- Konu Yazar
- #1
Bilişsel çelişki azaltmanın yolları nelerdir?
Çelişen bilgiler arttıkça tüm bilişsel çelişki de artacaktır. Bilişsel çelişkiyi azaltmak için, çelişen bilgilerin sayısını azaltmak ya da uyuşan bilgilerin sayısını artırmak gerekir. Bu yol bir çeşit savunma mekanizması gibidir.Bilişsel çelişki nedir örnek?
Bilişsel çelişki nedir örnek?Çoğumuz kendini dürüst, zeki, duyarlı ve iyi bir insan olarak görmek ister. Mantıksız ya da ahlaksızca davrandığımızı gösteren durumlarla karşılaştığımızda bundan oldukça rahatsız oluruz. Kişinin alışılmış benlik kavramına ters düşen eylemlerin neden olduğu bu rahatsızlık duygusu bilişsel çelişki olarak adlandırılır.
Festinger in bilişsel çelişki kuramı nedir?
Leon Festinger tarafından ortaya koyulan “Bilişsel Çelişki” kuramına göre, insanlar davranışlarını ve düşüncelerini geçmiş deneyimlerine ve değerlerine göre belirlerler. Bu değerler; inançlar, benimsenmiş tutumlar ve gereksinimleri olabilir.Bilişsel çelişki evrensel midir?
Bilişsel çelişki evrensel midir?BİLİŞSEL ÇELİŞKİ EVRENSEL BİR GÜDÜ MÜDÜR? Festinger’a göre bu çelişki evrenseldir. Ancak son yıllarda bilişsel tutarlılık gereksiniminin TOPLULUKÇU kültürden ziyade, BİREYCİ kültürlerin bir özelliği olduğu öne sürüldü.
Bilişsel yetiler, doğru inançların bilgiye dönüşmesi için, epistemik güven ve değer içeren unsurlardır. Bu yetilere hafıza, algı, dikkat, farkındalık, kavrayış, odaklanma, sezgi ve muhakeme örnek verilebilir. Sosa gibi erdem epistemologları için en değerli bilişsel yetilerden biri entelektüel erdemdir.
Festinger kim?
Festinger kim?Leon Festinger (8 Mayıs 1919 – 11 Şubat 1989), bilişsel uyumsuzluk ve sosyal karşılaştırma teorileri ile bilinen Amerikalı sosyal psikolog.