AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilirkisi Red sistemlerini kim inceler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilirkişi Red sistemlerini kim inceler?​

Bilirkişinin reddi (3) Ret istemini davayı görmekte olan hâkim veya mahkeme inceler. Soruşturma evresinde, Cumhuriyet savcısınca kabul edilmeyen ret istemi sulh ceza hâkimince incelenir. Reddi isteyen kişi, bunun nedenini, dayandığı olguları göstererek açıklamakla yükümlüdür.

Ceza yargılamasında bilirkişi kimler reddedebilir?​

Bilirkişinin Reddi Sebepleri ve usulü Hâkimin reddi sebepleri, bilirkişi hakkında da geçerlidir (CMK m.68/1). Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, ret hakkını kullanabilirler.
Daubert standartları nelerdir?
Daubert standardı nedir? Daubert standardı Amerika Birleşik Devletleri federal mahkeme hâkiminin, dava sırasında beyanları sunulacak olan uzmanların güvenilirliğini değerlendirecekleri bir süreç sunmaktadır.
Daubert kriterleri nedir?
Daubert Kriterleri Bunlar: i) Tahrif Edilebilirlik ii) Yanlış Oranı iii) Emsal Arama iv) Genel Kabul şeklindedir (Memon, Vrij ve Bull, 2003, p.170).

Bilirkişi ret hakkını kim kullanamaz?​

MADDE 272- (1) Hâkimler hakkındaki yasaklılık ve ret sebepleriyle ilgili kurallar, bilirkişiler bakımından da uygulanır. Ancak, bilirkişinin, aynı dava veya işte daha önceden tanık olarak dinlenmiş bulunması, bir ret sebebi teşkil etmez.

Bilirkişi kim tarafından görevlendirilir?​

MADDE 268- (1) Bilirkişiler, yargı çevresinde yer aldığı bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından, her yıl düzenlenecek olan listelerde yer alan kişiler arasından görevlendirilirler.
Ceza hukukunda kimler bilirkişi olabilir?
Soruşturma ve ya kovuşturmaya konu olan olayın çözümü için, özel, teknik bil giyi veya uzmanlığı gerektiren bir alanda, ilgili makamın diğer meslek gruplarının oy ve görüşüne gereksinim duyması veya ka nunun bazı hallerde bunu zorunlu görmesi durumunda bilirkişi ye başvurulur.
Iş mahkemesi bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Raporda itiraz edilen noktaların incelenmesi ve tekrar değerlendirilmeye alınması adına bu konuda tekrar yeni bir bilirkişi ile rapor hazırlanmasına karar verilebilir. Son raporların hazırlanmasının ardından mahkeme tarafından bilirkişi raporuna itiraz eden tarafın lehine olan rapor dikkate alınarak bir karara varılır.
Herhangi bir suç işlenmesi sebebiyle açılan davalarda veyahut hukuki uyuşmazlığın yaşandığı zamanlar özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması halinde kurum veya kişiler tarafından uzman kişilere başvurularak özenle hazırlanılması istenilen belgelere, bilirkişi raporu denilmektedir.
Suç eyleminden sorumlu bireylerin kişilik özelliklerini gösteren yöntem “suçlu profili” olarak tanımlanmaktadır. Suçlu profili ile pratikte meşgul olan profesyoneller, adli bilimciler, sosyal bilimciler ve davranış bilimcilerden oluşan geniş spektrumlu bir araştırmacı grubunu içerir.
Bilirkişi hangi dosyalara bakamaz?
MADDE 34- (1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.
Bilirkişi raporu kaydedilmiştir ne demek?

Dava dosyası bilirkişiye gönderilmesi ne demek?​

Bilirkişi incelemesi modern dünyanın ispat aracıdır. Bilirkişi, bir uyuşmazlığın ispatını yapan kişidir. Olayı, davayı yöneten Savcının, hâkimin, müfettişin yardımcısıdır. İspat aracı (delil) olarak kabul edilen, bilirkişi tarafından sunulan görüş ve değerlendirmedir.

Bilirkişi raporunu nasıl görebilirim?​

Şahıs veya tüzel kişiliklere verilen raporları ise taraflar ilgili mahkemelere veya şahıslara vererek olayı lehlerine açıklarlar. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.
Bilirkişi raporu nasıl yazılır?
Bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir.
Bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi raporunun teslimi: Bilirkişi raporu tamamlandığında görevi tevdii eden mercie gecikmeksizin teslim edilmelidir. HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir.

Bilirkişi kim tarafından seçilir?​

Bilirkişi ne zaman görevlendirilir?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 268’incı maddesinde “Bilirkişilerin görevlendirilmesi” ile ilgili olarak: “(1) Bilirkişiler, yargı çevresinde yer aldığı bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından, her yıl düzenlenecek olan listelerde yer alan kişiler arasından görevlendirilirler.
 
Geri
Üst