AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilissel dusus nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilişsel düşüş nedir?​

Hafif Bilişsel Bozukluk (Mild Cognitive Impairment – MCI) beynin bilişsel fonksiyonlarında (bellek, dikkat, kafa karışıklığı, tanıma problemleri vb.) günlük aktiviteleri etkilemeyecek düzeydeki düşüşü ifade eden genel bilişsel durumdur.

Bilişsel bozukluk ne demek?​

Yaşın ilerlemesiyle beraber beyin yapısında oluşan değişikliklerle çeşitli işlevsel bozukluklar ortaya çıkar. Bu işlev bozuklukları kişilerin hayatında sıkça rastlanan demans, alzheimer, hafif kognitif bozukluğu olarak kendini gösterebilir.
Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır.
Vasküler Nörobilişsel bozukluk nedir?
Vasküler demans, çoklu büyük alanlı ya da laküner infarktlara bağlı serebral kan akımındaki azalmayla ortaya çıkan, bilişsel yetilerde ani başlangıçlı veya basamaklı azalmayla karakterize ilerleyici bir hastalıktır.
Hafif bilişsel bozukluk ne demek?
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.

Bilişsel belirtileri nelerdir?​

Depresif Bilişsel Bozukluk Nasıl Tespit Edilir?

Kognitif nedir tıp?​

Kognitif kelimesi bir tıp terimidir. Kognitif kelimesi anlama ve idrak etme yeteneğine dayalı olan demektir. Tüm zihinsel işlevler yani dikkati toplama, kavrama, anlama ve değerlendirme gibi tüm bu işlevler kognitif terimi ile anlatılır.
Asla büyümeme arzusu olarak tanımlanabilecek Peter Pan sendromu, ilk olarak 1983 yılında psikanalist Dan Kiley tarafından ortaya konulmuştur. Bu sendrom daha çok yetişkin bir birey olmanın getirdiği sorumlulukların ve görevlerin ortaya çıkmasıyla başlar. Özellikle de 25-40 yaş arası erkeklerde gözükür.
Nörobilişsel bozukluk nedir?
Bir ya da birden çok bilişsel alanda (karmaşık dikkat, öğrenme-bellek, dil, yerine getirme işlevi, algısal-devinsel, toplumsal biliş), daha önceki yeterlik düzeyine göre belirgin bir gerileme olması ve söz konusu gerilemeden dolayı, kendi başına, bağımsız davranmayı güçleştiren, faturaları ödeme, ilaçlarını doğru …
Hafif orta kognitif bozukluk nedir?

Bilişsel Durum ne demek?​

Bilişsel, biliş ile ilgili demek. Biliş nedir derseniz; bilmek, anlamak, algılamak, farkında olmak diyebiliriz. Biliş İngilizcede cognition olarak ifade edilir, bilişsel ise cognitive diye çevrilir. Biliş ile ilgilenen bilim dalına bilişsel bilim (cognitive science) denir.

Kognitif işlev ne demek?​

Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.

Kognitif bozukluk, bir kişinin aynı yaşta başka kişilere göre zihinsel yeteneklerinde (düşünme becerileri ve hafızada) fark edilebilir bir düşüş yaşanması durumudur. Bu durumdan etkilenen kişilerin, arkadaşlar tarafından ve aile üyelerinin fark edilebilecek kadar ciddi bilişsel değişiklikleri bulunur.
Bilişsel gerileme ne demek?
Bilişsel gerileme veya bunama, düşünme, hatırlama, dikkat etme, iletişim kurma, problem çözme, karar verme veya duyguları düzenleme becerisinde bir eksikliktir. Demansın ya da bunamanın ortak nedenleri felç, vasküler demans, Alzheimer hastalığı ve kafa travmalarıdır.
Bilişsel belirti nedir?
Genellikle çok kısa sürede ortaya çıkan dikkat dağılması, algısal bozukluklar( halüsinasyon ve yanılsamalar), heyecan, huzursuzluk, hiperaktivite, konuşma güçlükleri, uyku düzeninin bozulması,hafıza sorunları, bilinçte bulanıklık (çevre algısının bozulması vb.) gibi semptomlarla tanımlanır.

Algı bozuklukları nelerdir Psikiyatri?​

Algı bozukluğu olabilir; özellikle gerçekte varolmayan görüntüler görüp; bunlarla ilgili korkular yaşayabilir; görsel varsanılarına uygun davranışlarda bulunabilir. Düşünce bütünlüğünü mantıklı olarak kuramaz, zaman, kişi ve mekanı tanımada zorluklar yaşayabilir. Uyku-uyanıklık düzeni bozulabilir.

Depresif bilişsel bozukluk nedir?​

Depresif Bilişsel Bozukluklar, Kiloh tarafından 1961’de sahte demans (psödodemans) adıyla literatüre girmiştir. Psödodemans, nöropsikiyatrik rahatsızlıklara ikincil olarak ortaya çıkan nörodejeneratif hastalıkları taklit eden bilişsel ve fonksiyonel bozukluklardır. İleri yaş grubunda görülme sıklığı %30-45 arasındadır.
Hafif kognitif bozukluk yaşla ilişkili olmayan bellek bozukluğu ile demans (bunama) arasında net olarak tanımlanamayan bir sendromdur. Normal yaşlanmanın dışında olan tam olarak demans tanısını karşılamayan durumları kapsar.
Bunama ne anlama gelir?
Demans (bunama), günlük hayatı sekteye uğratacak şiddette hafıza, düşünme ve sosyal becerileri etkileyen semptomların genel adıdır. Demans bir hastalık adı değildir. Birden fazla hastalık demansa neden olabilir. Demans genellikle hafıza kaybıyla ilgili olsa da hafıza kaybının farklı nedenleri olabilir.
Alzaymır ve demans arasındaki fark nedir?
Demans ve Alzheimer hastalığı “Demans, bilişsel gerileme ile karakterize edilen bir dizi hastalık için bir şemsiye terimdir ve daha sonra Alzheimer hastalığı, bu şemsiye altındaki en yaygın bunama türüdür”. Dolayısıyla, ilişkili olsalar da, birbirinin yerine geçebilecek terimler değildirler.

Bilişsel olarak ne demek?​

Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir.

Bilişsel psikoloji ne üzerine yoğunlaşmıştır?​

Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.
 
Geri
Üst