AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bioflavonoidler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bioflavonoidler nelerdir?​

Bioflavonoidler, aynı gıdaların çoğunda bulunan ve iyi C vitamini kaynakları olan geniş bir madde ailesidir. Araştırmacılar, doğal yolla oluşan 8.000’den fazla bioflavonoid yapı belirlemişlerdir. Bioflavonoidler (aynı zamanda flavonoidler olarak da adlandırılır), meyve ve sebzelere rengini veren doğal pigmentlerdir.

Flavonoidler kaça ayrılır?​

IUPAC terminolojisine göre şu şekilde sınıflandırılabilirler: flavonoidler veya biyoflavonoidler. 3-fenilkromen-4-on (3-fenil-1,4- benzopirron ) yapısından türetilmiş izoflavonoidler. 4-fenilkumarin (4-fenil-1,2- benzopirron ) yapısından türetilen neoflavonoidler.
Flavonoid çeşitleri nelerdir?
*Flavonoller: Meyve ve sebzelerde yaygın olarak glikozid formda bulunan flavonoid grubudur. *Flavonler: Açık sarı renkli flavonoid bileşenleridir. *Flavanonlar: Özellikle turunçgillerde bulunan flavonoid bileşenleridir. *Flavan 3-oller (kateşinler) : Özellikle çaylarda bulunan renksiz flavonoid bileşiklerdir.

Flavonoid hangi besinlerde bulunur?​

Yeşil, sarı, beyaz ve kırmızı renkli sebzelerde bulunan flavonoidler için kırmızı pancar, kırmızı lahana, havuç, kayısı, domates, patates, soğan, patlıcan, elma, armut, şeftali gibi gıdaları tüketmek gerekir.

Fenolik zengini olan bitkiler nelerdir?​

Bitkilerin kök, yaprak, meyve gibi çeşitli kısımlarında dağılmış olarak bulunan fenolik bileşikler, özellikle yaprak ve saplarda daha yüksek seviyede bulunur. Tahıllar, kurubaklagiller, soya fasulyesi, kahve, çay, biberiye ve kekik iyi fenolik asit kaynaklarıdır.
Flavonoid nedir ne işe yarar?
Flavonoidler vücudunuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin oksitleyici yani yaşlandırıcı zararlarına engel olan güçlü birer antioksidandır.
Kateşin içeriği yeşil çayda, siyah çaya oranla biraz daha fazladır. Daha sağlıklı gözler için gün içinde yeşil çay tüketebilirsiniz. Kateşin zengini olan diğer besinler ise kırmızı şarap, çilek, kiraz, dut, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerdir.
 
Geri
Üst