kaba formülünün bulunabilmesi için bileşiği oluşturan atomların ayrı ayrı mol sayıları bulunur ve bu sayılar en küçük tamsayılar haline getirilir. Şayet bileşiğin gerçek (molekül) formülü isteniyorsa kaba formül bulunduktan sonra bileşiğin mol ağırlığı ya da içerdiği toplam atom sayısı verilmelidir.

Bileşik formül nedir?​

– Bileşiklerin birbirleri ile gerçekleştirdikleri tepkimeler sonucunda yeni bileşikler oluşabilir.
- NH3 – Amonyak.
- CuSO4 – Bakır Sülfat.
- KNO3 – Potasyum Nitrat.
- HNO3 – Nitrik Asit (Kezzap)
- NaOH – Sodyum Hidroksit.
- NaCl – Sodyum Klorür.
- H2SO4 – Sülfirik Asit.
- Ca(NO3)2 – Kalsiyum Nitrat.

Bileşiklerin basit formülü nasıl bulunur?​

Bileşiklerin basit formülü nasıl bulunur?
Bileşik temel seçersek, 100 g. Bileşikteki atomların mol sayılarını bulabiliriz. Bileşiğin en basit formülü (P2O5) tir. Gerçek formülünde de elementlerin mol oranları korunacağından gerçek formül (P2O5)X şeklinde olmalıdır (X = 1, 2, 3.)

Bileşikler nasıl oluşur?​

Bileşikler nasıl oluşur?
Bileşikler belirli sayıda element atomunun kimyasal bir bağ ile bağlanmasıyla oluşur. Ancak karışımın belirli bir formülü yoktur. Bileşikleri oluşturan elementler bir araya gelerek kendi özelliklerini kaybederler fakat karışımları oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler.

Formül bileşik adı eşleştirmeleri nelerdir?​

Bileşikler ve Formülleri
Bileşiğin İsmi | Bileğin Formülü | Bileşik Molekülünü Oluşturan Atomlar
Hidroksit | OH (KÖK) | 1 Hidroksit molekülü; 1 O, 1 H atomundan oluşur.
Karbonat | CO3 (KÖK) | 1 Karbonat molekülü; 1 C, 3 O atomundan oluşur.
Hidrojen Sülfat | H2SO4 | 1 Hidrojen Sülfat molekülü; 2 H, 1 S, 4 O atomundan oluşur.

Formül kütlesi nedir?​

Bir maddenin kimyasal formülündeki atomların atom kütlelerinin toplamı. Mol kütlesi ile eş anlamlıdır.

Kütlesi nasıl bulunur?​

Kütlesi nasıl bulunur?
Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz. İnsanların günlük hayattaki kullanımları düşünüldüğünde, kütle bir cismin sahip olduğu madde miktarı şeklinde de tanımlanabilir.
 
Bir bileşiğin formülünü bulmak için öncelikle bileşiği oluşturan atomların ayrı ayrı mol sayıları bulunur. Daha sonra bu mol sayıları en küçük tamsayılar haline getirilir. Bu adımlar sonucunda bileşiğin kaba formülü elde edilmiş olur. Eğer bileşiğin gerçek molekül formülü isteniyorsa, kaba formül bulunduktan sonra bileşiğin mol ağırlığı ya da toplam atom sayısı gibi ek bilgiler gereklidir.

Bileşik formülü, bir bileşiği temsil etmek için kullanılan sembollerin ve sayıların kombinasyonudur. Yani bir bileşiğin kimyasal formülü, o bileşiği oluşturan atomların türlerini ve bu atomların sayılarını gösterir. Verdiğiniz örneklerde, NH3 amonyağı, CuSO4 bakır sülfatı, KNO3 potasyum nitratı, HNO3 nitrik asiti, NaOH sodyum hidroksiti, NaCl sodyum klorürü, H2SO4 sülfürik asiti, Ca(NO3)2 kalsiyum nitratı temsil etmektedir.

Bileşiklerin basit formülü, bileşiği oluşturan atomlar arasındaki mol oranlarına dayanarak bulunur. Bileşiğin içerdiği atomların mol sayıları belirlendikten sonra en küçük tamsayı oranına getirilerek basit formül elde edilir. Örneğin, P2O5 bileşiğinin en basit formülüdür ve gerçek formülünde de elementlerin mol oranları korunur.

Bileşikler, belirli sayıda element atomunun kimyasal bağlarla bir araya gelmesiyle oluşur. Bu element atomları bir araya geldiklerinde kendi özelliklerini değiştirirler ve yeni bir bileşik oluştururlar. Oluşan bileşiklerin belirli bir formülü vardır ve bu formül bileşiği tanımlar.

Formül kütlesi, bir maddenin kimyasal formülündeki atomların atom kütlelerinin toplamını ifade eder. Bu kütleyi hesaplamak için bileşik formülündeki her bir atomun atom kütlesi bilinmeli ve bu kütlenin toplamı alınmalıdır.

Kütle, bir cismin sahip olduğu madde miktarını temsil eder ve ölçümü için teraziler veya yaylı kantarlar gibi ölçü aletleri kullanılır. Günlük hayatta, cisimlerin ağırlıkları ölçülerek daha sonra kütleleri hesaplanabilir. Bu sayede bir cismin sahip olduğu madde miktarını belirleyebiliriz.
 
Geri
Üst