AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilmukabele nereden gelir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Bilmukabele nereden gelir?​

Bilmukabele kelimesi, Arapça’dan Türkçe’ye geçmiştir. Arapça’da edat olan ‘bi’ yani Türkçe’deki karşılığı ‘ile’ kelimesinin ‘Mukabele’ kelimesiyle birleşiminden meydana gelen Bilmukabele, ‘karşılık olarak’ anlamı taşımaktadır.

O senin teveccühün ne demek?​

Kendisine güzel, övgü dolu sözler söyleyen, iltifat eden kişiye karşı söylenerek asıl siz öylesiniz o sizin güzelliğiniz, o sizin iyiliğiniz gibi anlamlara gelmektedir.
Bilmukabele cümle içinde nasıl kullanılır?
Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz….BİLMUKABELE ÖRNEK CÜMLELER:
- Ben de ona bilmukâbele teşekkür ettim.
- Sert bakışlarıyla tab’asını süzüyor, bilmukabele sağ eliyle kendilerini ve bu arada beni selamlıyordu.
- Hürmetler ederim. -Bilmukabele.

Bilmukabele eş anlamlısı nedir?​

Bilmukabele, karşılık olarak karşılıklı anlamlarına gelir. Günlük konuşma dilinde ben de şeklinde anlamına gelir.

1000 Mukabele ne demek?​

Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz.
Sarfı nazar etmek ne demek?
1. Vazgeçme, hesâba katmama. 2. (-den) Hesâba katılmasa da, sayılmasa da: “O semt, uzaklığından sarfınazar güzel de değil.” ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).
Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında ‘o sizin güzelliğiniz’ ya da ‘asıl siz öylesiniz’ anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.
Teveccühünüz diyen birine ne cevap verilir? Teveccühünüz efendim dendiği zaman karşı tarafa sağol, teşekkürler, eyvallah gibi sözler ile karşılık verilebilir.
Bittabi ne anlama gelir?
“bitti abi” sözünün tek bir vücuda gelmiş hali.

Bilmukabeleye ne cevap verilir?​

Bilmukabele; Karşılık olarak. (Davranış töresinde) ben de, size de, sizlere de. Birinin söylediği söze karşılık söylenen “ben de, size de, sizlere de” anlamında kullanılan bir söz.

Geri