- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bilimsel bilgiler yeni veriler deliller ışığında değişir mi değişmez mi?
Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin ana- lizleri değişebilir.Bilimsel bilgi göreceli mi?
bilimsel bilgi değişebilir ama göreceli değildir.
Bilimsel bilgi hatalı kullanılabilir mi?
Günümüzde bilimsel araştırmalara oldukça yüksek paralar yatırılmaktadır. Bu nedenle, hatalı araştırmalar farklı sonuçlar doğurabilir. İşte, bundan dolayı, bilim insanları, araştırmalarını hatalı olsa bile geri çekmekten kaçınabilirler.
Bilimsel bilginin kesin ve mutlak olmaması bilimin doğasının hangi özelliğiyle ilgilidir?
Bilimin en temel özelliği, yapılan gözlemlere ve eldeki mevcut bilimsel verilere dayalı olarak açıklamalar ortaya koymasıdır. Bu nedenle, bilimin doğasının en temel özelliği bilimsel bilginin değişebilirliğidir.Gerçek göreceli midir?
Aslında gerçeklik göreceli bir kavram olabilir. Zira herkesin gerçekleri de gerçekliği de birbirinden farklılık gösterir. Bunun sebebi de algılarımızdır. Örneğin bir ağacın yapraklarının hangi yeşil tonu olduğu herkes için farklı olabilir.
Göreceli bilgi ne demek?
Bilgi anlayışında mutlak ve nesnel gerçek anlayışından ayrılır, bilginin kesinliğinden ve genel geçerliliğinden şüphe eder. Bütün bilgilerin göreli olduğu önermesi bu akımın başlıca argümanıdır.
Söz gelimi, gerçek değeri bilinmeyen bir p niceliğinin gerçek değeri X olarak hesaplanırsa, X değerinin hatası, yani eğer varsa p’den sapması X – p farkıdır. Hata, yaklaştırmanın başarısıyla ilgili bir ölçüdür.
Bilimsel araştırmalarda uyulması gereken etik kurallar nelerdir?
Bilim etiği ve araştırmada dürüstlük ilkeleri