AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Binanin depreme dayanikli olup olmadigi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Binanın depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Binanın zemin durumunu, fay hattına uzaklığını, geçirmiş olduğu depremleri incelerler. Asıl sonuç ise binadan karot alımı (yapıdan örnek alma) ve bu örneğin incelemesi sonrasında oluşturulacak raporla kesinlik kazanır.

QAL alüvyon zemin ne demek?​

Alüvyon ya da lığ, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi kütle parçalarının, suyun akış hızının azalması sonucu elverişli yerlere birikmesiyle meydana gelen tortulardır.
Dd1 ne demek?
DD-1 Deprem Yer Hareketi, spektral büyüklüklerin 50 yılda aşılma olasılığının %2 ve buna karşı gelen tekrarlanma periyodunun 2475 yıl olduğu çok seyrek deprem yer hareketini nitelemektedir. Bu deprem yer hareketi, gözönüne alınan en büyük deprem yer hareketi olarak da adlandırılmaktadır.

Depreme dayanıklı binaların taşıması gereken özellikler nelerdir?​

Depreme Dayanıklı Ev: 7 Temel Özellik
- Proje Aşaması
- Su Yalıtımı
- 3. Kaliteli Malzeme Kullanımı
- Temel ve Kolonlar.
- Hasar Raporu.
- Dayanıklılık Testi.
- 7. Gözlem.

Deprem anında bina kaç saniyede yıkar?​

Deprem sırasında ilk 10-15 saniye binayı terkedebilmek açısından çok önemlidir. Daha önce yaşanan depremlerden elde edilen istitastiki verilere göre, binalarda yıkıma yol açan unsur, hissettiğiniz ilk sarsıntı değil, binanın rezonansa girmesidir. Bu da size anılan süreyi kazandırmaktadır.
Alüvyon zemine ev yapılır mı?
1- Alüvyon: Yapılaşma için sakıncalı ve depreme dayanıklı değil. Genel olarak taşıma kapasitesi çok düşük. Ama Beykoz ve Riva civarında alüvyon zemin sıkışarak katılaştığı için bir ya da iki katlı bina yapılabilir.
olasılığının %68 (30 yılda aşılma olasılığı %50) ve buna karşı gelen tekrarlanma periyodunun 43 yıl olduğu çok sık deprem yer hareketini nitelemektedir. Bu deprem yer hareketi, servis deprem yer hareketi olarak da adlandırılmaktadır.
Dayanıma Göre Tasarım (DGT) yaklaşımı uygulanırken, TBDY Madde 3.2 ‘ye uygun olarak Bina Kullanım Sınıfları (BKS) ve DD-2 için 2.3.2.2 ‘de tanımlanan kısa periyot tasarım spektral ivme katsayısı, SDS parametrelerine esas alınarak Tablo 3.2 ‘ye göre Deprem Tasarım Sınıfı (DTS) belirlenir.
Bir binanın ortalama ömrü ne kadardır?
Ortalama bir betonarme yapının ömrü 50-60 yıldır. Eğer plana göre yapılmışsa alınan önlemler, temel güçlendirme ile v.s. bir süre daha uzatılabilir. Ancak bizde zaten çoğu bina projeye uygun dahi yapılmadığı için şansa ayakta duran çok bina var.
 
Geri
Üst