AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bingildak erken kapanirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bıngıldak erken kapanırsa ne olur?​

Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması sonucu beyin gelişimini engelleyen ve fonksiyon kayıplarına neden olan kraniosinostoz meydana gelmektedir. Aynı zamanda kafa içinde basıncın artmasına, görme ve işitmede problemlere ve zihinsel sorunlara neden olmaktadır.

Bebeklerde bıngıldak kapanması ne zaman olur?​

Arka fontanel kafatasının arka tarafında olup genellikle yaşamın ilk 1 haftasında kendiliğinden kapanır. Ön Fontanel dediğimiz bebeğin tam kafatası tepesindeki açıklık ise en erken 4.5 ayda en geç de 18.ayda kapanmalıdır. 4.5 aylıktan önce kapanması yakın baş çevresi ölçümleri ile aylık takip edilmelidir.
Bıngıldağın zamanından erken kapanması durumuna Kraniosinostoz (Craniosynostosis) denir ve Amerikan istatistiklerine göre her 2.500 bebekte bir görülür.
Suturlar ne zaman kapanır?
Kafatasındaki kemiklerin birleşim yerleri (sütürler) normalde kafa kemiklerinin bu birleşim yerine dik olarak büyümesini sağlamaktadır. 3 yaşında kapanmaya başlayan sütürler 6-8 yaşında tamamen kapanır. Gerçek anlamda kemikleşme ise 30 yaşlarında tamamlanmaktadır.
Bıngıldak 6 ayda kapanır mı?
Genellikle 9- 18 ay arası kapanır. Bazı durumlarda bu süre 2 yıla kadar çıkabilir. Ön bıngıldağın doğumda kapalı olduğu ya da 9 aydan kısa bir sürede kapandığı da gözlenmiştir. Arka bıngıldak ise ön bıngıldağa göre daha küçüktür ve 3 ay içinde kapanır.

Yeni doğan bebeğin Bıngıldağına bastırılırsa ne olur?​

Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi? Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça hafif çarpma türü darbelerde hasar görmez.

Bıngıldak çökmesi nasıl tedavi edilir?​

Bebeğinin bıngıldağında bu sebeplerden kaynaklı olarak içeri doğru çökme meydana gelebilir. Bu durumda yapman gereken şey ise bebeğinin sıvı ihtiyacının karşılanması için ona sık sık su vermen, eğer henüz sadece emiyorsa da bol bol emzirmen.
Bebek yetersiz sıvı ile beslenirse ve uzun süreli kusma/ishal gibi durumlar olursa bıngıldağında çökme meydana gelebilir. Bıngıldak çökmesi yapılan muayenelerde kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bu gibi bir durum hissedilirse vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Bebeklerde bıngıldak neden geç kapanır?
Bıngıldağın normalden büyük ve geç kapanması erken doğan ve gebelik sırasında gelişme geriliği olan bebeklerde görülebilir. Bununla beraber troid bezinin az çalışması, raşitizm, down sendromu gibi kromozom anomalileri gibi etkenlerde geç kapanmasına sebep olur.
Bıngıldağa bastırmak zararlı mı?

Bebeklerde bıngıldak çökmesi neden olur?​

Bıngıldak çökmesi ne zaman düzelir?​

En büyüğü olan ön bıngıldak, alından arkaya doğru baklava şeklindedir ve bebeğin ağlaması halinde hafif şişme görülebilir. Bu bıngıldağın genellikle 9 – 18. ay arası kapanması beklenir.
Bıngıldak çökmesi, rutin kontroller esnasında doktoru tarafından ya da ailelerinin bebeğin kafatasını okşaması ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Genellikle sıvı kaybından kaynaklanan bıngıldak çökmesi, bebeğe verilecek olan sıvı takviyesi ile düzeltilebilmektedir.
Bıngıldak çökmesi normal mi?
Bıngıldağın olduğundan şiş görünmesi ise hidrosefali, tümöral oluşumlar veya menenjite işaret edebilir. Bu nedenle anne babaların çökme veya şişlik gözlemlediğinde mutlaka doktora başvurması gerekir. Bazen bıngıldakta hafif damar atımı gözlemlenebilir. Bu durum normal karşılanır ve endişe edilmesine gerek yoktur.
 
Geri
Üst