- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bilirkişi kurulu kaç kişiden oluşur?
Aynı Kanun’un 267. maddesi uyarınca, Mahkeme, bilirkişi olarak, yalnızca bir kişiyi görevlendirebilir. Ancak, gerekçesi açıkça gösterilmek suretiyle, tek sayıda, birden fazla kişiden oluşacak bir kurulun bilirkişi olarak görevlendirilmesi de mümkündür.Hakim resen bilirkişiye başvurabilir mi?
Hakim resen bilirkişiye başvurabilir mi?“Mahkeme, çözümü hukuk dışında, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde, taraflardan birinin talebi üzerine yahut kendiliğinden, bilirkişinini oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hâkimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamaz.”
Bilirkişi raporu nasıl olmalı Yargıtay?
HMK.`nun 278-279.maddesine göre, bilirkişi raporu; Yargıtay denetimine elverişli olacak şekilde bilgi ve belgelere dayanan gerekçe ihtiva etmelidir. Ancak, bu şekilde hazırlanmış raporun denetimi mümkün olup, hükme dayanak yapılabileceğinin gözden uzak tutulmaması gerekir.Bilirkişi heyeti kimlerden oluşur?
Bilirkişi heyeti kimlerden oluşur?MADDE 8 – (1) Bilirkişi Kurulu, mahkeme tarafından kamulaştırmaya konu olan yer veya hakkın cins ve niteliğine göre; ihtisas odaları tarafından bildirilen listede yer alanlardan üç kişi il/ilçe idare kurulunca bildirilen listede yer alan o bölgede gayrimenkul sahibi olan mühendis, mimar ve şehir plâncılarından …
Bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hâkim, raporu serbestçe takdir eder. Hâkim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir.
Bilirkişiye hangi hallerde başvurulur?
Bilirkişiye hangi hallerde başvurulur?Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde bilirkişi tayin edilebilir. Cumhuriyet savcısı veya hakim, konu ile ilgili kişisel bilgileri mevcut olsa bile çözümü uzmanlığı, özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde mutlaka bilirkişiye başvurmalıdır.
Iş mahkemesi davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
Tek hakimin görev yaptığı bu mahkemelerde alacak davalarından iptal davalarına kadar pek çok iş davalarına konu olabilecek durumun bilirkişi raporları ile incelenerek haklarında kesin hükümler çıkması sağlanır.Bilirkişi raporunda bulunması gereken temel unsurlar nelerdir?
Bilirkişi raporunda bulunması gereken temel unsurlar nelerdir?Bilirkişi raporuna, incelemeye esas maddi unsurları belgeleyen ve sonuçların açıklanmasına yardımcı olan şema, harita, kroki, fotoğraf, tablo ile diğer kayıt ve belgeler de eklenir. Bilirkişi raporu bir adli yazı olup, her adli yazıda bulunan öğeleri içermelidir.
Bilirkişi raporları nasıl olmalı?
Bilirkişi raporu, tam olmalı, kısa, açık, doğru olmalı ve uygun bir dille kaleme alınmış olmalıdır. Raporun tamlığı, eksik olmaması demektir. Gerçi bilirkişinin raporunun eksik olması veya çelişkili bulunması halinde, hakimin aynı bilirkişilerden ek rapor alması mümkündür.Bekletici mesele ne zaman talep edilebilir?
Bekletici mesele ne zaman talep edilebilir?Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele söz konusu olur.