Bina yapi kullanma izin belgesi nasil alinir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bina yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?​

YAPI KULLANMA İZNİ NASIL ALINIR? İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyemize başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.

Yapı kullanım izni kimden alınır?​

Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır? Yapı kullanma izin belgesi belediye veya valiliğe bağlı İl özel idaresi tarafından veriliyor. İnşaat ruhsatı için belediyelerin imar birimine dilekçe verilmesi gerekiyor.

Yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?​

Yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
İskan (yapı kullanma izni) alınmazsa ne olur? İmar Kanunu uyarınca inşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarih olarak kabul edilmiştir. Buna göre; Kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılar, bu izin alınıncaya dek elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmaz.

Yapı kullanma izin belgesi kim verir?​

Yapı kullanma izin belgesi kim verir?
Yaygınlıkla “iskan” olarak da bilinen Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı il özel idaresinden alınan izin belgesidir.

Yapı kullanma izin belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.

Yapı kullanma izin belgesi çıktısı nasıl alınır?​

Birincisi belediyeye giderek imar biriminden yapı kullanma izin belgesini sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız olan, oturduğunuz binaya ait bilgilerin tam olması ve o binada oturduğunuzu kanıtlayan evraklardır. İkinci seçenek ise e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

Müteahhidin borcu dolayı yapı kullanma izni belgesi alınabilir mi?​

Müteahhidin borcu dolayı yapı kullanma izni belgesi alınabilir mi?
5940 Sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabilecek.

Yapı kullanma izin belgesi ne kadar sürede çıkar?​

Yapı kullanma izin belgesi ne kadar sürede çıkar?
Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir eksiklik görülmezse yapı kullanım izni belgesi talep sahibine verilir. İskan belgesinin düzenlemesi ve yapılan müracaatların değerlendirilmesi 30 gün içinde sonuçlandırılır. Yapı ruhsatını alan kişi inşaata 2 yıl içinde başlayabilme durumu vardır.

Yapı kullanma izin belgesi olan ev alınır mı?​

Kat irtifakı tapuları, beraberinde Yapı Kullanma İzin Belgesi’nin ibraz edilmesi halinde, kat mülkiyeti gibi işleme alınabilmektedir.

Yapı kullanma izin belgesi ne zaman çıkar?​

Yapı kullanma izin belgesi ruhsat alındıktan sonra 2 yıl içinde başlamış ve 5 yıl içinde bitirilmiş yapılar için alınır. Yapı kullanma izin belgesi almak için ilgili yapı tamamlandıktan sonra proje onayını veren belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimine, yapının bitmiş olduğu dilekçe yoluyla bildirilir.

Yapı kullanma izin belgesi nereden sorgulanır?​

Yapı kullanma izin belgesi nereden sorgulanır?

Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?​

Yapı kayıt belgesi nereden sorgulanır?
Yapı kayıt belgesinin sorgulamaları, pratik bir şekilde e- devlet platformu üzerinden gerçekleştirilebilir. E- devlet platformu, vatandaşların birçok hizmetten faydalanmasını sağlayan oldukça kapsamlı içerikleri bünyesinde barındırır. E- devlet şifreleri, en yakındaki PTT şubelerinden temin edilebilir.

Müteahhit yaptığı binanın sigorta borcunu ödemek zorunda mi?​

17 Aralık 2009 tarihinde 5940 Sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin bu yapı ile ilgili vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, bu borçlardan sorumlu…

Müteahhit iskan almazsa ne olur?​

Müteahhitin iskan almaması halinde ise kişiler sulh hukuk mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarını arayabilecekler.
 
Yapı Kullanma İzin Belgesi nasıl alınır, kimden alınır, ne zaman çıkar gibi konular hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Yapı kullanma izin belgesi olup olmadığının anlaşılması için tapu belgesi üzerindeki bilgilere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmış. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi sorgulamasının belediye veya e-Devlet üzerinden yapılabileceği belirtilmiş.

Müteahhidin vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, yapı kullanma izin belgesi alınabileceği bilgisi paylaşılmış. Aynı şekilde yapı kullanma izin belgesi alınmadığı durumda elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden faydalanılamayacağına dair bilgi verilmiş.

Yapı kullanma izin belgesi çıktısını almak için belediyeye giderek sorgulama yapılması veya e-Devlet üzerinden sorgulama yapılması gerektiği anlatılmış. Bu bilgiler ışığında ihtiyacınız olan bilgilere kolayca ulaşabilir ve gereken adımları atabilirsiniz.
 
Geri
Üst