Bina kimlik Sistemi zorunlu mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.706
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bina kimlik Sistemi zorunlu mu?​

Kimliksiz bina kalmayacak! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması başladı. Bina girişine monte edilen sertifika ile binanın A’dan Z’ye tüm bilgileri sistemde görülebilecek…

Bina kimlik Sistemi ücreti ne kadar?​

Herhangi bir ücret alınmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan BKS ile her yapıya sertifika niteliğinde QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiket verilecek.
Bina kimlik Sistemi ücretini kim öder?
Bu kapsamda Bakanlıkça belirlenen yapılardan iş bitirme aşamasına gelenler, yapı denetim kuruluşunca Bakanlıktan temin edilen BKS’yi yapının kolayca görünen bir yerine asacak. Sertifikanın bedelleri her yıl Bakanlıkça belirlenerek ilan edilecek. Bu bedel Bakanlık döner sermaye hesabına yatırılacak.
Bina Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu mu?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre mesken niteliği taşıyan binaların 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla Enerji Kimliği Belgesi alması zorunludur. Bu tarihten sonra EKB almayan yapılar için alım, satım ve kiralama işlemlerini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır.

BKS ödeme nedir?​

Bu sistemde kiracı ilgili QR barkodu okutarak binanın ne aşamada olup olmadığını, herhangi bir yıkım kararının mevcut olup olmadığını öğrenebilecektir. Böylece hasarlı binaların kötüniyetli olarak kiraya verilmesi durumu ortadan kalkacaktır. Sistemde o yapının kullanım kılavuzunun da yer alacağı bilgisi verilmiştir.

BKS ne demek?​

Bina Kimlik Sistemi’ne (BKS), son 5 yıl boyunca ülkemizde bina istatistikleri göz önüne alındığında 2021 yılı sonunda 100.000 binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedeflenmekle birlikte, etaplar halinde tüm yapı stoğuna uygulanması planlanmaktadır.
Bina kimlik Sertifikası ne işe yarar?
Böylece 5 yılda bir yapılan denetlemelerde binada kat çıkma, kolon kesme, sığınağı kullanma gibi hususlar karşılaştırılabilecek. Bu belge sayesinde ev kiralayacak olan kişiler bina kimlik kartı sayesinde yaşayacakları yapının tüm bilgisine ulaşmış olacak.
Bina kimlik belgesi Nedir?
Bütünleşik QR kod ve RFID çip teknolojisi ile tasarımı yapılmış teknolojik belge niteliğindeki bina kimlik sertifikası sayesinde, yapıların veri stoğu haline gelmesi amaçlanmakla birlikte, verilerin her vatandaşın ulaşabileceği bir kaynak haline getirilmesi düşünülen, bir inovasyon proje örneği olan Bina Kimlik Sistemi …
 
Geri
Üst