AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Biliyer drenaj nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.231
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Biliyer drenaj nedir?​

Biliyer drenaj ya da safra yolları drenajı safra yollarının tıkandığı bazı durumlarda yapılan ve safranın karaciğerde birikerek kişiye zarar vermesini engelleyen bir tedavi işlemidir. Safra yollarındaki safra normalde safra kanalı ile bağırsağa akar ve yağlı yiyeceklerin sindirilmesine yardım eder.

Biliyer stent nedir?​

Perkütan Biliyer (Safra) Stent Yerleştirilmesi: Safra yolundaki darlık veya tıkanıklığın ötesine ince bir telle geçilip barsağa erişilir. Bu telin üzerinden stent (tel kafes) darlığa kadar sokulup darlık düzeyinde yerleştirilir ve stent açılır.

Biliyer striktür nedir?​

Biliyer striktür nedir?
Benign Biliyer Darlık (Biliyer Stenoz – Striktür, Safra Yolu Darlığı, Biliary Stricture) Benign biliyer darlık, nadir görülmekle beraber tedavisi zor bir hastalıktır (challenging). Benign biliyer darlığın tedavisinde genel cerrah, gastroenterolog ve girişimsel radyolog görev alır.

Drenaj hangi durumlarda uygulanır?​

Drenaj hangi durumlarda uygulanır?
Alansal drenaj, yer altı sularının yapı temeli altında kaldığı durumlarda uygulanır. Yapı temeli, suyun kaldırma etkisinden korunurken, uygulanan su yalıtımının da korunması sağlanmış olur.

Biliyer sistem ne demek?​

Biliyer sistem enfeksiyonu safra kesesi ve/veya safra yolları enfeksiyonunu kapsamaktadır. Biliyer sistem enfeksiyonları en sık karşılaşılan intraabdominal enfeksiyonlardır. Akut safra yolları enfeksiyonlarında mikrobiyolojik tanı çoğu zaman mümkün olmadığından tedavi çoğunlukla ampirik olmaktadır.

Drenaj nasıl takılır?​

Perkütan drenaj işlemi “aspirasyon” ve “kateter drenajı” olmak üzere 2 şekilde yapılabilmektedir. Bir iğne ile girilip sıvının boşaltılması şeklinde uygulandığında “Aspirasyon” adını almakta, geçici bir kateter yerleştirilmesi şeklinde uygulandığında “Kateter Drenajı” adını almaktadır.

ERCP stent nedir?​

ERCP stent nedir?
ERCP, safra yolunda tıkanmaya yol açan herhangi bir nedeni saptamak ve aynı zamanda tedavisini sağlamak amacı ile, öncelikle gastroenteroloji hekimlerince uygulanmakta olan bir yöntemdir. ERCP’nin uygulamaya girişiyle tıkanıklığa bağlı sarılığı olan hastalara yaklaşım büyük oranda değişmiştir.

Striktür ne demek tıp?​

Striktür ne demek tıp?
Anal darlıklar (striktürler) nadir görülen, sıklıkla hemoroid cerrahisi sonrasında ortaya çıkan ciddi ve önlenebilir bir komplikasyondur. Cerrahi yaklaşım bakımından güçlükler içeren patolojilerdir. Anal darlıklar anatomik ve fonksiyonel olmak üzere iki şekilde görülürler.

ODDI Fibrozisi nedir?​

Fasciola hepatica esas olarak sığır, koyun gibi hayvanları etkileyen, insanların rastlantısal konak olduğu bir bir enfestasyondur. Pekçok paraziter hastalığın aksine gelişmiş ülkelerde de sık görüldüğüne dair yayınlar vardır. Karaciğer ve biliyer fazları vardır.

Drenaj hangi aşamada yapılır?​

Drenaj, kuyu açılarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu drenaj kuyuları en az 2 metre derinlikte ve ortalama olarak 50×50 santimetrelik boyutta açılır. Kuyunun açılma işleminin gerçekleştirilmesinden sonrasında ise harç kullanılmadan moloz ve taş duvar olarak örülmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Iç ve dış drenaj hangi amaçla yapılır?​

Iç ve dış drenaj hangi amaçla yapılır?
Drenaj, binaların dış duvarlarından temele sızan suların ya da yeraltı sularının bina ve altyapı elemanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan su yalıtımı uygulamasıdır. En genel tanımıyla bina çevresindeki suyun toplanarak, yapıya ulaşmadan tahliye edilmesidir.
 
Biliyer drenaj, safra yollarındaki tıkanıklıkların çözümüne yönelik bir cerrahi işlemdir. Safra yollarındaki tıkanıklık durumunda safra akışını sağlamak ve safranın karaciğerde birikerek zarar vermesini engellemek amacıyla yapılır. Biliyer stent ise safra yolundaki darlık veya tıkanıklığın giderilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem sırasında ince bir tel ile darlık geçilerek stent adı verilen tel kafes safra yoluna yerleştirilir.

Biliyer striktür ise benign biliyer darlık olarak da adlandırılan, safra yolundaki darlık veya sıkışmanın tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Nadir görülen ve tedavisi zor olan bu durumda genellikle genel cerrah, gastroenterolog ve girişimsel radyologlar bir arada çalışırlar.

Drenaj işlemi, özellikle yer altı sularının yapı temeli altında biriktiği durumlarda uygulanır. Bu sayede yapı temeli suyun kaldırma etkisinden korunur ve su yalıtımının da korunması sağlanmış olur.

Biliyer sistem ise safra kesesi ve safra yollarını kapsayan bir bütündür. Biliyer sistem enfeksiyonları, en sık karşılaşılan intraabdominal enfeksiyonlardandır ve tedavisi genellikle ampiriktir.

Drenajın nasıl takıldığı konusunda ise perkütan drenaj işlemi "aspirasyon" ve "kateter drenajı" şeklinde uygulanabilir. Aspirasyon yönteminde sıvının bir iğne ile boşaltılması sağlanırken, kateter drenajı yönteminde geçici bir kateter yerleştirilir.

ERCP stent, safra yolundaki tıkanıklıkların tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemle tıkanıklığa bağlı sarılığı olan hastalara yaklaşım büyük ölçüde değişebilir.

Son olarak, drenajın amaçlarından biri de binaların dış duvarlarından temele sızan suların veya yeraltı sularının bina ve alt yapı elemanlarına zarar vermesini engellemektir. Su toplanarak yapıya ulaşmadan tahliye edilmesini sağlayarak bina çevresindeki suyun kontrol altında tutulmasını amaçlar.
 
Geri
Üst