AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilinci kapali solunumu olan bir yaraliya herhangi bir tehlike yoksa ne yapilmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.186
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilinci kapalı solunumu olan bir yaralıya herhangi bir tehlike yoksa ne yapılmalıdır?​

13.İlk değerlendirmesinde; bilinci kapalı, solunumu olan bir yaralıda daha sonra ilk yapılması gereken nedir? Suni solunum yapılır.

Hasta yaralının bilinci kapalı solunum ve nabız yok ise hastaya yaralıya yapılması gereken uygulama nedir?​

Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.

Bak-dinle-hisset yöntemi ile solunumu değerlendirilen ve solunumu olmadığı anlaşılan yetişkin bir hastaya ilk olarak ne yapılmalıdır?​

Bak-dinle-hisset yöntemi ile solunumu değerlendirilen ve solunumu olmadığı anlaşılan yetişkin bir hastaya ilk olarak ne yapılmalıdır?
- Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir,
- Normal solunum yoksa( solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.

Bilinci olmayan hasta da solunum varsa ikinci muayeneden sonra aşağıdakilerden hangisi yapılır?​

29) Bilinci olmayan hasta da solunum varsa ikinci muayeneden sonra aşağıdakilerden hangisi yapılır? Temel Yaşam Desteği verilir. Şok Pozisyonu verilir. Koma Pozisyonu verilir.

Bilinci yerinde olmayan ve solunumu olan hastaya aşağıdaki uygulamalardan hangisi yapılır?​

Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. – Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.

Ilk değerlendirmesinde bilinci kapalı solunumu ve nabzı olan bir h y da yapılması gereken nedir?​

Ilk değerlendirmesinde bilinci kapalı solunumu ve nabzı olan bir h y da yapılması gereken nedir?
Dolaşımın değerlendirilmesi için ilkyardımcı; çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından 3 parmakla 5 saniye süre ile nabız almaya çalışılır. İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.
 
Bilinci kapalı, solunumu ve nabzı olan bir hastanın ilk değerlendirmesinde yapılması gerekenler şunlardır:
1. Hastanın solunumu kontrol edilir. Eğer solunum varsa yavaşça bilinci kontrol edilir, ancak hastaya ani uyarı yapılmaz.
2. Solunum ve nabız varlığı kontrol edildikten sonra hastaya hiçbir şekilde sıvı/ilaç verilmez.
3. Hasta yaralıyı tamamen sabit pozisyonda bulundurmak ve mümkünse yaralanma bölgesine bir basınç uygulamak gibi destekleyici önlemler alınır.
4. Hasta hızlıca tıbbi yardım çağrısı yapılması için uygun şekilde yerleştirilir ve sağlık ekipleri hastanın durumu hakkında en kısa sürede bilgilendirilir.

Bu ilk önlemlerle birlikte, hastanın durumunun devam eden olarak izlenmesi ve gerekli müdahalelerin zamanında yapılması sağlanmalıdır. Hasta bilinci kapalı, solunumu ve nabzı olan bir durumda, profesyonel sağlık ekibinin müdahalesi hayati önem taşır.
 
Geri
Üst