AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilirkisi raporu vermezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilirkişi raporu vermezse ne olur?​

(3) Bilirkişi, kendisine verilen asıl veya ek süre dolmasına rağmen mazeretsiz olarak raporunu sunmadığı takdirde, raporunu verinceye kadar kendisine yeni bir bilirkişilik görevi verilemez. Görevlendirmeyi yapan merci bu durumu tespit ettiğinde derhal bölge kuruluna bildirimde bulunur.

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?​

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Bilirkişi hukuki değerlendirme yapabilir mi?​

Bilirkişi hukuki değerlendirme yapabilir mi?
6754 sayılı Kanunun 3/2 maddesinde, “…(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. “

Bilirkişi raporu kaydedilmiştir ne demek?​

Herhangi bir suç işlenmesi sebebiyle açılan davalarda veyahut hukuki uyuşmazlığın yaşandığı zamanlar özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması halinde kurum veya kişiler tarafından uzman kişilere başvurularak özenle hazırlanılması istenilen belgelere, bilirkişi raporu denilmektedir.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?​

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?​

Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?
(1) Mahkemeye getirilmesi zor veya sakıncalı olan belgeler, hâkim veya görevlendireceği bilirkişi tarafından yerinde incelenir ya da bu belgelerin mahkemeye sunulmuş örnekleri asıllarıyla karşılaştırılır. İnceleme sonunda bir tutanak düzenlenir ve gerekli görülürse uygun teknik araçlarla belgenin aslı kaydedilir.

Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?​

Şahıs veya tüzel kişiliklere verilen raporları ise taraflar ilgili mahkemelere veya şahıslara vererek olayı lehlerine açıklarlar. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Dosyanın bilirkişiye tevdii ne demek?​

Dosyanın bilirkişiye tevdii ne demek?
Dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar veren hakim, ara kararında, bilirkişinin kim olduğunu, hangi konuda uzman olduğunu, niçin bilirkişi incelemesine gerek duyulduğunu ve inceleme için bilirkişiye ne kadar süre verildiğini belirtmelidir. Bilirkişiden ne istendiğinin açıkça belirtilmesi gerekir.

Kimler bilirkişilik yapamaz?​

Kimler bilirkişilik yapamaz?
(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. (3) Genel bilgi veya tecrübeyle ya da hâkimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz.

Bilirkişi raporunu kim hazırlar?​

Cumhuriyet savcısı, katılan, vekili, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanunî temsilci, yargılama konusu olayla ilgili olarak veya bilirkişi raporunun hazırlanmasında değerlendirilmek üzere ya da bilirkişi raporu hakkında, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler.

Bilirkişi raporunu nasıl görebilirim?​

Bilirkişi raporunu nasıl görebilirim?

Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?​

Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.
 
Bilirkişi raporu, mahkemelerde karar verilmesine yardımcı olmak için uzman kişiler tarafından hazırlanan belgelerdir. Bir davada veya hukuki uyuşmazlıkta, mahkemeye sunulan deliller arasında yer alabilir. Bilirkişi raporunun mahkemelerdeki etkisi, hakim veya mahkeme tarafından diğer delillerle birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yani bilirkişi raporu, hakimi bağlayıcı nitelikte bir delil değildir.

Bilirkişi raporu hazırlanırken bilirkişi, hukuki değerlendirme yapamaz ve karar veremez. Raporunda sadece uzmanlık alanıyla ilgili teknik bilgileri ve açıklamaları sunabilir. Hukuki nitelendirmeler ve değerlendirmeler yapamaz.

Dosyanın bilirkişiye tevdi edilmesi ise, mahkemin kararıyla dosyanın bilirkişiye gönderilmesini ifade eder. Bu kararda bilirkişinin kim olduğu, uzmanlık alanı, inceleme konusu ve süresi gibi detaylar yer alır. Bilirkişi, bu bilgiler doğrultusunda dosyayı inceler ve raporunu hazırlar.

Bilirkişi raporunu görmek isteyen kişiler, ilgili mahkemelere veya şahıslara başvurarak raporu talep edebilirler. Rapora ilgisiz kişi veya birimlerin ulaşmasını engellemek amacıyla, raporlara UYAP, E-DEVLET veya SMS sistemi üzerinden sorgulama yapılarak ulaşılabilir.

Bilirkişi raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi süreçlerinde yukarıda belirtilen kurallar ve prosedürler dikkate alınmalıdır. Bu sayede adil ve doğru bir hukuki süreç işletilmiş olur.
 
Geri
Üst