AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilissel davranisci terapi hangi durumlarda kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.252
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilişsel davranışçı terapi hangi durumlarda kullanılır?​

Bilişsel davranışçı terapinin çocuk ve ergenlerde kullanımı da oldukça iyi sonuçlar vermiştir. Genellikle depresyon, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, enürezis noktürna, travma ve travma sonrası stres bozukluğuyla ilişkili semptomların tedavisinde kullanılır.

Bilişsel davranışçı terapi nasıl olur?​

Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.

Bilişsel davranışçı terapi kaç seans sürer?​

Bilişsel davranışçı terapi kaç seans sürer?
Bilişsel davranışçı terapide birçok danışan için 8-10 seans gibi kısa sürede çözüme ulaşmak mümkün. Seanslar 15 günde bir ya da ayda 1 olacak şekilde planlanır ve ortalama her bir seans 50 dakika sürer.

Bilişsel davranışçı terapi kim yapar?​

Bilişsel davranışçı terapi kim yapar?
Bilişsel Davranışçı Terapinin Kullanımı Bilişsel Davranışçı Terapide psikolog/psikoterapist ve danışan aktif şekilde çalışır; danışan, telkin bekleyen ve ne yapması gerektiğiyle ilgili bilgi alan konumda değildir. Aksine bir ekip gibi çalışılarak yaşanan güçlükle ilgili detaylar ele alınır.

Bilişsel davranışçı terapi hangi hastalıklarda kullanılır?​

Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
- · Kaygı bozuklukları
- · Fobiler.
- Özgül fobiler (asansör fobisi, kapalı alan fobisi, uçak fobisi, yükseklik fobisi, yutma fobisi, vb.)
- · Obsesif kompülsif bozukluklar.
- · Depresyon.
- · Bipolar bozukluk.
- · Madde bağımlılıkları
- · Yeme bozuklukları

Bilişsel davranışçı terapi neden yapılır?​

Bilişsel davranışçı terapide terapistin amacı kişinin duygu ve davranışlarında kalıcı bir değişim sağlayarak, kişinin düşünce ve inançlarında bir değişmeye yol açmaktır.

BDT eğitimi kaç modül?​

BDT eğitimi kaç modül?
BDT Eğitimi ana programı toplam 60 saat süren 5 modülden oluşmaktadır. Ana programa ek olarak, katılımcılar Yeme Bozuklukları tedavisinin ele alındığı bir modül alarak 72 saatlik BDT eğitimi tamamlayabilirler.

Danışana psikoeğitim nasıl verilir?​

Danışana psikoeğitim nasıl verilir?
Psikoeğitim, danışana ruhsal rahatsızlığı, eğer gerekliyse ilaçlar, rahatsızlığını tetikleyen etmenler ve bilişsel davranışçı terapinin esaslarıyla ilgili bilgi verme sürecidir. Psikoeğitim bir terapist tarafından sözel olarak verilebilir veya yazılı bir formatta broşür veya el kitabı olarak dağıtılabilir.
Terapiler kaç seans sürer?​
Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.
Bilişsel davranışçı terapi eğitimi kimden alınmalı?​
Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi, yeteri düzeyde uygulayıcılığını yapmış ve deneyimli uzmanlardan alınmalıdır. Bu uzmanlar psikiyatristler, uzmanlığını tamamlamış psikologlar veya klinik psikoloji alanında uzmanlığını yapmış psikolojik danışmanlar olabilir.

Bilişsel davranışçı terapi işe yarıyor mu?​

Bilişsel davranışçı terapi işe yarıyor mu?
Bazı çalışmalar bilişsel terapinin yeme bozuklukları (Şişmanlık) için bilinen birçok ilaçtan ve diğer psikoterapi yöntemlerinden daha fazla, hatta en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermiştir. Son söz; Bilişsel davranışçı terapiler işe yarıyor!

BDT hangi hastalıklarda kullanılır?​

BDT hangi hastalıklarda kullanılır?
 
Bilişsel davranışçı terapi, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu terapi türü genellikle şu durumlarda uygulanmaktadır:

- Depresyon
- Anksiyete bozuklukları
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Enürezis noktürna (Gece işemeleri)
- Travma ve travma sonrası stres bozukluğu
- Obsesif-kompülsif bozukluk
- Bipolar bozukluk
- Madde bağımlılıkları
- Yeme bozuklukları
- Fobiler
- Özgül fobiler (asansör fobisi, kapalı alan fobisi, uçak fobisi, yükseklik fobisi, yutma fobisi vb.)

Bilişsel davranışçı terapi, bu hastalıkların tedavisinde bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını anlamasını sağlayarak kalıcı değişikliklere yol açmayı hedefler. Terapi genellikle 8-10 seanslık bir süreçte sonuç verebilir ve seanslar ortalama 50 dakika sürer. Bu terapiyi uygulamak için genellikle psikologlar, psikoterapistler veya klinik psikoloji uzmanları tercih edilmektedir.
 
Geri
Üst