AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilinen gecmis zaman kipi nedir?

Editör

Yeni Üye

Bilinen geçmiş zaman kipi nedir?​

Bilinen geçmiş zaman ya da -di’li geçmiş zaman; Türkçede fiil sonuna “-di” ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçedeki 5 haber kipinden biridir. Uzak ya da yakın geçmişte yapılan ve tamamlanan işleri kesinliğe bağlayarak anlatır.

Şimdiki zaman fiili nedir?​

Şimdiki zaman, Türkçe dilbilgisinde şu an yaşanan veya süreklilik arzeden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısı. -yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur.

Türkçede geçmiş zaman nedir?​

Türkçede geçmiş zaman nedir?
TürkçeDüzenle Eylemlere “-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü” ekleri getirilerek yapılan, anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bildirme kipi.

Görülen geçmiş zaman eki nedir?​

Görülen geçmiş zaman fiilin sonuna -di eki getirilerek yapılır. Di eki; -dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü şekillerinden birini alabilir. Fiilin son hecesi a, ı ile bitiyorsa -dı şeklini alır. Fiilin son hecesi e, i ile bitiyorsa -di şeklini alır.

Miş mış ne eki?​

Fiile “-mış/-miş-/-muş/-müş” eki getirilerek yapılır. ] Bu ek ve bu çekim, yapılan işin görülmediğini, duyulduğunu, öğrenildiğini ifade eder. Depremzedelere gönderilen yardımları engellemişler.

Şimdiki zaman kipi nedir örnekleri?​

Şimdiki zaman kipi nedir örnekleri?
ŞİMDİKİ ZAMAN KİPİ (-yor) Fiile getirildiği zaman fiilin “ŞİMDİ, ŞU ANDA” yapıldığı söyleyen, haber veren, bildiren kiptir. Şimdiki zaman kipinin eki -YOR’dur. Örnekler: Mutfakta yemek hazırlıyor.
Şimdiki zamanda hangi ek gelir?​
İngilizce şimdiki zaman olumlu bir cümle içinde kullanılırken özne fiilde değil ama yardımcı fiilde oldukça önemlidir. Present Continuous Tense için cümle yapısında yardımcı fiil özneye göre değişirken, fiil -ing eki alır.
Miştir hangi zaman?​
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna “-miş” ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Ayrıca rivayet geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve miş’li geçmiş zaman olarak da bilinir.

Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçede fiilin sonuna "-di" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde eklenmesiyle oluşturulan bir geçmiş zaman yapısıdır. Bu zaman kipi, Türkçedeki 5 haber kipinden biridir ve uzak ya da yakın geçmişte yapılan ve tamamlanan işleri kesinliğe bağlayarak anlatır. Örneğin, "Geçen hafta sinemaya gittim" cümlesindeki "gittim" fiili bilinen geçmiş zaman kipini kullanarak geçmişte gerçekleşen bir eylemi anlatmaktadır.

Şimdiki zaman kipi ise Türkçede şu an yaşanan veya süreklilik arz eden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısıdır. Bu zaman kipi genellikle "-iyor" veya "-mekte" ekleriyle oluşturulur. Örneğin, "Şu an ders çalışıyorum" cümlesindeki "çalışıyorum" fiili şimdiki zaman kipini kullanarak o anki durumu anlatmaktadır.

Türkçedeki geçmiş zaman ise eylemlere "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" eklerinin getirilerek yapıldığı, anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bildirme kipidir. Örneğin, "Dün arkadaşımla buluştum" cümlesindeki "buluştum" fiili geçmiş zaman kipini kullanarak geçmişte kişinin gerçekleştirdiği bir eylemi anlatmaktadır.

Görülen geçmiş zaman eki ise fiilin sonuna "-di" ekinin getirilerek oluşturulur. "-di" eki ise "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" şekillerinden birini alabilir. Fiilin son hecesi a, ı ile bitiyorsa "-dı" şeklini alırken, e, i ile bitiyorsa "-di" şeklini alır.

Miş mış eki ise fiile "-mış, -miş, -muş, -müş" eklerinin getirilerek yapılan bir geçmiş zaman yapısıdır. Bu ek ve bu çekim, yapılan işin görülmediğini, duyulduğunu, öğrenildiğini ifade eder. Örneğin, "Depremzedelere yardımlar gitmiş" cümlesindeki "gitmiş" fiili miş-miş geçmiş zaman kipini kullanarak olayın duyulduğunu veya öğrenildiğini ifade etmektedir.

Şimdiki zaman kipinde "-iyor" eki kullanılarak örnekler verilebilir: "Hava güzel, dışarıda geziyoruz." gibi.

Şimdiki zamanda ise "-ing" eki kullanılabilir: "I am writing a letter." gibi.

Öğrenilen geçmiş zaman kipi ise "-miş, -mış, -muş, -müş" ekleriyle oluşturulur ve rivayet geçmiş zamanı olarak da bilinir. Örneğin, "Geçen hafta sinemaya gitmişim" cümlesindeki "gitmişim" fiili öğrenilen geçmiş zaman kipini kullanarak geçmişte yapılan bir eylemi anlatmaktadır.

Geri