AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Binek otomobillerde amortisman nasil ayrilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.434
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Binek otomobillerde amortisman nasıl ayrılır?​

Binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulanmaktadır. Binek otomobilin satın alındığı tarihinden itibaren dönem sonuna kadar geçen süre üzerinden amortisman hesaplanır. Bu sebeple 2020 yılına ait amortisman hesaplaması; 160.000*0,20=32.000TL bir yıllık amortisman tutarını ifade eder.

Binek araç amortisman kaç yıl?​

Binek araç amortisman kaç yıl?
213 sayılı VUK’nun faydalı ömür esasına göre ayrılacak amortisman oranı 5 yıl ( ‘dir.)

Binek araç KDV indirim konusu yapılabilir mi?​

GİB’na göre mükelleflerin işletme amacı dışında iktisap ettikleri binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen KDV’nin indirimi mümkün değildir. İndirim konusu yapılamayan bu vergi, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilir.

Binek oto KDV gider yazılır mı?​

Binek oto KDV gider yazılır mı?
Binek otomobilin alımında ödenen ÖTV ve KDV’nin gider yazıldığı durumda, bu vergiler hariç ilk iktisap bedeli 160 bin lirayı aşan binek otomobillerde, en fazla bu tutar üzerinden ayrılan amortismanlar gider olarak değer-lendirilebiliyor. Yukarıdaki tutarlar 2020 yılında iktisap edilen binek otomobiller için geçerli.
Araç kiralama ne kadar gider yazilir 2021?​
7194 sayılı kanunla belirlenen azami oranlar, 313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2021 senesi için yeniden belirlendi. Bu tebliğ ile gider yazılabilecek aylık KDV hariç azami tutar 5.500 TL’den 6.000 TL’ye çıkarıldı. Buna göre, 6.000 TL’nin üzerindeki kiralama bedelleri gider olarak gösterilemeyecek.

Araç kiralama ne kadar gider yazilir?​

Araç kiralama ne kadar gider yazilir?
Binek otomobil kiralanması durumunda aylık 6.000 TL ye kadar olan tutar gider olarak dikkate alınabilecek. 6.000 TL ve üstü KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER olarak kayıtlara alınacaktır. Binek otomobil alımında gider olarak indirim konusu olarak kayıtlara alınacak KDV ve ÖTV toplam tutarı 150.000 TL olarak belirlenmiştir.

Binek otomobil gider yazılır mı?​

(*) Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca, taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç binek otomobiller için ödenen vergiler gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.

Ticari araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mı?​

Ticari araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mı?
Motorlu taşıtlar vergisinin tamamı eskiden olduğu gibi indirim konusu yapılamayacaktır. Binek otomobili için getirilen diğer bir kısıtlama, araçların alımında ödenen KDV ve ÖTV’ye ilişkindir. Bu tutarı aşan ÖTV ve KDV kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyan edilecektir.

Araç alımlarında KDV ÖTV gider yazılır mı?​

En basit haliyle binek aracın alış tarihine göre amortisman ve gider yazılacak ÖTV/KDV tutarı için kısıtlama şu şekilde: 07.12

2 el binek araç KDV’si gider yazılır mı?​

2 el binek araç KDV’si gider yazılır mı?
Binek otomobillerin alımında ödenen ÖTV ve KDV toplamının en fazla 140.000 TL’ye kadarlık kısmı, 2020 yılından itibaren başlayan vergilendirme dönemlerine konu vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
 
Binek otomobillerde amortisman nasıl ayrılır konusunda paylaşılan bilgilere göre, binek otomobiller için amortisman hesaplamasında kısıt dönem uygulanmaktadır. Binek otomobilin satın alındığı tarihten itibaren dönem sonuna kadar geçen süre üzerinden amortisman hesaplanır. Örneğin, 2020 yılına ait bir binek otomobil için 160.000 TL'lik bir alım bedeli üzerinden hesaplama yapılırsa, yıllık amortisman tutarı 32.000 TL olacaktır.

Binek araçlar için amortisman süresi ise 5 yıldır. Vergi Usul Kanunu'na göre, binek araçların amortismanı 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Binek araçlar için alış KDV'si gider olarak yazılamamaktadır. Vergi Usul Kanunu'na göre, işletme amacı dışında edinilen binek otomobillerinin alış faturalarında belirtilen KDV'nin indirimine izin verilmemektedir. Ancak bu vergiler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre işin niteliğine bağlı olarak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilir.

Araç kiralamaları konusunda ise, 2021 yılında aylık KDV hariç azami gider tutarı 6.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın üzerindeki kiralama bedelleri gelir vergisi matrahında gider olarak dikkate alınamayacaktır.

Ticari araç alımlarında ÖTV ve KDV gider yazılabilirken, binek otomobil alımlarında aşan ÖTV ve KDV'nin gider olarak yazılmasına izin verilmemektedir. Binek otomobillerin vergilendirme dönemlerinde, ödenen ÖTV ve KDV'nin belirli bir miktarına kadar gider olarak dikkate alınabilmektedir.

2. el binek araçların KDV'si belirli bir miktarına kadar gider olarak yazılabilir. Örneğin, 2020'den itibaren vergilendirme dönemlerine konu olan binek otomobillerin alımında ödenen ÖTV ve KDV'nin en fazla 140.000 TL'ye kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilir.
 
Geri
Üst