BILSAT uydusu pasif mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

BİLSAT uydusu pasif mi?​

Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli bir gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı.
Uydu ilk kim icat etti?
Başka ülkeler de bu çalışmalarda bulunmuş olsa da ilk uydu Ruslar tarafından icat edilmiştir. 1957 yılında yapılmış olan bu icat kendisinden sonraki çalışmalara öncü olmuştur. Bu uydunun adı Sputnik-1 olarak belirlenmiş ve fırlatılması ile beraber yeni bir çağa geçiş yapılmıştır.

BİLSAT nedir ne işe yarar?​

Yer gözlem uydusuBİLSAT / Birincil kullanım amacıYer gözlem uydusu Dünya yörüngesinden gözlem yapmak için özel olarak tasarlanmış casus uydu benzeri ancak çevresel izleme, meteoroloji, harita hazırlama gibi askeri olmayan kullanımlar için tasarlanmış bir yapay uydu türüdür. Vikipedi
BİLSAT uydusu kullanılıyor mu?
2003 yılında uzaya gönderilen BILSAT uydusu, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile görevini tamamlamıştır. BILSAT uydusu, pil hücrelerinden iki tanesinin ömrünü tamamlaması ile, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile enerji depolayamaz duruma gelmiş ve bu nedenle operasyonlar sona ermiştir.
Türkiye’nin ilk uydusu olan Türksat 1B, 1994 – 2006 yılları arasında başarıyla hizmet vermiştir. Türksat 1C haberleşme uydusu 1996 yılında hizmete başlamıştır. 42° Doğu pozisyonundaki hizmeti Türksat 3A uydusunun bu lokasyona gelmesiyle uydunun görevi sona ermiştir.
BİLSAT projesi hangi özelliğiyle önemlidir?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya’nın Plesetsk Rampası’ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 5 yıllık bir görev ömrüne sahip olmak üzere tasarlanan BİLSAT; 686 km irtifada, Güneş ile eşzamanlı bir yörüngede bulunmaktadır.

BİLSAT açılımı nedir?​

BİLSAT | UZAY TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
RASAT ne amaçla kullanılır?
RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.

BİLSAT hangi alanda kullanılır?​

Pankromatik bantta 12.6 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 27.6 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktadır.
Ülkemizin aktif ve pasif uyduları nelerdir?
Türkiye ise uzay serüvenine 1994’te Türksat 1A uydusunu göndererek başladı. Türkiye’nin, 4’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A) haberleşme, 3’ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin, 4’ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3’ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
 
Geri
Üst