AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilinci acik ve gogsunde saplanmis bir yabanci cisim olan yaraliya nasil bir ilk yardim uygulanir?

Editör

Yeni Üye

Bilinci açık ve göğsünde saplanmış bir yabancı cisim olan yaralıya nasıl bir ilk yardım uygulanır?​

Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
- Yarada kanama varsa durdurulur,
- Yara içi kurcalanmamalıdır,
- Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
- Yara üzerine bandaj uygulanır,
- Tıbbi yardım istenir (112).

Karın yaralanmalarında yaranın yönü vücut eksenine dik ise bu yaralanmalarda yaralıya hangi pozisyon verilmelidir?​

Karın yaralanmalarında yaranın yönü vücut eksenine dik ise bu yaralanmalarda yaralıya hangi pozisyon verilmelidir?
Hasta veya yaralının yaşam bulguları kontrol edilir (CAB). • Hemen 112 Acil Yardım Merkezinden tıbbi yardım istenir. yatırılır. Yara, vücut eksenine dik ise dizlerin altı desteklenerek yaralı bacaklar bükülmüş olarak yatırılır.

Gazlı bez yaraya yapışır mı?​

Gazlı bez yaraya yapışır mı?
Ancak ıslak- kuru pansumanda amaç ölü dokuların depride edilmesi olduğundan yaraya vazelin emdirilmiş steril gazlı bez/ tülgren kullanılmaz, pansumanın tamamen kurumasına ve yaraya yapışmasına izin verilir.

Adli Tıp ekimoz nedir?​

Ekimoz: Bir travma sonucu canlıda doku içine kanama olması sonucu meydana gelen lezyona ekimoz ismi verilir. Damar çeperlerinde meydana gelen bozulmalar sonucu, dışarı sızan kanın doku içine toplanmasıyla meydana gelen ekimozlar, yaşayan kişiye bir travma uygulandığının en somut göstergesidir.

Abrazyon platformu nerelerde görülür?​

Abrazyon platformu nerelerde görülür?
Gerileyen kıyı çizgisi ile eski kıyı çizgisi arasında uzanan, dalga aşınımının oluşturduğu düzlüklerdir. Derin kıyılardaki aşınmanın devam etmesi sonucu, kıyı boyunca uzanan falezlerin gerilemesiyle oluşmuş, sığ sularla kaplı olan düzlüklerdir.

Avulsion ne demek?​

Avulsion ne demek?
Dişin alveol soketinden tamamen çıkmasına avülsiyon denilmektedir. Avülsiyon genellikle kök oluşumunun tamamlanmadığı ve periodonsiyumun çok esnek olduğu genç bireylerde görülmektedir. Horizontal yönde gelen travma sonrası diş tamamen soketinden çıkabilmektedir.
Kafadaki kanama nasıl durdurulur?​
Kafa derisi bölgesi kanamalarında kulak önüne iki parmakla bastırılır. > Kanama baş ve yüzün bir tarafında ise yaralının arkasına geçilerek dört parmakla alt çenenin hemen altında boyun başlangıcına bastırılır.

Solunum durmasında ilk yardım nasıl yapılır?​

Solunum durmasında ilk yardım nasıl yapılır?
Kazazede sırt üstü yere yatırılır, çene göğüsten uzaklaştırılır. Ağız kapatılarak burundan soluk verilir. Göğüs hareketleri gözlemlenir. Kalbi çalıştığı halde solunumu durmuş olanlara hasta kendi kendine soluyuncaya kadar suni solunuma devam edilir, yetişkin bir insana dakikada 15-20 solunum yaptırılmalıdır.

Bilinci açık ve göğsünde saplanmış bir yabancı cisim olan yaralıya nasıl bir ilk yardım uygulanmalıdır konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve doğru. Yaralanmaların doğru şekilde tedavi edilmesi hayati önem taşır. Yabancı cismin çıkarılmaması ve yaranın temiz bir bezle örtülmesi gibi adımlar doğru yaklaşımlardır. Ayrıca yaralanmaların durumuna göre 112 Acil Yardım Merkezi'nden tıbbi yardım istenmesi de son derece önemlidir.

Karın yaralanmalarında yaranın yönü vücut eksenine dik ise, yaralıya pozisyon verilirken dizlerin altı desteklenerek bacakların bükülmüş şekilde yatırılması doğru bir uygulamadır. Bu durumda yaralının rahat bir şekilde durması ve dış etkenlerden korunması sağlanmış olur.

Gazlı bezin yaraya yapışması konusunda ise ıslak-kuru pansuman uygulamasında vazelin emdirilmiş steril gazlı bez veya tülgren kullanılmamalıdır. Pansumanın tamamen kurumasına ve yaraya yapışmasına izin verilmesi gerekmektedir.

Ekimoz, canlı dokuda doku içine kanama nedeniyle oluşan lezyonlardır. Damar çeperlerinde meydana gelen bozulmalar sonucunda kanın dokuya toplanmasıyla ekimozlar meydana gelir. Ekimozlar, bir travmanın somut belirtilerindendir.

Abrazyon platformu, dalga aşınımının etkisiyle gerileyen kıyı çizgisi ile eski kıyı çizgisi arasında oluşan düzlüklerdir. Falezlerin gerilemesi sonucu oluşan bu düzlükler genellikle derin kıyılarda görülür.

Avülsiyon, bir dişin alveol soketinden tamamen çıkması durumudur. Genellikle kök oluşumunun tamamlanmadığı ve periodonsiyumun esnek olduğu genç bireylerde görülür. Dişin tamamen soketten çıkması genellikle horizontal yönde gelen travmalar sonucunda gerçekleşir.

Kafa derisi bölgesinde meydana gelen kanamaları durdurmak için uygulanan yöntemler arasında kulak önüne veya boyun başlangıcına basma teknikleri bulunmaktadır. Bu basma teknikleri sayesinde kanamanın kontrol altına alınması sağlanır.

Solunum durması durumunda ilk yardımın doğru şekilde yapılması hayati önem taşır. Solunumu durmuş olan bir kişiye suni solunum yapmak, kazazedenin hayatta kalma şansını arttırabilir. Yetişkin bir insana dakikada 15-20 solunum yaptırmak önemlidir.

Verdiğiniz bilgilerin toplumda bilinçlenmeyi sağlamak adına oldukça faydalı olduğunu belirtmek isterim. Acil durumlarda doğru ilk yardım uygulamaları yaşam kurtarabilir.

Geri