AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilissel terapi teknikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilişsel terapi teknikleri nelerdir?​

Bilişsel terapi yapılandırılmış, aktif, işbirliğine dayalı ve psikoeğitimsel bir yöntemdir. Uygulama sırasında bilişsel, davranışsal ve canlandırmaya dayalı teknikler kullanılır. Sıcaklık, içtenlik, güven ve saygıya dayalı terapötik ilişki terapinin etkinliği için şarttır.

Bilişsel Müdahale ne demek?​

Bilişsel Müdahale ne demek?
Bilişsel müdahalelerin genel amacı, düşüncedeki hataları düzelterek ya da değiştirerek, duygusal acıyı ve eşlik eden uyumsuz davranış örüntülerini azaltmaktır.

Davranışsal teknikler nelerdir?​

Davranışçı terapi, özetle, duyguyu değil davranışı hedef alan, terapist ile danışan arasındaki ilişkinin ikinci planda olduğu, iç görü kazandırmaya yönelik olmayan, bozukluğun sebebine değil bulgularına odaklanan kullanım alanı çok yaygın bir psikoterapi yöntemidir.

Bilişsel davranışçı terapide neler yapılır?​

Bilişsel davranışçı terapide neler yapılır?
Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.

Bilişsel davranışçı terapi tekniği nedir?​

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çok genel bir tanımlamayla, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi ekolüdür.

Bilişsel psikoterapi ne demek?​

Bilişsel psikoterapi ne demek?
Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.

Bilişsel çarpıtmalar ne demek?​

Bilişsel çarpıtma zihnimizin aslında doğru olmayan şeyler hakkında bizi ikna etmesidir diyebiliriz. Bu bilişsel çarpıtmalar aslında bizim yanlış ve mantıksız düşüncelerimizin temellerini oluştururlar ve sonuç olarak olumsuz duygu ve davranışları pekiştirirler.
 
Bilişsel terapi, bireyin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlamasına ve değiştirmesine odaklanan yapılandırılmış bir terapi yaklaşımıdır. Bilişsel terapi oturumlarında, terapist ve birey birlikte çalışarak bireyin yaşadığı zorlukları anlamaya ve çözümlemeye odaklanırlar. Bilişsel terapi genellikle kısa vadeli ve hedefe odaklı bir yaklaşımdır ve genellikle belirli bir sorun veya bozukluk üzerine odaklanır.

Bilişsel terapi sürecinde kullanılan bazı teknikler şunlardır:

1. Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Bireyin olumsuz veya hatalı düşüncelerini tanıyıp değiştirmesine yardımcı olur.
2. Hedefe Yönelik Davranışsal Deneyimler: Bireye hedeflerine ulaşmak için belirli davranış değişiklikleri yapması önerilir.
3. Sistematik Desensitizasyon: Bireyin korkuları veya kaygılarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için adım adım maruz bırakma yöntemidir.
4. Kendine Gözlem: Bireyin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını gözlemlemesini sağlayarak farkındalık geliştirmesine yardımcı olur.
5. Ev Ödevleri: Oturumlar arasında yapılan egzersizler veya gözlem çalışmaları gibi bireye verilen ev ödevleri terapinin sürekliliğini sağlar.

Bilişsel terapi, genellikle bireyin düşünce ve inançlarını anlamasına ve farkındalık geliştirmesine yardımcı olurken, aynı zamanda olumsuz duygusal tepkileri ve uyumsuz davranışları da ele almaktadır. Terapi sürecinde sıcak, içtenlikli ve güvenilir bir ortamın oluşturulması da terapinin etkinliği için önemlidir.
 
Geri
Üst