AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilirkisi raporuna kim itiraz edebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilirkişi raporuna kim itiraz edebilir?​

Bilirkişi uyuşmazlığın çözümüne ilişkin görüşlerini içeren raporu mahkemeye sunar. Taraflar bilirkişinin mahkemeye sunduğu bu rapora itiraz edebilirler.

Bilirkişi raporuna itiraz kaç defa yapılır?​

Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna yasal süresi içerisinde ancak bir kere itiraz edilebilmektedir. Tarafların itirazları doğrultusunda alınan her rapora karşı ayrı bir itiraz hakkı doğmaktadır.

Bilirkişi raporuna Istinafta itiraz edilebilir mi?​

Bilirkişi raporuna Istinafta itiraz edilebilir mi?
İstinaf mahkemesi, bilirkişi raporunun somut olayın özelliklerine göre kesin delil niteliği kazanmadığı, takdiri delil niteliğindeki bilirkişi raporuyla ilgili istinaf itirazlarının değerlendirilebileceği sonucuna varmıştır.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?​

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Bilirkişi raporuna itiraz süresi ne zaman başlar?​

Burada rapora itiraz için taraflara tanınmış bulunan onbeş günlük süre, kesin süredir; hak düşürücü bir nitelik taşır. Dolayısıyla, taraflar, bu süre içerisinde, itirazlarını dile getirmez ise bilirkişi raporu, onlar bakımından kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz olanağını tümüyle kaybederler.

Bilirkişi ücretini kim öder?​

Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler. (2) Taraflardan birisi avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi hâlde talep olunan delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır.

Istinaf mahkemesi ne kadar sürede biter?​

Istinaf mahkemesi ne kadar sürede biter?
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda istinaf süresi ise kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.

Hakim bilirkişi raporuna itiraz süresini uzatabilir mi?​

Hakim bilirkişi raporuna itiraz süresini uzatabilir mi?
Davaya cevap dilekçesinde süre uzatımı bir aya kadar verilebilmekteyken, bilirkişi raporuna karşı beyan dilekçesinin sunumu için verilecek ek sürenin iki haftaya kadar olabileceği düzenlenmiştir.

Bilirkişi raporu sonucu iş mahkemesi nasıl sonuçlanır?​

Raporda itiraz edilen noktaların incelenmesi ve tekrar değerlendirilmeye alınması adına bu konuda tekrar yeni bir bilirkişi ile rapor hazırlanmasına karar verilebilir. Son raporların hazırlanmasının ardından mahkeme tarafından bilirkişi raporuna itiraz eden tarafın lehine olan rapor dikkate alınarak bir karara varılır.
 
Bilirkişi raporuna kim itiraz edebilir?
Bilirkişi raporuna taraflar, yani davalılar ve davacılar, itiraz edebilirler. Taraflar, mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna karşı belirli süre içerisinde itiraz haklarına sahiptirler.

Bilirkişi raporuna itiraz kaç defa yapılır?
Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna yasal süresi içerisinde ancak bir kere itiraz edilebilmektedir. Ancak tarafların itirazları doğrultusunda alınan her yeni rapora karşı ayrı bir itiraz hakkı doğmaktadır.

Bilirkişi raporuna İstinafta itiraz edilebilir mi?
Evet, İstinaf mahkemesi, bilirkişi raporunun somut olayın özelliklerine göre kesin delil niteliği kazanmadığı konusunda karar verebilir ve takdiri delil niteliğindeki bilirkişi raporuyla ilgili istinaf itirazlarını değerlendirebilir.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirir.

Bilirkişi raporuna itiraz süresi ne zaman başlar?
Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna itiraz süresi, tebliğ tarihinden itibaren onbeş günlük bir süre içinde yapılmalıdır. Bu süre kesindir ve hak düşürücü nitelik taşır. Taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor kesinleşir.

Bilirkişi ücretini kim öder?
Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, giderleri yarı yarıya avans olarak öderler. Eğer bir taraf avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi halde talep edilen delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır.

Istinaf mahkemesi ne kadar sürede biter?
Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi durumunda ise istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar. İdari yargıda ise istinaf süresi kararın tebliğinden itibaren 30 gündür.

Hakim bilirkişi raporuna itiraz süresini uzatabilir mi?
Davaya cevap dilekçesinde süre uzatımı bir aya kadar verilebilmektedir, ancak bilirkişi raporuna itiraz için verilen ek süre en fazla iki hafta olabilmektedir.

Bilirkişi raporu sonucu iş mahkemesi nasıl sonuçlanır?
Eğer bilirkişi raporuna itiraz edilen noktaların incelenmesi ve tekrar değerlendirilmesine karar verilirse, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanabilir. Mahkeme, son raporları değerlendirerek bilirkişi raporuna itiraz eden tarafın lehine olan raporu dikkate alarak bir karara varabilir.
 
Geri
Üst