AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilimsel Sosyalizm Nedir?

haberci

Yeni Üye
Bilimsel Sosyalizm, Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu, Bilimsel Sosyalizm ne demektir, Bilimsel Sosyalizm hakkında bilgi, Bilimsel Sosyalizm tanımı, Bilimsel Sosyalizm anlamı
Bilimsel Sosyalizm Nedir?
Bilimsel toplumculuk deyimi, Alman duşunuru Karl Marx'ın sosyalizmini utopyacı ya da duşcu sosyalizmden ayırır Marx'ın materyalist ve tarihsel diyalektiğine bilimsel adının verilmesi, bu diyalektiğin bilimsel bir yonteme, deney ve gozlemlere dayanması ve bunlarla doğrulanması nedenine dayanır Karl Marx, toplumsal değişimlerin, doğasal değişimlerde olduğu gibi, belli yasalara bağlı olduğunu gostermiştir Yasalara bağlılık, bilimselliğin nedenidir
Bilimsel sosyalizm, ustun kişilerin duşunsel tasarımlarına değil, nesnel gercekliğin belli yasalarına bağlıdır Bilimsel sosyalizm, Marksizmin ayrılmaz bir parcasıdır ve sosyoekonomik yasaların kesin bir zorunluluğudur Bu zorunluluk, eskimiş uretim ilişkileriyle gittikce gelişen uretim gucleri arasındaki uyuşturulamaz karşıtlığın doğurduğu bilimsel bir zorunluluktur

Bilimsel sosyalizm, Marksizm'in ayrılmaz bir parçası olan bir ideolojidir ve toplumu, tarihsel ve materyalist bir yaklaşımla ele alır. Karl Marx'ın sosyalizmine bilimsel bir ad verilmesi, onun materyalist dünya görüşüne, tarihsel ve diyalektik yöntemine dayanmaktadır. Marx, toplumsal değişimlerin, doğal olaylar gibi belli yasalara tabi olduğunu ortaya koymuştur. Bu yasalara bağlılık, bilimsel sosyalizmin temelidir.

Bilimsel sosyalizm, bireylerin düşünsel tasarımlarına değil, nesnel gerçekliğin belirli yasalarına dayanır. Bu yasalar, sosyo-ekonomik ilişkilerin belirli bir zorunluluk içinde geliştiğini ve değiştiğini ifade eder. Bu zorunluluk, eskimiş üretim ilişkileri ile hızla gelişen üretim güçleri arasındaki çelişkilerin doğurduğu bir bilimsel gerekçedir.

Bilimsel sosyalizm, toplumsal değişimin kaçınılmaz olduğunu ve kapitalist sistemin içsel çelişkilerinin sonucunda sosyalizmin ortaya çıkacağını savunur. Toplumun daha adil, eşitlikçi ve insan odaklı bir yapıya evrileceği inancını taşır. Bu ideolojiye göre, insanlığın refahı ve bütünleşmesi ancak bilimsel sosyalizm ilkeleriyle mümkün olabilir.

Geri