AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bina su borusu degisimi kime ait?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bina su borusu değişimi kime ait?​

Evin yapımı sırasında tesisatı yaptıran ve mülkiyet tamamen kendisine ait olduğu için ev sahiplerinin üzerine yasal sorumluluklar da eklenmiştir. Kiracılar daire içinde oluşan su sızıntıları için herhangi bir masraf ödemesine gerek yoktur.

Su tesisatı arızasını kim öder?​

Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır.

Balkon Gideri kime ait?​

Balkon Gideri kime ait?
Balkonlar bağımsız bölümlerin idaresindedir. Ancak balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarları ortak alanlara dahildir. Balkonların kapatılması ortak alanlara müdehale demektir. Balkon demirlerinin boyası ve bakımı da o bağımsız bölüme aittir.

Apartman gideri neden tıkanır?​

Apartman gideri neden tıkanır?
Apartman gider borularının tıkanmasının sebeplerinden biri de pimaş borusunun yeterli eğime sahip olmamasından kaynaklanır. Bu sorun, borunun içinden geçen suyun atıkları lağım kuyusuna taşımasına engel olur. Atıklar taşınamadığı için boru içinde birikir ve tıkanıklığa sebep olur.

Üst kattaki daireden su akıyor nereye şikayet edilir?​

Komşunuz noterden gelen ihtarnameyi de dikkate almazsa üst kattan su akması için ona dava açabilirsiniz. Bu tip sorunlarda başvuracağınız mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir.
Bina hattının genel sorumluluğu tüm bina sakinlerindedir. Eğer bu tıkanıklık veya kaçak bina kanalında fakat sorun sadece sizin dairenizi etkiliyorsa yine sorumluluk tüm apartmana aittir. Çünkü bina hattında bir tadilat işlemi gerekir. Bu işlem ise ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır.

Kanalizasyon masraflarını kim öder?​

Evin içinde hiç oturmasa dahi sorumludur. Bazıları eşyalarını barındırmak için ev kiralayabiliyorlar. Ancak sorun ev içinde değilde, bina logarlarında, kanalizasyon borularında meydana gelmiş ise sorumluluk ev sahibine aittir. Ama çoğu zamanlarda kiracılar bu masrafı öderler.

Su tesisatı ortak alan mıdır?​

Su tesisatı ortak alan mıdır?
634 sayılı Kanunun 4. maddesinin (b) bendinde ana taşınmazdaki bağımsız bölümlerin içinden geçen ortak su tesisatlarının da ortak yerlerden sayıldığı açıklanmış olup; kat maliklerinden her biri 19. madde de belirtildiği üzere kendi bağımsız bölümünde değişiklik yaparken ana yapının sıhhi tesisat projesine aykırılık …

Apartmanda tuvalet tıkanması nasıl açılır?​

Apartmanda tuvalet tıkanması nasıl açılır?
Eğer yaptığınız işlem ile açılmadı ise ve doğal yöntemlerle açmayı tercih ediyorsanız, 1 çay bardağı karbonat, 1 su bardağı sirke ve sıcak suyu klozetin içine dökün. Dökmüş olduğunuz bu karışımı yaklaşık 2 ya da 3 saat kadar bekletin.

Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?​

Kiracı hangi masrafları öder? Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Kapıcının net maaşının ödenmesine, apartman ortak su giderine, apartman ortak merpen otomatiği giderine, asansör elektriğine Bakım onarımına (katılmazlar), apartman temizlik giderlerine ve bunun gibi işletme giderlerine katılıyorlar.

Balkon duvarı ortak alan mı?​

Tuvalet borusu eğimi nasıl olmalı?​

Tuvalet borusu eğimi nasıl olmalı?
Bina içinde yatay pis su boruları % 2 eğimle döşenmelidir.

Müştemilat ortak alan mıdır?​

Müştemilat ortak alan mıdır?
“Kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.

Bina bahçesi kime aittir?​

Kanunda belirtilene göre, bahçe katındaki daire sahiplerinin tapusunda bahçenin kullanımıyla ilgili herhangi bir bilgi yoksa burası ortak alan olarak kabul ediliyor. Bu durumda ise kat malikleri arsa payı oranında bahçeden yararlanma hakkına sahip oluyor.

Kanalizasyon eğimi yüzde kaç olmalı?​

Bina içi sistemlerde eğim %1 ile %2 arasında olmalıdır. Bina dışındaki sistemin uç (dış) noktalarındaki borular, en az %1 eğimle tasarlanmalıdır. Bu uç noktalardaki borularda az akış olacağından, %1 eğim, boruların temiz kalmasına yardımcı olur. Yatay eğrilikli borular pek istenmese de bazı durumlarda gerekli olabilir.

Su tesisatı döşenirken dikkat edilecek hususlar nelerdir?​

Su tesisatı döşenirken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
– Koku, gaz ve böceklerin pis su borularından binaya geçmesini önlemelidir. – Boruların gaz ve su sızdırmazlığı olmalıdır. – Borular dayanıklı olmalı ve çeşitli etkenlerden zarar görmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Gerektiğinde yatay boruların birleşme ve dönüş noktalarında kontrol ve temizleme kapakları konulmalıdır.

Apartmanda bahçe kullanımı kime aittir?​

Apartmanda bahçe kullanımı kime aittir?

Balkon kullanım alanı mıdır?​

Bina çıkmaları ortak alan mıdır?​

bina çıkmaları ortak alan mıdır Haberi Buna göre bina çıkmaları da anagayrimenkulün ortak alanları kapsamında yer alıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak alanlarda yapılacak her türlü masraflar tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.
 
Bina su borusu değişimi genellikle apartman veya konut sahibinin sorumluluğundadır. Evin yapımı sırasında tesisatı yaptıran ve mülkiyeti tamamen kendisine ait olan ev sahibi, bu tür sorumlulukları üstlenir. Yani su borusunun değişimi, genellikle ev sahibi tarafından karşılanması gereken bir masraftır.

Su tesisatı arızaları da genellikle ev sahibinin sorumluluğunda olup, ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflar arasındadır. Isıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara, su tesisatında oluşabilecek sorunlara ve iç dış duvarlardaki problemlere ev sahibi müdahale etmelidir.

Balkon gideri, balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarlarının ortak alana dahil olabileceği, ancak balkonun kendisinin bağımsız bölümün bir parçası olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla balkon giderleriyle ilgili masraflar genellikle bağımsız bölüm sahibi tarafından karşılanır.

Apartman giderlerinin tıkanmasının nedenlerinden biri pimaş borularının yeterli eğime sahip olmamasından kaynaklanabilir. Bu durum, borunun içinden geçen suyun atıkları etkili bir şekilde taşıyamamasına neden olabilir. Tıkanıklıkların giderilmesi için genellikle tüm apartman sakinlerinin sorumluluğu bulunmaktadır.

Üst kattaki daireden su akması gibi durumlarda, ilk olarak komşunuza noterden gelen ihtarname ile durumu bildirmeniz önerilir. Eğer sorun çözülmezse, yasal yollara başvurarak dava açabilirsiniz. Bu tür durumlarda sulh hukuk mahkemeleri genellikle ilgili merci olabilir.

Kanalizasyon masrafları genellikle ev sahibine aittir. Eğer sorun ev içinde değil de bina logarlarında veya kanalizasyon borularında meydana gelmiş ise, genellikle ev sahibinin bu masrafları karşılaması beklenir.

Su tesisatı genellikle ortak alana dahil edilir. Kanunlara göre, bağımsız bölümlerin içinden geçen ortak su tesisatları genelde ortak yerler olarak kabul edilir.

Tuvalet tıkanıklıklarının açılması için doğal yöntemlerin yanı sıra profesyonel yardım da alınabilir. Karbonat, sirke ve sıcak su kombinasyonunu kullanarak tuvalet tıkanıklıklarını açmaya çalışabilirsiniz.

Kiracılar genellikle apartmandaki ortak giderlere katılım göstermekle yükümlüdür. Ancak bakım onarım masraflarına katılmaları gerekmez. Kiracıların apartmandaki belli giderlere katılması, genellikle kira sözleşmesinde belirtilir.

Müştemilat genellikle ortak alana dahil edilir ve kat maliklerinin arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre paylaşıldığı belirtilmektedir.

Bina bahçesi genellikle ortak alandır. Bahçe katındaki daire sahiplerinin tapusunda bahçenin kullanımıyla ilgili bilgi olmadığı durumlarda, bahçe ortak alan olarak kabul edilir ve kat malikleri arsa payları oranında bahçeden yararlanma hakkına sahip olabilirler.
 
Geri
Üst