Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilirkisi Bolge Kurulu ne is yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilirkişi Bölge Kurulu ne iş yapar?​

Bilirkişilik Bölge Kurullarının Görevleri Bilirkişiliğe kabule ve bilirkişilerin sicile ve listeye kaydedilmesine karar vermek. 3. Sicile kayıtlı bilirkişilerin temel ve alt uzmanlık alanlarına göre bilirkişilik listelerini oluşturmak. 4. Bilirkişilerin sicil ve listeden çıkarılmasına karar vermek.

Adliyelerde Bilirkişi nasıl olunur?​

Adliyelerde Bilirkişi nasıl olunur?
Bilirkişilik müracaatının internet sayfamızda her yıl EKİM ayında kullanıma açılan başvuru formunun (dilekçenin) eksiksiz olarak doldurularak, bu dilekçe ile Adli Yargı Adalet Komisyonu’na şahsen yapılması gerekmektedir. (Başvurular kayıtlı olunan oda, çalışılan kurum ve kuruluş aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Bilirkişi nasıl olunur 2022?​

Bilirkişi nasıl olunur 2022?
Bilirkişilik bölge kurulları tarafından bilirkişilik başvuruları alınacak. Başvuru şartları belli oldu! Başvuru şartlarını taşıyanlar Bilirkişilik Temel Eğitimi alacak. Adalet Bakanlığı’nın duyurusuna göre bu yıl için bilirkişi alımları için başvurular Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden yapılabilecek.

Bilirkişi kim?​

Bilirkişi Ne Demek? Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına başvurulabileceği gibi akademisyenlere ya da uzmanlığını başka herhangi bir biçimde ispat eden kişilere danışılabilir.

Bilirkişilik Bölge Kurulu kimlerden oluşur?​

Bilirkişilik Bölge Kurulu kimlerden oluşur?
MADDE 15- (1) Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere Bilirkişilik Danışma Kurulu oluşturulur. (2) Danışma Kurulu aşağıdaki üyelerden oluşur: a) Adalet Bakanlığı Müsteşarı. b) Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri. c) Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü.

2022 bilirkişilik başvuruları ne zaman?​

2022 bilirkişilik başvuruları ne zaman?
Bakanlığımıza ve bilirkişilik bölge kurullarımıza 2022 yılı bilirkişilik başvurusu süresinin uzatılması yönünde gelen yoğun taleplerin değerlendirilmesi sonucunda başvuru ve yenileme talep ekranlarının 13 Mart 2022 Saat: 23.59’a kadar tekrar açılması uygun görülmüştür.
Bilirkişilik sınavı ne zaman 2022?​
2022 Yılı Bilirkişilik Başvuruları 31 Ocak – 28 Şubat 2022 Tarihleri Arasında Bilirkişilik Bölge Kurullarına Yapılacaktır. Bilirkişi olarak görev almak isteyen üyelerimizden gerekli koşulları sağlayanlar 31 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında Bilirkişilik Bölge Kurularına başvuru yapabilecektir.

Bilirkişi kim tarafından görevlendirilir?​

Bilirkişi kim tarafından görevlendirilir?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir. Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu da diğer delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Bilir kişi kime denir?​

Bilir kişi kime denir?
Ceza yargılamasına konu olan uyuşmazlıklara ilişkin meselenin çözümlenmesi uzmanlık, teknik veya özel bilgiyi gerektirdiği hallerde başvurulan usul hukuku kurumuna bilirkişi denir.

Bilirkişi kurulu kaç kişiden oluşur?​

Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu iki kişiden oluşan bir kurulca düzenlenmiş olup, bilirkişiler farklı görüşlere sahiptir. Asıl rapor ve itiraz üzerine alınan ek raporu veren bilirkişi …’ın görüşleri çelişkili, kanaat verici ve denetime elverişli olmaktan uzaktır.

Bilirkişilik yetki belgesi kaç yıl geçerli?​

Bilirkişilik yetki belgesi kaç yıl geçerli?
(2) Bilirkişiliğe kabul edilen kişilere bölge kurulu tarafından üç yıl süreyle geçerli olmak üzere bilirkişilik yetki belgesi verilir.

Bilirkişi nelere bakar?​

Bilirkişi nelere bakar?
Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.
 
Bilirkişi Bölge Kurulu, bilirkişilikle ilgili belirli görevleri yerine getiren bir kuruldur. Bu görevler arasında şunlar yer almaktadır:

1. Bilirkişiliğe kabul veya reddine karar vermek.
2. Bilirkişilerin sicile ve listeye kaydedilmesine karar vermek.
3. Sicile kayıtlı bilirkişilerin temel ve alt uzmanlık alanlarına göre bilirkişilik listelerini oluşturmak.
4. Bilirkişilerin sicil ve listeden çıkarılmasına karar vermek.

Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışarak mahkemeye uzmanlık alanı doğrultusunda bilgi sunan bir kişidir. Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına, akademisyenlere veya uzmanlık alanı olan kişilere danışılabilmektedir.

Bilirkişilik temel eğitimini alan ve başvuru şartlarını taşıyan kişiler, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden bilirkişi başvurusunda bulunabilirler. Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından veya kovuşturma aşamasında hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.

Bilirkişilik bölge kurulu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü gibi üyelerden oluşmaktadır. Bilirkişilik sınavı içinse belirli tarihler arasında başvurular yapılmaktadır ve bilirkişilik yetki belgesi üç yıl süreyle geçerlidir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporu genellikle iki kişilik bir kurul tarafından oluşturulur ve bilirkişilerin farklı görüşlere sahip olabilmesi mümkündür.
 
Geri
Üst