Bina yikimi kac gun surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bina yıkımı kaç gün sürer?​

Genelde bunun için en fazla 60 gün gibi bir süre belirlenmektedir. Belirli bir sürecin takip edilmesi gerektiği için verilen bu maksimum süre içinde tüm kat maliklerinin evlerini boşaltması önemlidir çünkü yıkım başlamalı, ardından diğer sürece geçilmelidir.

Bina yıkım işi nasıl yapılır?​

Yıkım ruhsatı başvurusunda bulunurken istenen bina yıkımı için evraklar:
- Talep dilekçesi.
- Bina tapusu.
- Tapu kaydı
- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü/İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden alınacak risk ve muafiyet raporu.
- Binanın yıkım planı
- Binanın boş olduğuna dair evraklar.
- Emlak ve İstimlak Müdürlüğünden alınacak UAVT kodu.
Yıkım ruhsatı ne kadar sürede çıkar?
Cevap:Yıkım ruhsatı 6 iş günü içerisinde düzenlenir. Soru (19) – Verilen süre içerisinde yıkım işlemleri gerçekleştirilmeyen riskli yapıları kim yıkar? Cevap:Bakanlıkça veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkılır veya yıktırılır.
Yıkım kararı çıkan bina ne zaman yıkılır?
Yasa gereği, 90 gün içinde tahliye edilmediği takdirde binanın tüm elektrik, su ve doğal gaz abonelik hizmetleri iptal edilir, bina kolluk güçleri tarafından tahliye edilir ve yıkılır.

Bir bina yıkım kararı nasıl alınır?​

81 ilde belediyelerin yapacağı araştırmalar sonucu belirlenecek olan riskli yapılar, tek bir kişinin başvurusu ile yıkılabilecek. Konut sahibi olan herkes belediyeye giderek binasının risk durumunu kontrol ettirebilecek. Bir binada, tek bir daire sahibinin başvurusu ile bina boşaltılıp yıkım kararı alınabilir.

Yıkım işlerinde bırakılacak güvenlik mesafesi ne kadardır?​

Yıkılacak kısımlar, yıkılmadan önce ve yıkım sırasında bol su ile sık sık ıslatılacak ve toz kalkmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Yıkılacak kısmın etrafında, en az yapı yüksekliğinin iki katına eşit güvenlik alanı bırakılacak ve bu alan korkulukla çevrilecektir.
Yıkım Projesi Nedir?
Yıkım projesi sadece bina yıkımı ile ilgili değildir. Özellikle yapışık binalarda komşu binaların durumu, yıkım projelerinde önemli rol oynar. Yapı yıkılmadan önce geri dönüştürülebilecek her maddenin söküm işlemine tabi tutulması gerekir. Bu sayede geri dönüşüme katkı sağlarken hafriyatı en aza indirgenmiş olunur.
Bir bina yıkım kararını kim verir?
Yıkım Kararı Verilmesi Yapının ruhsata bağlanması veya ruhsata uygun hale getirilmesi için yapılan ihtarın yerine getirilmemesi durumunda, belediye encümeni tarafından yıkım kararı verilerek icra aşamasına geçilecektir.
Riskli yapıların yıktırılması Riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ile yıktırma işlemleri, mülki amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile idarece yapılıyor veya yaptırılıyor. Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya il müdürlüklerince yıkılıyor veya yıktırılıyor.
Yıkma ruhsatı kaç günde çıkar? Hak sahiplerinin başvurusundan sonra, belediye tarafından 6 iş günü içinde ruhsat düzenlenir. Ruhsatın çıkmasını takip eden 60 gün içinde yapının yıktırılması gerekir. Bu süre zarfında yapının yıktırılmaması halinde ek 30 günlük süre verilir.
Yıkım ruhsatını kim alır?
Bina yıkımı için evraklar ile müracaat edildikten sonraki 6 iş günü içerisinde yıkım ruhsatı belediye tarafından oluşturulur.
Bina çürük raporu aldıktan sonra ne olur?
Raporun hazırlandığı tarihten itibaren 60 gün içinde bina tahliye edilmelidir. Belediye ise 60 gün sonra o binayı takip etmek zorundadır. Ancak vatandaşların 60 gün içinde o binayı tahliye etmemesi halinde konut maliklerine ekstra 30 gün ek süre verilir.

Binaya nasıl çürük raporu?​

Riskli alan içinde veya dışında yer alan ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılara çürük raporu verilebiliyor. Bir binaya çürük raporu almak için yapıdaki maliklerden birinin Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalara müracaat etmesi yeterli oluyor.

Yıkım kararı olan ev alınır mı?​

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan yasal çalışmalar oluşan yoğun tepki üzerine sonlandırılmış ve iskansız evlere getirilmesi planlanan satış yasağı uygulamaya alınmadan iptal edilmiştir. İskanı olmayan ev yasal olarak alınır ve satılır, bunun önünde kanuni bir engel yoktur.
Yıkım kararına karşı ne yapılabilir?
Yani yıkım kararına karşı direkt olarak iptal davası açılması mümkündür. Karara itiraz için idareye yapılan başvuru, yıkım kararının tebliğinden itibaren 60 günlük süre içinde yapılmalıdır. Yıkım kararı, yapı tatil zaptının yapının görünür bir yerine asılması ile tebliğ edilmiş kabul edilir.
Yıkım kararı ne kadar sürede çıkar?
Rapor kesinleştikten sonra riskli yapının yıkımı için idare tarafından maliklere 60 günlük süre tanınır. Bu sürede malikler yıkım yerine güçlendirilmesini istiyorsa, ve riskli yapı riskli alan içerisinde değilse idarece 60 günden az olmamak üzere maliklere güçlendirme ruhsatı alması istenir.

Belediyenin yıkım kararı nasıl durdurulur?​

Belediyenin Yıkım Kararı Nasıl Durdurulur? Belediyelerin yıkım kararları yasalara uygun olmalı, 3194 sayılı İmar Kanununda geçen kuralları barındırmalıdır. Aksi durum kişinin mülkiyet hakkının ihalaline sebebiyet vereceğinden idare mahkemelerinde açılacak dava ile sonlandırılması gerekecektir.

Kentsel Dönüşüm Yıkım ruhsatı nasıl alınır?​

Yıkım ruhsatı : Kentsel dönüşüm çerçevesinde Tapusuna “riskli” şerhi konmuş bina, 6306 sayılı kanun gereği, 60 gün içinde yıkılmalıdır. Bu süreç şu şekilde işlemektedir. Yapı maliklerinden en az birinin ilgili belediyenin Yapı Denetim Müdürlüğü’ne başvurusuyla yıkım ruhsatı işlemleri başlatılır.
Metruk Binaları kim yıkar?
Tebligatı veya ilanı müteakip 30 günü geçmemek üzere ilgili idarece belirlenen süre içinde yapı sahibi tarafından tehlikeli durumun ortadan kaldırılmaması halinde, tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri belediye veya valilikçe yapılacak.
 
Geri
Üst