Bilinci kapali yetiskinlerde dolasim kontrolu hangi arterden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilinci kapalı yetişkinlerde dolaşım kontrolü hangi arterden yapılır?​

Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı; çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.

Yetişkinlerde dolaşım kontrolü hangi arterden yapılır?​

Hasta/yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.
Bunun için;
- Bir el alına yerleştirilir,
- Diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir,
- Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir,
- Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.
Bilinci yerinde olmayan ve solunumu olan yaralıya aşağıdaki uygulamalardan hangisi yapılır?
– Bilinç kaybı var ise dilin geriye doğru kaçma durumu göz önünde tutularak hava yolunun açık olması sağlanmalıdır. Hava yolunun açık olmasını sağlarken yaralı kişinin baş, boyun ve gövde ekseni düz olacak bir şekilde yatırılması gerekir.
Hastanın bilinci kapalı ve solunumu varsa ne yapılmalıdır?
Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.

Dolaşım kontrolü nedir?​

C- Circulation (Dolaşım ) Hasta veya yaralının, yaşamsal fonksiyonlarından olan, nabız kontrolü yapılır. İnspeksiyon ile dolaşımın yeterliği açısından deri rengi gözlenir. Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucu; Bilinci kapalı; ama solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir.

Hava yolu açıklığı nasıl değerlendirilir?​

A.Havayolu açıklığının değerlendirilmesi: Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır. Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır.
Bilinci kapalı bütün hasta /yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı cisim var ise çıkarıldıktan sonra hastaya baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.
Hastanın bilinci kapalı ve solunumu yoksa ne yapılır?
Bilinci yerinde olmayan solunumu ve dolaşımı normal olan hastaya hangi uygulama yapılır?
Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır. Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır.
 
Geri
Üst