AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilmeceler hangi sekilde soylenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilmeceler hangi şekilde söylenir?​

Bilmecelerin önemli bir kısmı iki mısradan oluşurlar. Bazı bilmeceler, üç mısralık bir hacme sahiptirler. Dörtlük şeklinde karşımıza çıkan bilmecelerin pek çoğu mani nazım şeklini kullanırlar.

Edebiyat Tapmaca ne demek?​

Bilmeceler eşya, insan, hayvan, bitki, doğa ve inanışla ilgili bilgilerin üstü kapalı olarak anlatılması ve onun ne olduğunun düşünülerek bulunmasını hedefleyen çoğu kalıplaşmış sözlerdir.

Ağıt Ne tür şiir?​

Ağıt Ne tür şiir?
Ağıt, genellikle bir ölüm’ün ya da acı, üzücü bir olayın ardından söylenen halk türkü’südür. Doğal afet’ler, ölüm, hastalık gibi çaresizlikler karşısında korku, heyecan, üzüntü, isyan gibi duyguları ifade eden ezgili sözlerdir.

Bilmece ve bulmaca nedir?​

Bilmece ve bulmaca nedir?
Bilmece, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. Bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, kavram tersine çevrilerek ve değiştirilerek oluşturulur. İfade bir “soru cümlesi” olmak zorunda değildir.

Bilmece nedir okul öncesi?​

Bilmeceler, soruyu herhangi bir varsayımda bulunmadan cevaplamayı zorlaştıran basit hikayelerdir. Öğretmenler tarafından, çocukların hikâyede ne olduğunu düşündükleri hakkında tartışmalarını önleyecek ilgi çekici bir şekilde bir hikâye veya fikir sunmak için kullanılabilirler.

Ağıt hangi yöreye ait?​

Anadolu’nun hemen her yerinde söylenir. Ağıtlar yarı anonim folklor ürünleri arasında da sayılabilir.

Ağıt türünün divan edebiyatındaki karşılığı nedir?​

Ağıt türünün divan edebiyatındaki karşılığı nedir?
Ağıtın İslamiyet öncesi Türk edebiyatındaki adı sagudur ve yuğ adı verilen cenaze törenlerinde okunur; divan edebiyatındaki adı ise mersiyedir.

Bilmecenin işlevleri nelerdir?​

Bilmecenin işlevleri nelerdir?
Bilmeceler bazı topluluklarda, bireyin o topluluğa kabul edilebilmesi için bir “sınav”, bir bilgi, görgü ve zeka ölçme aracıdır. Kimi topluluklarda ise bilmecelerin, “iş verimi”ni arttırıcı bir işlevi vardır.

Edebiyatta bilmece nedir?​

Bilmece, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. Bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, kavram tersine çevrilerek ve değiştirilerek oluşturulur.

Bir kişi apartmanın 25 katında cam siliyormuş camdan düşmüş ama ölmemiş neden?​

Bir kadın bir apartmanın 25. katında cam siliyormuş, aşağı düşmüş, neden ölmemiş? Çünkü camı içerden siliyormuş.

Güzelleme koçaklama taşlama ağıt ne demek?​

Güzelleme koçaklama taşlama ağıt ne demek?
a) Güzelleme: İnsan, hayvan ve tabiat güzelliklerinin anlatıldığı koşmalara denir. En ünlü şairi Karacaoğlan (17. yy) dır. b) Koçaklama: Yiğitçe bir anlatımla söylenen, kahramanlık ve savaş konulu koşmalardır. Bu türün en başarılı sanatçıları Köroğlu (16. yy) ve Dadaloğlu (19.yy)’dur.
 
Bilmecelerin genelde iki mısradan oluştuğunu ve bazılarının üç mısralık olduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca dörtlük şeklinde olan bilmecelerin çoğunun mani nazım şeklini kullandığına değinmişsiniz. Bilmeceler, genellikle eşya, insan, hayvan, bitki, doğa ve inanışlarla ilgili bilgileri üstü kapalı bir şekilde anlatarak dinleyicinin ne hakkında olduğunu düşünerek bulmasını amaçlar.

Ağıtların genellikle bir ölümün ya da acı bir olayın ardından söylenen halk türküleri olduğunu ve bu tür eserlerde genellikle doğal afetler, ölüm, hastalık gibi çaresizlikler karşısında duyguların ifade edildiğini belirtmişsiniz.

Bilmecelerde yapılan bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı şekilde söyleyerek dinleyicinin ya da okuyanın ne olduğunu bulmasını gerektiren bir oyun olduğunu aktarmışsınız. Bilmecelerin toplumda farklı işlevleri olduğundan da bahsetmişsiniz.

Ağıtların Anadolu'nun hemen her yerinde söylendiğini, divan edebiyatındaki karşılığının "mersiye" olduğunu ve İslamiyet öncesi Türk edebiyatındaki adının "sagud" olduğunu açıklamışsınız.

Güzelleme, koçaklama ve taşlama gibi türlerin farklı olduğunu ve bu türlerin genelde güzellik, kahramanlık ve savaş konularında anlatım sağladığını belirtmişsiniz.

Son olarak verilen bilmecedeki cevap oldukça akıllıca ve mizahi bir yanıt içeriyor. Kadının camı içerden silmesi nedeniyle dışarıdan cam sildiğinde aşağı düşmesine rağmen ölmediği açıklanıyor. Edebiyat ve halk kültürüne dair birçok detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst