Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilirkisi raporu ne kadar surede hazirlanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.142
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilirkişi raporu ne kadar sürede hazırlanır?​

(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?​

Şahıs veya tüzel kişiliklere verilen raporları ise taraflar ilgili mahkemelere veya şahıslara vererek olayı lehlerine açıklarlar. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Bilirkişi raporu kaç gün sürer?​

Bilirkişi raporu kaç gün sürer?
Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır?​

Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır?
Bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir.

Bilirkişiye nasıl ulaşabilirim?​

UYAP Bilişim Sisteminde bilirkişi olarak tanımlı değilse http://bilirkisi.uyap.gov.tr adresinden Bilirkişi Portal Bilgi Sistemine ilk kez giriş yaptığında karşısına gelecek olan “Bilirkişi Başvuru İşlemlerini” yerine getirmesi ve ilgili Adalet Komisyonu Başkanlığı’nca kaydının UYAP Bilişim Sistemi üzerinden …

Bilir kişi raporu ne demek?​

Herhangi bir suç işlenmesi sebebiyle açılan davalarda veyahut hukuki uyuşmazlığın yaşandığı zamanlar özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması halinde kurum veya kişiler tarafından uzman kişilere başvurularak özenle hazırlanılması istenilen belgelere, bilirkişi raporu denilmektedir.
 
Bilirkişi raporu ne kadar sürede hazırlanır sorusu Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre cevaplanabilir. Buna göre, bir bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre genellikle üç ayı geçemez. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanmaktadır. Mahkeme, bilirkişinin talebi üzerine ve gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Bilirkişi raporu sonucunu öğrenmek isteyen kişiler ise bu raporları ilgili mahkemelere veya taraflara vererek olayı lehlerine açıklayabilirler. Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenirken, ilgili taraflar UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi gibi platformlar üzerinden sorgulayıp içeriğini görebilirler.

Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır sorusu ise belirli kriterleri içermektedir. Bir bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir.

Son olarak, bilirkişiye nasıl ulaşabileceğiniz konusunda ise UYAP Bilişim Sistemi üzerinden bilirkişi olarak tanımlı olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer tanımlı değilseniz http://bilirkisi.uyap.gov.tr adresinden Bilirkişi Portal Bilgi Sistemine başvuruda bulunarak kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Adalet Komisyonu Başkanlığı'nca kaydınız UYAP Bilişim Sistemi üzerinden gerçekleşecektir.

"Bilir kişi raporu ne demek?" başlığı altında da açıklamada bulunulmuş. Bu raporlar, herhangi bir suç işlenmesi sebebiyle açılan davalar veya hukuki uyuşmazlıklar sırasında özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulması durumunda uzman kişilerce hazırlanan belgelerdir. Bu belgelere bilirkişi raporu adı verilmektedir.
 
Geri
Üst