AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir agac neden yosun tutar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir ağaç neden yosun tutar?​

Kabuklar ve yosun genellikle bahçenizin mikro klimasının nem oranını yüksek olduğunun göstergesidir. Bu durum ağacınız tepesinin sık olmasının ya da ağacınızın etrafındaki bitkilerin çok gür olmasının da sonucu olabilir. Ağacın tepesini budayarak seyreltirseniz, yosun ve kabuklanma da azalacaktır.
Ağaç gövdesindeki yosunları hangi yönü gösterir?
Buna örnek olarak ağaçların, kayaların veya benzer yapıların yosun tutan yüzeyi bize kuzey yönünü gösterir. Nedeni ise güneşin güney yönünde bulunması yüzünden ağacın kuzey tarafının daha çok nem alır ve nem yosunların büyümesine yardım eden şartları sağlar, bu yüzden de ağaçların yosun tutan yüzeyleri kuzeyi gösterir.
Yer neden yosun tutar?
Yosunlar sadece, çiminiz zayıf, ıslak ve fazla nemli olursa gelişir. Çiminize doğru bakım yaparsanız, yosunlaşma olmaz!

Yosunlar neden kuzeye bakar?​

Ağacın yosunlu tarafı hangi yönü gösterir?
Bu noktada ihtiyacımız olan bilgi ”Ağaçların yosunları hangi yönü gösterir?” sorusunun cevabı. Aslında yalnıza ağaçların değil; kayaların ya da yosun tutabilecek diğer yapıların da yosun tutan kısımları bizlere kuzey yönünü gösterir.
Ağaçların yosun tutan tarafı neden kuzeyi gösterir?
Güneşten gelen ışınlar, güney kısımlarını daha çok ısıtır. Kuzey tarafı ise, daha fazla nemli kalarak yosunların ortaya çıkmasına yol açar. Ağaçların yosun tutan taraflarına baktığımız zaman kuzey yönünün o kısımda olduğunu fark ederiz. Tam tersi ise her zaman güneyi bulmamızı sağlar.
Yosunlar nasıl yaşar?
Su yosunları, bununla birlikte suda yaşayan canlıların besin ve korunma gibi ihtiyaçlarını da karşılar. Yaşamı sona eren su yosunlarının dış iskeletleri dibe çökerek denizel kayaçların yapısına katılır. Dünyanın bazı kesimlerinde kar altında yaşayabilen yosunlar, karın baharda pembe görülmesine sebep olurlar.
Plastik su deposu yosun tutmaması için ne yapmalı?
Su deposu plastik yada fiber ise 6 ayda bir düzenli temizlik ve bakımlarını yaptırıp güneş ışığından korunaklı hale getirmeliyiz. Mümkünse depoyu en az güneş alan bölgeye kurmalı ya da depo üzerini kaplama yaptırmalıyız.

Bidon içindeki yosun nasıl temizlenir?​

Genelde su doldurulmadan önce pet şişeler su ile çalkalanarak temizleniyor. Sonra daha önceden “ozonlamış” su ile dolduruluyor. Ozon çok kuvvetli bir dezenfektan madde ve suyun içine ozon basıldığında suyun içinde bulunabilecek küf, maya, mantar, yosun gibi mikroorganizmaların tamamı yok ediliyor.
Su deposu içindeki yosun nasıl temizlenir?
Yüzde 10’luk çamaşır suyu ve su hazırlanarak elde edilen karışımla depo içi yıkanarak hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürmek amaçlanır. Karışım 20 dakika kalacak şekilde ayarlandıktan sonra su ile yıkanarak çamaşır suyu temizlenir. Deponun yıkanmasının ardından depoya su doldurulur ve kapağı kapatılır.
Ağaç yosunu ne işe yarar?
Tıbbi Özellik ve Yararları: En sağlığa yararlı olan, çam ağaçlarının tabanlarında yetişenidir. Gül suyu ile karıştırma suretiyle, gözlere damlatılırsa tedavi sağlar. Mercimeği hatırlatan yeşil nehir yosunu kavut (Kavrulmuş tahıl unlu pekmez) ile yada tek başına olarak yaralara, damla hastalığına yardımcı olur.
 
Geri
Üst