Bir avukat karsi tarafla gorusebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
207.334
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bir avukat karşı tarafla görüşebilir mi?​

Avukatlık Meslek Kurallarının 31. maddesine göre avukat karşı taraf ile ancak avukatı vasıtasıyla görüşebilir. Karşı tarafın avukatı yoksa, onunla teması zorunlu sınırlar içinde kalmalı ve karşı tarafla her görüşmeden sonra müvekkiline bilgi verilmelidir .
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 31. Maddesi, “Avukat hasım tarafın ancak avukatı ile görüşebilir. (Hasımın avukatı yok ise) avukatın hasımla teması zorunlu sınırlar içinde kalır. Hasımla her temastan sonra avukat müvekkiline bilgi verir.” hükmünü içermektedir.

Birinin avukat olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

– Sormaya gerek kalmadan “Ben avukatım”diyorsa zaten avukattır… – Usulca sokulur, kulağına “Kadük” derim. Saldırmazsa avukattır. – Dilekçesinde “İş bu” terimi varsa kuvvetle muhtemel avukattır.
Avukat davalıyı arayabilir mi?
Avukat davayı bırakabilir mi?
Vekillikten çekilme, avukatın mahkemeye sunacağı istifa dilekçesi veya mahkeme esnasında tutanağa geçirilmek suretiyle alınacak beyanıyla yapılır. Avukatın vekillikten çekildiği temsil olunana mahkemece yapılacak tebligat ile bildirilir.

Avukat danışmanlık ücreti alabilir mi?​

Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.

Avukat aranabilir mi?​

Avukatın üzerinin aranması konusunda Avukatlık Kanunu Madde 58’de “Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz” hükmü düzenlenmiştir.
Avukat davayı kaybederse ne olur?
Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır. Bu vekalet ücret türünde; davayı kaybeden taraf, davayı kazanan taraf şayet avukat ile temsil edilmiş ise davayı kazanan tarafın AVUKATINA karşı vekalet ücreti öder.
Avukat müvekkilini bırakabilir mi?
Avukatlık Kanununda düzenlenmiş olan vekillikten çekilme hususu, avukatın temsil ettiği kişinin vekilliğinden istifa etmesi anlamına gelir. Vekillikten çekilme avukatın gördüğü lüzum üzerine ve kendi isteğiyle yapılabilmektedir.
 
Geri
Üst