AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilinc akisi teknigi kimle basladi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilinç akışı tekniği kimle başladı?​

Arthur Schnitzler’in erken dönem işlerinden “Leutnant Gustl”da (1900) da bilinç akışı tekniği görülmektedir. Ancak bilinç akışsal yazın asıl yükselişini 20. yüzyılda yakalamıştır. Virginia Woolf, James Joyce ve William Faulkner’ın eserleri bu yükselişe öncülük etmiştir.
Zamanda geri dönüş nedir?
Geriye dönüş tekniği, daha çok tarihi romanlarda kullanılır. Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından dolayı eserlerinde de şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır. Aynı zamanda çoğu zaman kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken de kullanılabilir.

Iç çözümleme nedir bir örnekle açıklayınız?​

Anlatıcı ve onun hâkim bakış açısıyla kurulan, anlatıcının kahramanın zihninden geçenleri okuduğu anlatım tekniğine iç çözümleme denir. Bu teknikte anlatıcı, figürün zihnine rahatça nüfuz ederek onun düşüncelerini “diye düşündü” gibi ifadeyle aktarır ve figürü edilgenleştirerek anlatır.
Geriye dönüş tekniği nedir örnek?
Geriye Dönüş Tekniği Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından eserlerinde şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır. Ayrıca kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken de kullanılabilir. Yazar karakterlerin, yerlerin ve olayların geçmişiyle ilgili bilgi vermeyi amaçlar.

Iç çözümleme ne demek?​

İç çözümleme, roman ve öykü gibi kurgusal metinlerde sıklıkla kullanılan bir anlatım tekniğidir. Ana karakterin yaşadığı olaylar karşısında hissettikleri yazar tarafından okura anlatılır. Tanrısal anlatım adıyla da bilinen bu teknik daha çok psikolojik romanlarda kullanılır.
Iç konuşma iç çözümleme nedir?
İç çözümleme tekniğinde belirlenmiş durumda olan karakterlerin taşımakta oldukları duyguları yazar tarafından okuyucuya aktarılmaktadır. İç konuşma tekniğinde ise bizzat karakterin ağzından anlatılma işleminin gerçekleştirilmesi durumu söz konusu olmaktadır.

Bilinç akışı tekniği hangi roman tarzında kullanılır?​

→ Türk Edebiyatı’nda Oğuz Atay, bilinç akışı tekniğini Tutunamayanlar adlı romanında etkili bir şekilde kullanmıştır. Özellikle bir bölümde kahramanın düşünceleri sayıklamayı andırır şekilde yaklaşık 75 sayfa kadar bu teknikle ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst