AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilirkisi kim tarafindan atanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.387
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilirkişi kim tarafından atanır?​

Madde 64 – (1) Bilirkişiler, il adlî yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenen bir listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilirler.

Adli yargı ilk derece Adalet Komisyonu Yazı işleri müdürünün görevleri nelerdir?​

(3)Yazı işleri müdürünün görevleri şunlardır: a) Mahkeme yazı işlerini denetlemek. b) Talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak. c) Harç tahsil müzekkerelerini yazmak ve kesinleştirme işlemlerini yapmak.
Soruşturma defteri nedir?​
Soruşturma defteri; sıra numarası, mağdur veya şikâyetçinin adı ve soyadı, şüphelilerden her birinin kimliği, T.C. kimlik numarası, suçun nev’i soruşturma defteri sıra numarası, tutukluluk tarihi, tahliye tarihi, evrakın mahkemeye veriliş tarihi, kanun yolları işlemleri ve düşünceler sütunlarını ihtiva eder.

Bilirkişi heyeti kimlerden oluşur?​

Bilirkişi heyeti kimlerden oluşur?
MADDE 8 – (1) Bilirkişi Kurulu, mahkeme tarafından kamulaştırmaya konu olan yer veya hakkın cins ve niteliğine göre; ihtisas odaları tarafından bildirilen listede yer alanlardan üç kişi il/ilçe idare kurulunca bildirilen listede yer alan o bölgede gayrimenkul sahibi olan mühendis, mimar ve şehir plâncılarından …

Bilirkişi kim olabilir?​

Bilirkişi kim olabilir?
Kamuda ya da özel olarak çalışan tüm avukatlar, süre şartını yerine getirdikten sonra, hukukçu bilirkişi olarak görevlendirilebilirler. Söz konusu bilirkişilerin, hukuk branşı dışında bir konuda uzmanlığa sahip olmaları gerekmektedir.

Yazı işleri müdürünün görevi nedir?​

Yazı işleri müdürü, gazete, dergi gibi süreli yayınlar ile adliye, belediye gibi kamu kurumlarında yazılı iletişim kanallarını yönetmek ve yayınların işleyişini sağlamakla sorumludur. Yayın tonunu, editoryal yönünü ve politikalarını belirler.

Cumhuriyet Başsavcılığından hangi evrak gelir?​

Daha da açıklayacak olursak, bir suç dolayısıyla açılan soruşturmada Cumhuriyet Savcısı taraflardan birinin ifadesine başvurduğunda zabıt katibi davetiye kağıdını hazırlar, Cumhuriyet Savcısına imzalatarak posta yapılmasını sağlar.
Genel Soruşturma Bürosu ne iş yapar?​
Soruşturma bürosu, özel büroların görevleri dışında kalan genel suç soruşturma işlemlerini yürütmektedir. Soruşturma büroları, Bireysel başvurular, re’sen öğrenilen konular, savcılığa gelen ihbarlar, kolluktan gelen soruşturma evrakı, mahkemelerden ve diğer resmi kurumlardan gelen suç duyuruları ile işlem yapmaktadır.

Dosya bilirkişiye ne zaman gönderilir?​

Dosya bilirkişiye ne zaman gönderilir?
Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre, Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Bilirkişi raporundan sonra ne olur?​

Bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi raporunun teslimi: Bilirkişi raporu tamamlandığında görevi tevdii eden mercie gecikmeksizin teslim edilmelidir. HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir.
 
Bilirkişi kim tarafından atanır sorusuna cevap vermek gerekirse, bilirkişiler il adli yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenen bir listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilirler. Bu süreçte adalet komisyonu, uygun niteliklere sahip bilirkişileri seçerek atanmalarını sağlar.

Yazı işleri müdürünün görevleri ise mahkeme yazı işlerini denetlemek, talep halinde gerekçeli kararın tebliğini sağlamak, harç tahsil müzekkerelerini yazmak ve kesinleştirme işlemlerini yapmaktır.

Bilirkişi heyeti oluşturulurken, mahkeme tarafından kamulaştırmaya konu olan yer veya hakkın cins ve niteliğine göre belirlenir. Genellikle üç kişiden oluşan bir heyet oluşturulur ve bu üyeler ilgili alanda uzman olan kişiler arasından seçilir.

Bilirkişi olarak görev alabilecek kişiler arasında kamuda ya da özel sektörde çalışan tüm avukatlar yer alabilir. Ancak, belirli bir süre şartını yerine getirmiş olmaları ve konuyla ilgili uzmanlığa sahip olmaları gerekmektedir.

Dosya bilirkişiye gönderilirken, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre belirlenen süreler dikkate alınarak hazırlanan bilirkişi raporu, ilgili merciye zamanında teslim edilmelidir. Raporun tamamlanmasının ardından ilgili merci raporu değerlendirir ve bu rapor doğrultusunda kararını verir.

Bilirkişi raporundan sonra, rapor ilgili merciye (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edilir. Bu rapor, ilgili merci tarafından incelenir ve dava sürecinde delil olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst