AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir Babanın Ornek Mucadelesi

haberci

Yeni Üye
Bir Babanın Ornek Mucadelesi
Ornek Baba Mim Kemal Oke
Mim Kemal Oke
Bir babanın ornek mucadelesi: Mim Kemal Oke, kendini kızına adadı
imagesbirbabaninornekmucadelesi5ad164d09bdcb
Bir babanın ornek mucadelesi: Mim Kemal Oke, kendini kızına adadı
16062019
Down sendromlu kızı Nazlı ile hayatının anlamının değiştiğini soyleyen Prof Dr Mim Kemal Oke,20 yıldır onun eğitimi icin cabalıyor Nazlı'nın kendisini de eğittiğini ifade eden Oke, şimdi kızıyla birlikte konferanslar veriyor Nazlı, yuzmeye gidiyor, konferanslarda babasıyla davullarıyla ritim performansı sergiliyor Nazlı ustelik iyi bir fasıl ustası
Bilim adamı kimliğinin yanı sıra yaptığı televizyon programlarıyla bir donem adından sıkca soz ettiren Prof Dr Mim Kemal Oke'nin yaklaşık 20 yıl suren sessizliğinin ardında filmlere konu olabilecek bir hayat hikayesi yatıyor Down sendromlu kızı Nazlı'nın eğitimi icin yaklaşık 20 yıldır eve kapanan unlu tarih profesoru Oke'nin, down sendromuyla ilgili kendini geliştirdiği ve mustear bir isimle 47 Kromozomisimli bir kitap yazdığı ortaya cıktı Gazeteci Fatih Vural'ın Aksiyon dergisi icin yaptığı roportajda carpıcı hayat hikayesini ictenlikle anlatan Oke, Nazlı'yla birlikte başka bir noktaya geldim ben İnsanı, evreni farklı bir gozle gormeye başladım Her zaman ben Nazlı'yı eğitirim sanılır; ama o beni eğitiyordiyor
Onların ilişkisi, alışık olduğumuz bir babakız ilişkisinden ote! Onun bana bir bakışı var Her şeyi anlıyorum O kadar yekvucut olduk ki bağırsağının donuşunu bilirim! Hakikaten 'kanka' olduk!diyor Oke ve ekliyor: Yani Nazlı size ne verdi derseniz? Aşk Aşk imiş, her ne varsa alemde Hizmet ehli oldum, her şeyi makbul gormeye başladım Nazlı'yla birlikte başka bir noktaya geldim ben İnsanı, evreni farklı bir gozle gormeye başladım İnsanları cok ilgilendiren konular, beni cok da ilgilendirmiyor artıkİlk once oğlu Alihan'ın hastalığı, ardından kızı Nazlı'nın Down Sendromlu olmasıyla sarsılan Oke, 1990'lı yıllardaki televizyon programlarını kızının tedavisi icin yaptığını soyluyor Oke başarılı bir 'siyaset' ve 'uygarlık tarihi' profesoru Kendisiyle aynı ismi taşıyan dedesi, Ataturk'un doktorudur Oke ve ailesi, 1991'de, Nazlı'nın doğumuyla, yeni bir hayata da adım atar Ancak bu başlangıc, ozellikle baba Oke icin epey sancılıdır: Nazlı doğduğunda cok bocaladım Ben ki icki icmeyen adamım, beni Nişantaşı'nın koşelerinde viski şişeleriyle bulmuşlar! (Gozleri doluyor) Ozel hastanede, doktorun soylediği şu sozler baba Mim Kemal Oke'nin zihninde hala: Doktor bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu soyleyerek 'Camı acık bırakın, hallolur (olur)' dedi
Oke, Nazlı'nın bir down sendromlu olarak doğmasının, kendilerine verilen bir ceza olduğunu duşunur başta Ta ki bir cuma namazına kadar: Tanrı'ya kusmuştum O kusluğum nedeniyle, eşimin zorlamasıyla cumaya gittim Bir anda hayale daldım Bir ucurumun ucunda duruyordum Karşı tarafa gecmem gerekiyordu Fırtınalı bir havaydı Karşıya gecmek icin yan duran, keskin bir bıcağın ustunden gecmem gerekiyordu Hep, sarışın ve mavi gozlu bir kız cocuğum olsun isterdim Ona buyuyunce İskoc etek giydireyim, saclarını iki yandan at kuyruğu yapayım isterdim O kız karşımdaydı 'Baba, tut elimi, ben seni karşıya gecireceğim' dedi Elini uzattı ve cekti Birden kendime geldimNamaz biter bitmez, koşarak eve gider ve Nazlı'ya sarılarak ağlamaya başlar O gun, Nazlı'nın babası olduğunu, gercekten anlar! O anda 'Bundan sonra butun hayatımı Nazlı'ya adıyorum' der
Kızlarının eğitimine oldukca erken bir donemde başlarlar Yıllarca calışırlar Nazlı eğitimi sırasında major depresyona girer, ilaclar da ulser yapar, halusinasyonlar gormesine neden olur Mim Kemal Oke, eğitim sırasında Afrika dansı hocası olur cıkar!
imagesbirbabaninornekmucadelesi5ad164d1eeb3e
Oke ailesi, Nazlı'nın eğitimi icin kendilerini adayarak onu iyi bir yere getirir Kızları İngilizce ve Turkce eğitim veren bir okuldan 'bileğinin hakkıyla' mezun olur Ancak ergenlik sureci ve toplumsal bakış acısının farkına varmasının ardından, Nazlı odasına kapanır İki sene konuşmaz Mim Kemal Oke ve Nazlı, baba ve kız olarak, Hayrunnisa Gul'un onculuk ettiği 'Eğitim Engelleri Aşar' kampanyası doğrultusunda şimdilerde Anadolu'da konferanslar veriyor Babakız, konferanslarında, davullarıyla ritim performans sergilemeyi de ihmal etmiyor! Nazlı'nın sadece bir ritim ustası olduğunu duşunmeyin! Babasıyla neredeyse her gece fasıl geciyor Haftada iki gun İstanbul Ticaret Universitesi'nde ders veren babasının yokluğunda, Nazlı'nın yataktan dahi cıkmak istemediğini soyluyor annesi

Geri