AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilimsel bir bilgiyi diger bilgi turlerinden farkli kilan sey nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilimsel bir bilgiyi diğer bilgi türlerinden farklı kılan şey nedir?​

Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir. Bilim insanı nesneye “bilmek için bilmek” amacı ile yönelir.

Düzensiz bilgi ne demek?​

Gündelik bilgilerin konuları, yaşamın her alanına ait ve genellikle de rastlantısal olmanın yanı sıra, birbiriyle uyumlu olmak zorunda da değildirler. Hatta derin çelişkiler dahi taşıyabilirler. Bu nedenle de düzensiz bilgiler olarak da adlandırılırlar.

Kaç türlü bilgi vardır?​

Kaç türlü bilgi vardır?
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).

Bilgi türleri nelerdir Eğitim Bilimleri?​

Bilgi türleri nelerdir Eğitim Bilimleri?
Bilgiyi bir çok sınıflama içinde ele alabiliriz, ancak en genel anlamıyla 3 kategoride ele alınabilir. Bunlar dekleratif bilgi, prosedürel bilgi ve metabilişsel bilgidir.

Belli bir bilgiyi ortaya koyan önermelerin gerçekleştirilmesi ve doğrulanması nedir?​

Temellendirme; belli bir bilgiyi ortaya koyan önermelerin gerekçelendirilmesi ve doğrulanmasıdır. Kısa yoldan sonuca varmak felsefenin olduğu gibi onun bir dalı olan bilgi felsefesinin de özelliği değildir. Felsefe de bilgi kuramı da ele aldığı kavramı yada soruyu, derinlemesine araştırır ve aydınlatmaya çalışır.

Kaç tür bilgi girişi vardır?​

Teknik bilgi Teknik bilginin iki türü vardır: 1.Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır. 2.Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi: Bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ve insan hayatının kolaylaştırılması ile ilgili bilgidir.

Bilimsel bilgi ile felsefi bilgi arasındaki farklar nelerdir?​

Bilimsel bilgi ile felsefi bilgi arasındaki farklar nelerdir?
Felsefe ve bilimin farklı yönleri Bilim konuları parçalara ayırarak, felsefe bir bütün olarak inceler. Bilim deney ve gözleme dayalıdır, felsefe akla ve mantığa. Bilimde kesin ve bitmişlik vardır, ama felsefede yoktur.

Bilimsel bilgi kaynakları nelerdir?​

Bilimsel bilgi kaynakları nelerdir?
Deney ve gözlem yoluyla elde edilen, bütüncül ve evrensel enformasyonlar bilimsel bilgi olarak adlandırılır. Sıklıkla birbirine karıştırılsa da bilimsel bilgi, felsefi bilgiden farklıdır. Örneğin felsefi bilgi kavramsalken bilimsel bilginin pratik bir geçerliliği vardır.
Bilgi nedir ve çeşitleri nelerdir?​
Teknik bilginin iki türü vardır: Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi: İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır. Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi: Bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ve insan hayatının kolaylaştırılması ile ilgili bilgidir.
Bilimsel bilgi diğer bilgi türlerinden neden daha güvenilirdir?​
Bilimsel bilgi ne tür bir bilgidir ve diğer bilgi türlerinden farkı nedir? Bilimsel bilgi, daha yüksek bir güvenilirlik derecesine ulaşan ve kanıta dayalı olandır. Tamamen nesneldir (kişiye özgü olmayan, tamamen kanıtlanabilir yargılar), bağımsız bilimsel araştırmalarla doğrulanır.

Bilimsel bilgi subjektif midir?​

Bilimsel bilgi subjektif midir?
Bilimsel bilgi özneldir (subjektif).

Bilimsel araştırmalarda kullanılan kaynaklar nelerdir?​

Bilimsel araştırmalarda kullanılan kaynaklar nelerdir?
Birincil kaynaklar
- Makale.
- Tez.
- Araştırma raporları
- Özgün kitaplar.

Bilimsel bilgi neden güvenilirdir?​

Uzun lafın kısası bilimdeki zamana ve bilgi birikimine bağlı değişkenlik, güvensizlik kaynağı değil, güven kaynağıdır. Çünkü bilimin gerçeğe ulaşmak için kullandığı araçlar ve yöntemler, bildiğimiz en güçlü keşif araçları ve yöntemleridir.
 
Bir bilginin bilimsel olmasını diğer bilgi türlerinden ayıran temel özellik, bilimsel bilginin yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektiftir, yani kişisel tercihlere veya duygulara dayanmaz. Ayrıca sistemli bir yapıya sahiptir, belirli standartlara ve kurallara uygun olarak elde edilir. Tutarlıdır, yani çelişkili olmayan bir mantık çerçevesinde oluşturulur. Eleştiriye açıktır, yani diğer bilim insanları tarafından sorgulanabilir ve test edilebilir.

Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulamaya yönelik değil, teorik bilgidir. Yani bilimsel bilgi, fenomenleri ve olayları anlamak, açıklamak ve tahmin etmek için kullanılan bilgidir. Bilim insanı, bilgiyi sadece kullanmak için değil, "bilmek için bilmek" amacıyla araştırır ve geliştirir.

Diğer bilgi türleri olan gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi ve felsefi bilgiden bilimsel bilgiyi ayıran bu özelliklerdir. Bilimsel bilgi, deney ve gözlem yoluyla elde edilen, objektif ve sistemli bilgidir ve bu özellikleriyle diğer bilgi türlerinden ayrılır.
 
Geri
Üst